venezuela najvyšší súdReuters
StoryEditor

Venezuelská politická kríza sa prehlbuje. Najvyšší súd chce prevziať kompetencie parlamentu

30.03.2017, 09:30
Autor:
ČTKČTK
Súd už vlani zneplatnil množstvo zákonov prijatých poslancami.

Venezuelský najvyšší súd v stredu rozhodol, že prevezme kompetencie venezuelského parlamentu. Verdikt zdôvodnil tým, že zákonodarný zbor už dlhšiu dobu neplní rôzne rozhodnutia tohto súdu, informovala dnes agentúra EFE. 

"Keďže trvá situácia pohŕdania súdom a neplatnosti výkonov Národného zhromaždenia, tento súdny dvor zabezpečí, že parlamentné kompetencie sa budú vykonávať priamo prostredníctvom tohto súdu, aby bol zaručený právny štát," uvádza sa v rozhodnutí súdu.

Najvyšší súd, naklonený socialistickému prezidentovi Nicolasovi Madurovi, už vyše roka blokuje prácu parlamentu, v ktorom má od vlaňajšieho januára väčšinu koalícia strán opozičných prezidentovi. Súd odvtedy zrušil množstvo zákonov prijatých poslancami.

Vlani v septembri najvyšší súd vyniesol verdikt, že parlament je v stave odporujúcom ústave a že "pohŕda súdom". Zdôvodnil to okrem iného tým, že v parlamente od minulého januára zasadali aj traja opoziční poslanci, ktorých mandáty súd už v decembri 2015 po ich zvolení bez vysvetlenia pozastavil.

Stredajší výrok najvyššieho súdu prišiel deň po tom, čo poslanci vyzvali orgány verejnej správy, aby okamžite zorganizovali voľby guvernérov. Tie sa mali konať už vlani v decembri a stále nie je jasný ich dátum.

Výrok súdu môže byť podľa španielskeho denníka El País aj reakciou na to, že poslanci minulý týždeň schválili reaktiváciu aplikácie demokratickej charty Organizácie amerických štátov (OAS). Tá umožňuje pozastaviť členstvo Venezuely v tejto organizácii. O to požiadal už minulý rok šéf OAS Luis Almagro kvôli "neustálemu porušovaniu ústavy, porušovaniu ľudských práv ... a nedostatočnej reakcii na vážnu humanitárnu krízu" zo strany venezuelskej vlády.

OAS tento týždeň o situácii vo Venezuele rokovala, ale o pozastavení jej členstva v organizácii nerozhodla.

Opozícia sa už rok márne snaží o usporiadanie referenda o Madurovom odvolaní, čomu ale vláda s pomocou najvyššieho súdu bráni. Opozícii sa vlani podarilo zhromaždiť viac podpisov na zvolanie referenda, než bolo v prvej fáze potreba. Potom ale proces zastavila volebná komisia kvôli vyšetrovaniu údajných podvodov pri zbieraní podpisov.

Koncom minulého októbra spustila vláda a opozícia za sprostredkovania Vatikánu rozhovory o kríze v krajine, ktoré ale postupne uviazli na mŕtvom bode. Obe strany sa vzájomne obviňujú, že neplnia dohody. Opozícia tvrdí, že vláda využila dialóg len na to, aby zabrzdila konanie referenda o odvolaní hlavy štátu.

01 - Modified: 2024-04-21 12:28:04 - Feat.: - Title: PS možno Rašiho ako šéfa parlamentu nepodporí, Drucker odmieta spory v koalícii 02 - Modified: 2024-04-19 12:34:04 - Feat.: - Title: Je vylúčené, aby SNS vnucovala slovenskej kultúre iba svoj pohľad, kritizoval Mikloško 03 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje 04 - Modified: 2024-04-18 12:16:01 - Feat.: - Title: Predčasné dôchodky si prešli veľkými zmenami. Poslanci schválili prísnejšie podmienky 05 - Modified: 2024-04-18 11:20:24 - Feat.: - Title: VIDEO Huliak chce dokázať, že CO2 prospieva rastlinám. Zapálil si cigaru v priestoroch parlamentu, je to však zakázané
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 14:12