eú vlajka big ben brexitReuters
StoryEditor

Európa stratila jeden zo svojich piliérov. Únia je podrobená skúške, zhodujú sa médiá

30.03.2017, 11:10
Autor:
ČTKČTK
Európska tlač sa dnes zhoduje v názore, že oficiálne potvrdené začatie odchodu Británie z Európskej únie predstavuje pre mnohonárodnostné spoločenstvo veľkú stratu a zároveň zaťažkávaciu skúšku.

Francúzsky Le Monde hovorí o "skoku do neznáma". "Ak ekonomika doteraz prekonávala neistotu, rokovania medzi Bruselom a Londýnom môžu situáciu zmeniť," varuje denník s tým, že "protichodné požiadavky" Britov hrozia tým, že rokovania môžu stroskotať. Pripomína, že Briti si chcú niektoré výhody členstva ponechať a toho, čo považujú za nevýhodné, ako voľný pohyb osôb, sa plánujú zbaviť.

Podľa talianskeho denníka La Repubblica sa Británia a Európska únia nikdy veľmi nemilovali, takže odchod je rovnako prirodzený ako v každom manželstve, ktoré končí rozvodom. "Európa, ktorá sa zjednotila po druhej svetovej vojne, včera (v stredu) stratila jeden zo svojich pilierov," uvádza denník a pripomína slová predsedu Európskej rady Donalda Tuska, ktorý v stredu povedal: "Už teraz nám chýbate. Ďakujem a dovidenia!" "Znie to skôr ako zbohom, než ako dovidenia," poznamenáva La Repubblica.

​Španielsky denník El País dnes napísal, že "nepredstaviteľné sa stalo skutočnosťou". Zároveň označil za iróniu osudu, že Británia ohlasuje odchod z EÚ v čase, keď si spoločenstvo pripomína 60. výročie podpísania rímskych zmlúv, teda zakladajúcich dokumentov terajšej únie. Tiež kritizoval "byrokratický, studený a umelý obraz" EÚ vzdialený od záujmov európskych občanov, ktorý je zneužívaný populistickými politikmi.

"Odchod Británie je vážna rana, kvôli ktorej je sebavedomie spoločenstva podrobené skúške. Najmä v Európskom parlamente, ktorý musí nakoniec súhlasiť s podmienkami rozvodu, panuje horkosť. Po mnoho rokov sa EÚ snažila vychádzať Britom v ústrety a teraz chcú aj tak odísť," napísal dnes holandský denník de Volkskrant. Pokiaľ si odnesú aj "rodinné striebro", povzbudí to k odchodu ďalšie krajiny. Musí preto byť jasné, že je za to potreba draho zaplatiť. Na druhej strane by ale snaha o pomstu viedla k zlyhaniu. "To by mohlo vyvolať dojem, že EÚ je akýmsi sovietskym impériom, väzením národov," varoval denník.

Na spustenie brexitu reagoval aj americký denník The Washington Post, podľa ktorého začalo uplatňovanie výsledkov minuloročného referenda, v ktorom rozhodol "nezrelý populizmus". "Britský populizmus sa týmto priblížil hodine pravdy", napísal denník.

01 - Modified: 2024-03-24 14:38:42 - Feat.: - Title: Svet reaguje na naše prezidentské voľby. Na Slovensku sa hrá o to, či pretrvá mafiánsky štát, píšu zahraničné médiá 02 - Modified: 2024-03-24 10:51:12 - Feat.: - Title: Politici reagujú na výsledky prvého kola prezidentských volieb. Zatiaľ ide všetko podľa plánu, odkazuje Fico 03 - Modified: 2024-03-01 11:46:54 - Feat.: - Title: Verila som, ostali mi oči pre plač. Českí influenceri reagujú na neschválenie manželstiev pre všetkých 04 - Modified: 2024-02-14 13:12:07 - Feat.: - Title: Brexit poškodil britskú ekonomiku a znížil jej rast, ukázala analýza 05 - Modified: 2024-02-08 20:34:14 - Feat.: - Title: Reakcie politikov na schválenie novely Trestného zákona: Hlas za ňou stojí, prezidentka hovorí o zlej správe
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 01:29