appa.cz
StoryEditor

Slovenskí lekári sa postarali o zázrak. V Česku mladíka všetci odmietli, teraz sa preberá z bdelej kómy

30.03.2017, 18:20
Muž je síce stále odkázaný na nepretržitú starostlivosť, skoro sa však začne učiť chodiť.

Ani zvyčajne rezervovaní lekári sa v tomto prípade neboja hovoriť o zázraku. Tridsaťjedenročný Marek Petružálek sa po štyroch rokoch prebúdza z kómy, do ktorej upadol po dobodaní. Muž je síce stále odkázaný na nepretržitú starostlivosť, skoro sa však začne učiť chodiť.

Keď sa otec malej dcéry spolu s dvoma kamarátmi v novembri 2013 vracali domov, pred znojemským hotelom Dukla sa dostali do konfliktu s mužom z Turecka. Svedkovia na súde neskôr uviedli, že trojica bola opitá a mala rasistické poznámky, jeden z nich údajne aj hajloval.

Cudzinec vytiahol nôž a dvom protivníkom zasadil niekoľko rán. Jednu aj do krku Mareka, ktorý stratil tri litre krvi. Vďaka rýchlej pomoci lekárov a operačného tímu sa ho podarilo zachrániť, ale keďže strata krvi bola obrovská, došlo u neho k odkysličeniu mozgu. Následne upadol do vigilnej (bdelej) kómy, kedy je pacient v hlbokom bezvedomí, ale pritom pôsobí dojmom, že bdie, pretože má otvorené oči.

Z aktívneho muža sa tak stal ležiaci pacient, ktorého museli prebaľovať a kŕmiť sondou do žalúdka. Odborníci mu príliš šancí na návrat do normálneho života nedávali. "Lekári hovorili, že tak zostane a nemá žiadnu nádej. Žiadne rehabilitačné zariadenie v Českej republike ho nechcelo prijať do starostlivosti," opisuje Marekova mama Jana, ktorá sa synovi venuje na plný úväzok.

Marek z anesteziologicko-resuscitačného oddelenia putoval na rehabilitáciu, stále len bezmocne ležal a nevnímal. Rodičia ho však odmietli umiestniť do liečebne pre dlhodobo chorých, prispôsobili byt a Mareka si odviezli domov.

Pomohli mu na Slovensku

Matka sa však s tým, že syn zostane ďalšie roky len ležať a hľadieť do neznáma, nechcela zmieriť. A pomoc nakoniec našla na internete. Konkrétne na stránkach neurorehabilitačného centra na Slovensku, kde liečia chorých s touto diagnózou v podtlakovej komore. Prvýkrát tam Petružálkovi boli vlani na jar a výsledky sú úžasné.

"V Českej republike mi hovorili, že sa synov stav nezlepší, no najmä tá podtlaková komora veľmi pomohla. Predtým musel brať pätnásť druhov liekov, ale teraz berie len tie na podporu mozgu," teší Petružálkovú.

Jej syn síce zatiaľ naďalej nerozpráva, nevidí a nechodí, ale už reaguje na kontakt. "Keď mu dávame otázky, pohybuje hlavou áno, nie. Jedlo už mu nedávame sondou do žalúdka, ale normálne rozmixované do úst. Ukáže, že sa chce napiť, a reaguje na pesničky, ktoré mával rád, hlavne na svojho obľúbeného Landu," vymenúva.

Štrnásť dní v špecializovanom centre vyjde na vyše štyritisíc eur - väčšinu platí rodina, na časť prispieva poisťovňa alebo nadácia. Momentálne je Marek s mamičkou v špeciálnych kúpeľoch v Maďarsku. "V pondelok odchádzame na mesiac do Klimkovíc, kde ho budú učiť chodiť. Doktorka nám hovorila, že chodiť bude, tiež vidí zlepšenie," neskrýva nadšenie mamička Jana.

Lekári hovoria o zázraku

"Mám z toho radosť a naozaj dobrý pocit, že sa synov stav takto zlepšuje. Pred chvíľou si napríklad pohmkával pesničku. Keď niekto prejde, každého zdravie rúk."

Marekovo prebratie sa z kómy aj lekári prirovnávajú k zázraku. "Väčšinou pacienti v tomto stave zostávajú bez akéhokoľvek vývoja celé roky až do smrti. Len naozaj zlomok z nich sa začne zlepšovať. To, že by sa pacient úplne prebral a vrátil sa k svojim bežným aktivitám, je za hranicou zázraku," hovorí Dagmar Seidlová, primárka II. anesteziologicko-resuscitačného oddelenia Fakultnej nemocnice Brno, kde sa liečila aj žena, ktorá v kóme porodila zdravého chlapčeka. Po niekoľkých mesiacoch ju lekári navyše priviedli k vedomiu.

"Keď sa človek dostane do takej situácie, prehodnotí život a nerieši malichernosti," premýšľa Jana Petružálková o tragédii, ktorá postihla jej syna.

Totožnosť vinníka je známa. Turek Eyrilmaz Bülent dostal sedemnásťročný trest väzenia, rozsudok si ale nevypočul, utiekol do zahraničia a hľadá ho Interpol. "Aj keď ho chytia, zdravie synovi to nevráti. Po podrobnostiach o útočníkovi sa nepátram, mám svojich starostí dosť a chcem sa venovať synovi," konštatuje Marekova mama.

01 - Modified: 2024-04-04 11:27:27 - Feat.: - Title: Pri zámene pacientiek pochybil zdravotník, tvrdí pražská nemocnica. Lekári spôsobili potrat 02 - Modified: 2024-03-28 13:33:11 - Feat.: - Title: Fatálna zámena pacientiek: V Prahe spravili tehotnej žene zákrok, kvôli ktorému potratila. Stalo sa to pri bežnej kontrole 03 - Modified: 2024-03-28 13:34:48 - Feat.: - Title: Potrat namiesto bežnej kontroly. V Česku nastala fatálna zámena 04 - Modified: 2024-03-23 13:30:00 - Feat.: - Title: 81-ročnej Daniele zistili, že v sebe 50 rokov nosila dieťa. Odstránenie ultravzácneho plodu ju však nakoniec stálo život 05 - Modified: 2024-03-20 12:14:35 - Feat.: - Title: Lekári prehovorili o veľkom požiari v košickej nemocnici: Boja sa chodiť do práce, mohli zhorieť novorodenci
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 09:05