StoryEditor

Miller k centru proti vyháňaniu

12.09.2003, 00:00
Autor:
TASRTASR

Poľský premiér Leszek Miller včera vo Varšave potvrdil, že pre jeho vládu je prijateľné zriadenie centra proti vyháňaniu, nútenému vysídľovaniu a deportáciám iba na európskej úrovni. Vznik takéhoto centra v Berlíne podľa predstáv tamojšieho Zväzu vyhnaných "môže mať negatívny vplyv na nemecko-poľské vzťahy", vyhlásil Leszek Miller počas hodiny otázok a odpovedí na pôde poľského zákonodarného zboru. "Vyhnanie Nemcov je dôsledkom Nemeckom začatej vojny a zločineckej politiky tretej ríše v okupovaných štátoch," podčiarkol poľský premiér. Zároveň poznamenal, že často vzniká dojem, že v Nemecku je odsun krajanov posudzovaný bez zohľadnenia toho, čo mu predchádzalo.
Už v prvej polovici júla podpísali desiatky významných európskych osobností zo šiestich krajín, vrátane politológa Miroslava Kusého a poslanca Národnej rady SR za Alianciu nového občana Jozefa Banáša, výzvu Za Európske centrum proti vyháňaniu, nútenému vysídľovaniu a deportáciám.
Z jej textu vyplýva, že vytvorenie centra ako národného projektu vyvoláva nedôveru susedov a nemôže byť v spoločnom záujme našich krajín. Skrýva v sebe nebezpečenstvo, že by si národy vzájomne vyčítali svoje utrpenie a zabúdali na rôzne príčiny a kontexty vyháňania, núteného presídľovania a deportácií.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 11:13