bomba petrohradReuters
StoryEditor

Ukrajinci či zahraničný "koordinačný štáb". Rusi po útoku spustili lavínu nepodložených obvinení

03.04.2017, 21:55
Autor:
ČTKČTK

V ruských médiách sa objavujú prvé úvahy o pozadí dnešného teroristického útoku v Petrohrade, pri ktorom desať ľudí zomrelo a desiatky ďalších utrpelo zranenia.

V úvahách politológov a komentátorov sa najčastejšie hovorí o radikáloch z Islamského štátu alebo o ukrajinských nacionalistoch ako o možných páchateľoch atentátu.

​"Ukrajinská stopa"

Podľa zdrojov ruského denníka Kommersant bola zrejme akcia dielom extrémistov, nie však nutne z Islamského štátu. Za výbuch vraj možno nesú zodpovednosť "nacionalisti z blízkeho zahraničia," napísal Kommersant v narážke na ukrajinských nacionalistov.

"Ukrajinská stopa" sa dnes objavila aj v úvahách niektorých ruských bezpečnostných expertov, o ktorých informovali médiá. Bývalý generál kontrarozviedky FSB Alexander Michajlov podľa rozhlasovej stanice Echo Moskvy "nevylúčil, že na výbuchu v metre sa mohli podieľať občania Ukrajiny". Za ďalších možných páchateľov označil radikálnych islamistov a "predstaviteľov ruskej nesystémovej opozície".

Ruský senátor Vladimir Džabarov, takisto bývalý dôstojník FSB, považuje za čudné, že k útoku v metre sa doteraz nikto neprihlásil. Aj on považuje za možných páchateľov radikálov z Islamského štátu alebo "extrémnych nacionalistov z Ukrajiny".

Odveta za Sýriu

Politológ Dmitrij Suslov v rozhovore pre agentúru RIA Novosti povedal, že útok súvisí s ruským vojenským angažmán na sýrskom bojisku.

"Je to nepochybne reakcia na účasť Ruska v sýrskej kampani a na účasť Moskvy v protiteroristických akciách v Sýrii i za jej hranicami," povedal politológ.

Upozornil, že útok sa stal v čase, keď sa v meste zdržiaval prezident Vladimir Putin. "Mal to byť opovážlivý signál, že medzinárodný terorizmus bude ďalej klásť odpor ruským operáciám," dodal.

Nepriatelia Ruska

Ruský publicista a spisovateľ Alexander Prochanov v ruskej štátnej televízii spojil teroristický útok v petrohradskom metre s verejnými protestami proti korupcii v ruskom vedení, ktoré nedávno priviedli do ulíc Moskvy desaťtisíce ľudí. Iniciátorom reťaze destabilizujúcich udalostí je podľa neho zahraničný "koordinačný štáb".

Útok v metre, nepovolené demonštrácie a korupčné obvinenia premiéra Dmitrija Medvedeva z úst opozičného vodcu Alexeja Navalného mieria do rovnakého cieľa, povedal novinár v televízii Pervyj kanal.

"Zdroj týchto útokov chce destabilizovať situáciu v Rusku pred (prezidentskými) voľbami. Podobné operácie sa diali aj skôr a mali náš štát oslabiť. Teraz je ale Rusko oveľa silnejšie a na tieto útoky odpovie," povedal Prochanov.

​Nie je to ale samozrejme dielo ruskej opozície, pokračoval. "Ide o štáb, ktorý rôzne udalosti riadi s cieľom zarezať naše vedenie," konštatoval a spresnil, že štáb sa nachádza za ruskými hranicami.

Hlavným cieľom ruských nepriateľov je odcudzenie štátnej moci a ľudu, povedal Prochanov, ktorý je šéfredaktorom ultranacionalistického týždenníka Zavtra.

01 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 02 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 03 - Modified: 2024-04-18 18:44:23 - Feat.: - Title: Plánovanie atentátu na Zelenského? V Poľsku zatkli muža podozrivého zo spolupráce s ruskou tajnou službou 04 - Modified: 2024-04-18 17:08:15 - Feat.: - Title: Európska únia si uvedomuje, že vplyv Ruska je preukázateľný a treba mu čeliť, tvrdí Fiala 05 - Modified: 2024-04-18 16:13:34 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali muža, ktorý vraj chcel Rusom pomôcť s atentátom na Zelenského
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 01:20