petrohrad metroTASR/AP
StoryEditor

Ruské médiá: Lajdáctvo ochranky. Útočník v Petrohrade oklamal drahý bezpečnostný systém

05.04.2017, 13:52
Autor:
ČTKČTK

Ruské tajné služby zatkli v Petrohrade, kde sa v pondelok odohral atentát s 14 mŕtvymi, šesť prisťahovalcov zo Strednej Ázie kvôli podozreniu, že verbovali svojich krajanov do radov teroristických organizácií Islamský štát a An-Nusrat. Tá je v súčasnosti známa pod názvom Fronta dobytia Sýrie, hlási sa k teroristickej sieti Al-Kájda. Podľa ruských médií zlyhal bezpečnostný systém.

Preveriť spojenie predpokladaného útočníka s prívržencami radikálnych islamistov nariadil šéf federálnych vyšetrovateľov Alexander Bastrykin počas porady usporiadanej v noci na dnes. Podľa anonymných zdrojov médií nie je vylúčené, že atentátnik mal spoločníkov.

Nebol v hľadáčiku úradov

"Vyšetrovatelia starostlivo preveria všetky styky a kontakty zatknutých, je ale potrebné rovno upozorniť, že v tejto chvíli nemáme dôkazy o tom, že by sa zadržaní poznali s páchateľom útoku v petrohradskom metre," citovala agentúra Interfax z úradného komuniké.

Kriminalisti momentálne prehľadávajú bydliská podozrivých a zhabávajú extrémistickú literatúru. Chystá sa tiež vznesenie obvinení a vzatie do väzby.

Pondelkový atentát si vyžiadal 14 obetí a päťdesiatku ranených, 12 z nich sa nepodarilo identifikovať. Útok bol podľa vyšetrovateľov dielom etnického Uzbeka s ruským pasom, Akbaržona Džalilova, ktorý pred siedmimi rokmi prišiel do Petrohradu z rodného Kirgizska.

​Predtým sa nijako neprejavoval tak, aby sa dostal do hľadáčika úradov či tajných služieb, podľa tlače vyšetrovatelia predpokladajú, že sa ho podarilo naverbovať islamistom počas návštevy v kirgizskom meste Oš. V radoch IS podľa odhadov bojuje viac ako tisícka Kirgizov.

Kriminalisti prehľadali atentátnikovo bydlisko, kde však podľa agentúry Interfax nenašli nič podozrivé, čo "vedie k myšlienke, že útočník zrejme mal spoločníkov, ktorí mu bomby dodali". Šéf Vyšetrovacieho výboru Ruska Alexander Bastrykin počas operatívnej porady v noci na stredu nariadil preveriť všetky údaje o podozrivom, vrátane možných stykov s islamistami.

Ochranka nefunguje, ako má

"Kým vyšetrovatelia zisťujú motívy, akými sa riadil dvadsaťdvaročný terorista, a hľadajú možných spolupáchateľov zločinu, poslanci petrohradského snemu požadujú od vedenia mesta, aby objasnilo použitie peňazí minutých na zaistenie bezpečnosti v metre," napísal denník Kommersant na svojom webe.

"Systém protiteroristickej ochrany petrohradského metra za stovky miliónov rubľov" podľa denníka zlyhal v prípade osamelého útočníka, ktorého vyrobenie dvoch improvizovaných bômb mohlo stáť len pár tisíc rubľov.

Nemožno vylúčiť, že vinu nesie lajdáctvo služby pri bezpečnostných rámoch pri vchodoch do metra. "Správne fungujúci detektor kovov nemohol nezaznamenať prenášanie dvoch hasičských prístrojov, naplnených skrutkami a trhavinou. Pri následnej kontrole by nebolo potreba ani odborníka, aby odhalil, že ide o bomby," poznamenal denník.

​O ochranu metra sa zaujímajú opoziční poslanci z petrohradského snemu, ktorí požiadali gubernátora Georgija Poltavčenka, aby objasnil efektívnosť vynaložených prostriedkov, ako aj chystané opatrenia.

Podľa riaditeľa petrohradského metra Vladimira Garjugina sa len vlani za pomoci detektorov podarilo odhaliť na 10 000 predmetov, ktoré je zakázané prepravovať. Ale v metre, ktoré denne preváža okolo dvoch miliónov cestujúcich, nemožno zabezpečiť tak dôkladné kontroly, aké bývajú na letiskách. Podľa gubernátora sa denne kontroluje okolo 30 až 40 tisíc cestujúcich metra.

Avšak na chyby vo fungovaní ochranky petrohradského metra tlač, najmä opozičný denník Novaja gazeta, upozorňoval v predstihu, a to vrátane skutočnosti, že bezpečnostná firma u rámov často zamestnáva neproškolených penzistov.

01 - Modified: 2024-04-25 08:15:22 - Feat.: - Title: V kauze Tipos naďalej pokračuje vyšetrovanie, hlási prokuratúra. Obvineným hrozí až 15 rokov za mrežami 02 - Modified: 2024-04-24 20:53:48 - Feat.: - Title: Europoslanca Kraha z AfD vyšetrujú pre možné úplatky z Ruska a Číny 03 - Modified: 2024-04-24 20:10:01 - Feat.: - Title: Španielsky premiér zvažuje rezignáciu. Dôvodom je vyšetrovanie jeho manželky v korupčnej kauze 04 - Modified: 2024-04-16 08:20:52 - Feat.: - Title: FOTO Deti bili reťazou a zamykali v izbách: Zatiaľ čo hladovali, rodičia sa im smiali. Slovenskom otriasol brutálny prípad 05 - Modified: 2024-04-15 08:30:07 - Feat.: - Title: Preživší útoku v Manchestri podali žalobu na britskú tajnú službu MI5
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 07:26