StoryEditor

Janukovyč v televíznej debate prekvapil

17.11.2004, 23:00

Televízne debaty kandidátov na ukrajinského prezidenta -- premiéra Viktora Janukovyča a lídra opozície Viktora Juščenka, ktoré mali byť rozhodujúce pre nedeľňajšie druhé kolo volieb, sa nakoniec minuli efektu. "Ani jeden z kandidátov v nich nezískal prevahu," zhodnotil ich pre HN ukrajinský politológ Viktor Nebogenko. Sociologický prieskum Fondu humanitárneho výskumu, ktorý v utorok -- deň po debatách -- zverejnili ukrajinské médiá, síce vyhlásil za víťaza Janukovyča, Nebogenko však tvrdí, že také jednoznačné to nebolo. "Janukovyč z nich vyšiel dobre, držal sa svojej úlohy a populizmu, ale aj Juščenko bol presvedčivý," povedal. Priznal však, že premiér, ktorý nie je žiadnym orátorom, bol preňho prekvapením. "Je učenlivý," komentoval vystúpenie politika.

Prehovoril ho až ľud
Janukovyč sa do poslednej minúty priamemu stretnutiu s Juščenkom vyhýbal. Pred prvým kolom volieb sa odvolával na svoju zaneprázdnenosť, názor zmenil až vtedy, keď sa naňho s prosbou obrátil "pracujúci ľud". Jeho štáb sa však do poslednej chvíle snažil zmeniť formát debaty. Žiadal zrušiť telefonické zadávanie otázok do štúdia (tie mali byť s predstihom zverejnené v novinách) a pre moderátora právo zastaviť kandidáta, ktorý uráža svojho oponenta. Napokon formát stretnutia vyzeral tak, že kandidáti predniesli 10-minútovú reč v troch tematických blokoch -- ekonomika, vnútorná a zahraničná politika a k žiadnej "výmene názorov" nedošlo.
Prvý (na základe žrebu) hovoril Janukovyč. Tím bývalého premiéra Juščenka nazval "zbankrotovanými predstaviteľmi vlády, ktorí sa snažia vrátiť k moci, ale národ im to nedovolí". Juščenko, ktorý stál aj na čele ukrajinskej Centrálnej banky, zasa kritizoval argument svojho oponenta týkajúci sa 13,4-percentného hospodárskeho rastu. "Počas tohto ekonomického zázraku sa príjmy do štátneho rozpočtu zvýšili len o 1,8 percenta. Kde je ten rozdiel?" spýtal sa. Sám si odpovedal, že je v tieňovej ekonomike, ktorú kontroluje režim.
V bloku o zahraničnej politike bol Juščenko zdržanlivý a uchýlil sa k diplomatickej odpovedi. "Nie je pre nás výhodné prísť o ruský trh, ale zároveň bude veľkou chybou, keď si nesadneme na vlak do Európy," povedal. Janukovyč zasa zdôraznil, že vytvorenie Jednotného ekonomického priestoru s Bieloruskom, Ruskom a Kazachstanom je pre Ukrajinu výhodné.

Chyby kandidátov
Premiér hovoril počas debaty po ukrajinsky, podľa domácich však bolo počuť, že mu je tento jazyk cudzí. Na ruštinu prešiel až v závere. Za najväčšiu jeho chybu pokladá Nebogenko, že sa nevyjadril k vnútornej politike. "Ako líder Strany regiónov mohol rozprávať o regionálnej politike, ktorá je pre Ukrajinu veľmi dôležitá. On sa však dôležitých otázok vôbec nedotkol. Obsahovú časť nezvládol, ale formálne sa držal presvedčivo," povedal.
Juščenkovi zasa v médiách vytkli, že čítal svoje odpovede z papiera. "Snažil sa svoje výpovede dokumentovať číslami a chcel byť presný. Pri politických technológiách však čísla nie sú také dôležité. Je lepšie orientovať sa na populizmus a na boj s režimom. Ľudia s problémami reagujú na čísla," zhodnotil Nebogenko vystúpenie lídra opozície.

Ľavicový volič, geografia a Putin
Televízne debaty boli však len jedným z faktorov, ktoré by mohli ovplyvniť výsledok nedeľňajšieho druhého kola ukrajinských prezidentských volieb. V prvom kole podľa oficiálnych výsledkov zvíťazil Juščenko len o pol percenta. Za rozhodujúci sa teda považuje hlas ľavicového elektorátu, ktorý odovzdal viac ako 11 percent hlasov socialistickému a komunistickému kandidátovi. Ideologicky má síce bližšie k proruskému Janukovyčovi -- líder socialistov Oleksander Moroz a líder komunistov Petr Simonenko sa však stavajú do pozície opozičných síl, a tak jeden z nich podporil Juščenka a druhý vyzval voličov, aby hlasovali proti obom.
Druhým dôležitým faktorom bude rozhodnutie strednej Ukrajiny. Západ patrí Juščenkovi, proruský východ Janukovyčovi, tu sa nálady nezmenia. Podľa štúdie, ktorú si nechala vypracovať stanica BBC, pripadne na južné a východné oblasti 45 percent, na strednú Ukrajinu okolo 30 percent a na západnú približne 25 percent voličov. Opozícii by však podľa pozorovateľom mohol v strednej Ukrajine pomôcť fakt, že na jej stranu sa postavil vplyvný starosta Kyjeva Oleksander Omeľčenko.
A napokon netreba zabúdať na najdôležitejšieho aktéra predvolebnej kampane -- ruského prezidenta Vladimira Putina. Ten pred druhým kolom volieb akosi vlažnejšie demonštroval, že podporuje premiéra Janukovyča. "Podporujeme Janukovyča, chystáme sa na víťazstvo Juščenka," komentoval jeho "kampaň" ruský denník Nezavisimaja gazeta. Podobne ako pred prvým kolom síce navštívil Ukrajinu, no pri verejných vystúpeniach sa s premiérom neukazoval. Podľa ruského politológa Sergeja Markova je to znamenie, že sa Moskva pripravuje na všetky scenáre volieb.
Akokoľvek dopadnú, situácia bude búrlivá. Je totiž pravdepodobné, že či už zvíťazí Janukovyč alebo Juščenko, prívrženci jeho politického rivala výsledky hlasovania spochybnia.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
08. máj 2024 01:33