Reuters
StoryEditor

USA sú pripravené preventívne udrieť proti Kimovi, tvrdí NBC. Pentagón to nekomentuje

14.04.2017, 08:53
Autor:
ČTKČTK
Udrieť by podľa televízie USA mali v prípade, že získajú dôkazy o prípravách KĽDR podniknúť ďalší jadrový výbuch.

Pentagón odmietol okomentovať správu televíznej stanice NBC o možnosti preventívneho amerického úderu proti Severnej Kórei, a to s tým, že nedebatuje, "ani verejne nešpekuluje o možných scenároch". Uviedla to dnes agentúra Reuters. V Pekingu medzitým čínsky minister zahraničia Wang I zdôraznil, že stúpajúce napätie okolo KĽDR "nemožno vyriešiť vojenskou silou", a vplyvný čínsky denník Global Times vyzval Severokórejčanov, aby zastavili svoj jadrový program, za čo by im Čína poskytla ochranu.

Ak získajú dôkazy

"Velitelia vždy zvažujú plnú škálu možností, aby sa ochránili pred nepredvídateľnými udalosťami," uviedla hovorkyňa amerického ministerstva obrany Dana Whiteová. Súčasne ubezpečila o pevnosti amerického záväzku obhajovať spojencov, vrátane Japonska a Kórey.

NBC uviedla s odvolaním sa na nemenovaný zdroj zo spravodajských služieb, že Spojené štáty sú pripravené podniknúť preventívny úder konvenčnými zbraňami proti KĽDR v prípade, že získajú dôkazy o prípravách KĽDR podniknúť ďalší, v poradí už šiesty jadrový výbuch.

Nemenovaní vládni predstavitelia ale podľa Reuters tieto správy odmietli ako "v najlepšom prípade špekulácie".

Na dostrel sú torpédoborce

Americký prezident Donald Trump vyhlásil, že USA vyrieši severokórejský problém, a to s prípadnou čínskou pomocou, alebo bez nej. V stredu o vývoji hovoril po telefóne so svojím čínskym náprotivkom Si Ťin-pchingom, ktorý podľa čínskych médií zdôrazňoval potrebu mierového riešenia napätej situácie.

Na dostrel k strelnici pri vrchu Mantap, kde Pchjongjang svoje testy vykonáva, sú americké torpédoborce so strelami Tomahawk, pripravené sú aj bombardéry na základni Guam a tiež lietadlová loď Carl Vinson sa priblížila ku Kórejskému polostrovu.

Podľa Soulu by Severokórejčania mohli podniknúť jadrovú skúšku už tento mesiac, na výročie narodenia zakladateľa KĽDR Kim Ir-sena, ktoré pripadá na 15. apríla.

Pchjongjang zatiaľ podnikol päť podzemných jadrových skúšok: po jednej v rokoch 2006, 2009 a 2013 a dva testy v minulom roku.

01 - Modified: 2024-04-17 11:07:26 - Feat.: - Title: Severokórejská armáda počas vojny zmasakrovala stovky veriacich, tvrdí Komisia pre pravdu a zmierenie 02 - Modified: 2024-04-03 04:36:07 - Feat.: - Title: Severná Kórea tvrdí, že úspešne otestovala nadzvukovú strelu so stredným až dlhým doletom 03 - Modified: 2024-03-14 14:00:22 - Feat.: - Title: Kim Čong-un počas výcviku armády nasadol do najnovšieho tanku, usporiadal tréningovú bitku 04 - Modified: 2024-03-14 09:24:30 - Feat.: - Title: Život v Severnej Kórei je nočná mora, z ktorej sa nedá prebudiť. Češka opísala, ako sa žije v krajine červenej hviezdy 05 - Modified: 2024-03-13 11:06:57 - Feat.: - Title: Polovica munície od Kima je podľa Kyjeva chybná. USA sa budú KĽDR v dodávkach vyrovnávať roky, tvrdí expert
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 23:03