Reuters
StoryEditor

KĽDR má dosť plutónia na výrobu atómových bômb. Čo všetko dokážu Kimove nukleárne zbrane?

15.04.2017, 18:22
Autor:
ČTKČTK
Prinášame vám odpovede na kľúčové otázky o jadrovom programe Sevenej Kórey.

Otázky a odpovede o severokórejskom jadrovom programe (vo svete panujú obavy, že by KĽDR mohla pri oslavách 105. výročia narodenia bývalého vodcu Kim Ir-sena podniknúť novú raketovú alebo jadrovú skúšku):

Koľko a aké silné jadrové testy KĽDR uskutočnila?

KĽDR doteraz uskutočnila päť overených jadrových testov v rokoch 2006, 2009, 2013 a dva v roku 2016, pravdepodobne pomocou bômb z plutónia. Skúška z októbra 2006 nebola podľa expertov príliš úspešná, test z roku 2009 mal silu približne 2,35 kiloton trinitrotoluénu (TNT), test z februára 2013 až deviatich kiloton TNT. Ďalší test z minuloročného januára, kedy KĽDR ohlásila úspešnú skúšku miniaturizovanej vodíkovej bomby, mal silu siedmich kiloton TNT a sila ďalšieho, piateho testu zo septembra sa odhaduje na 20 až 30 kiloton TNT. Sila explózie bomby, ktorá bola zvrhnutá na japonské Nagasaki, bola 21 kiloton TNT.

Kde sa testy odohrávajú?

Hlavné jadrové zariadenie je síce v Jongbjone, všetky jadrové skúšky sa ale konajú v dedine Pchunggje v hornatej izolovanej provincii Hamgjong pukto v okrese Kildžu na severovýchode krajiny asi 100 kilometrov od hraníc s Čínou a 200 kilometrov od ruských hraníc.

Aké boli doteraz medzinárodné dôsledky?

Všetky predchádzajúce jadrové a raketové testy boli vždy odsúdené a potrestané rezolúciami Bezpečnostnej rady OSN. Súčasťou boli sankcie, medzi ktorými sú zákazy vývozu a dovozu zbraní, služieb, tovarov a technológií, ktoré by mohli byť v podobných programoch využité.

Po prvom teste v roku 2006 to vyzeralo, že sa situácia okolo severokórejského jadrového programu zlepšuje. Ďalšie kolo šesťstranných rozhovorov, ktoré začali za účasti KĽDR, Južnej Kórey, Japonska, USA, Ruska a Číny v auguste 2003, skončilo vo februári 2007 dohodou a USA v októbri 2008 vyradili Severnú Kóreu zo svojho zoznamu krajín podporujúcich terorizmus. KĽDR následne oznámila, že obnoví demontáž svojich jadrových zariadení.

​KĽDR ale v apríli 2009 od svojich sľubov ustúpila a v roku 2009 vykonala ďalší jadrový test. Pchjongjang tak odpovedal na rozhodnutie BR OSN, ktorá v jednomyseľne prijatej deklarácii odsúdila vypustenie rakety dlhého doletu Severnou Kóreou a rozšírila sankcie proti KĽDR. Po dosiaľ poslednom teste Bezpečnostná rada OSN uvalila na Severnú Kóreu nové sankcie, ktoré predpokladajú zníženie exportu uhlia z KĽDR asi o 60 percent. Uhlie je pre KĽDR hlavným exportným artiklom. Rezolúcia tiež zakázala export medi, niklu, striebra a zinku, a tiež predaj sôch zo Severnej Kórey. Kvôli severokórejskej hrozbe začali USA po poslednom teste na juhokórejskom území rozmiestňovať časti kontroverzného protiraketového štítu THAAD.

Aké sú raketové možnosti KĽDR?

KĽDR má preukázateľne atómové bomby, nie je ale podľa odborníkov zatiaľ napriek všetkým snahám schopná dostatočne zmenšiť a umiestniť ich na balistické rakety. KĽDR tvrdí, že jadrové hlavice úspešne miniaturizovala, ale toto tvrdenie nebolo nikdy nezávisle potvrdené, a časť expertov o ňom pochybuje. Podľa správy Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) z tohtoročného marca, severokórejský jadrový program postúpil do ďalšieho vývojového stupňa, veľkosť severokórejského zariadenia na obohacovanie uránu sa za posledných pár rokov zdvojnásobila.

​Podľa MAAE v poslednej dobe KĽDR značne rozšírila zariadenia na výrobu plutónia a na obohacovanie uránu vo svojom stredisku v Jongbjone. Podľa juhokórejskej januárovej správy má KĽDR dostatok plutónia na výrobu desiatich atómových bômb a môže tiež produkovať značné množstvo zbraní založených na obohatenom uráne. Úspešné použitie uránu by znamenalo podstatný skok vpred v severokórejskom jadrovom programe. Severokórejské zásoby plutónia sú totiž limitované, ale ak by KĽDR dokázala obohacovať urán, mohla by si vytvoriť jadrové zásoby. Navyše obohacovanie plutónia vyžaduje veľké, ľahko zistiteľné vybavenie, zatiaľ čo obohacovanie uránu je ľahšie utajiť.

Vykonáva KĽDR aj ďalšie raketové skúšky?

Presné údaje o počtoch rakiet, ktorými disponuje Severná Kórea, nie sú oficiálne k dispozícii. Podľa odhadov z roku 2015 vlastní Kórejská ľudová armáda (KLA) vyše 1000 rakiet rôzneho typu.

Severná Kórea niekoľkokrát neúspešne testovala obávanú dvojstupňovú medzikontinentálnu balistickú raketu Tepodong-2, ktorá by mohla podľa odhadov, s doletom vyše 6000 kilometrov, teoreticky ohroziť aj americkú Aljašku. Pri prvom teste v júli 2006 letela asi 40 sekúnd, a potom vybuchla. V apríli 2009 sa pokúsila neúspešne vyniesť na obežnú dráhu komunikačný satelit Kwangmjongsong-2. Letela asi 3000 kilometrov, než spadla do mora. V decembri 2012 KĽDR vypustila balistickú raketu Unha-3, čo je verzia rakety Tepodong-2, ktorá vyniesla na obežnú dráhu okolo Zeme družicu kwangmjongsong 3 ho (Jasná hviezda). Raketa sa ale podľa expertov nevrátila do zemskej atmosféry.

Väčšina rakiet krátkeho a stredného doletu (Hwasong, Rodong, Tepodong-1 a Musudan) by ale mohla zasiahnuť Južnú Kóreu a väčšinu Japonska a zrejme aj americký tichomorský ostrov Guam. Tieto rakety Severokórejčania pravidelne skúšajú, naposledy začiatkom tohto mesiaca. Raketa bola odpálená z východného pobrežia KĽDR, uletela asi 60 kilometrov a spadla do mora.

Ďalšou hrozbou je ale severokórejské delostrelectvo rozmiestnené na hranici oboch kórejských štátov. Metropola Južnej Kórey totiž leží asi len 50 kilometrov od hranice.

Kedy začala KĽDR jadrový program?

KĽDR budovala civilný jadrový program v spolupráci so Sovietskym zväzom a s Čínou od 50. rokov. V polovici 60. rokov začala usilovať o jadrové zbrane, Moskva aj Peking však odmietli asistovať. V decembri 1985 sa Severná Kórea pripojila k Zmluve o nešírení jadrových zbraní (NPT), ale v januári 2003 od nej odstúpila.

Ako početná je severokórejská armáda?

Podľa odhadov Medzinárodného inštitútu pre strategické štúdie je v aktívnej službe 1,190.000 vojakov a vyše šesť miliónov má status rezervistov a členov polovojenských jednotiek.

01 - Modified: 2024-04-16 10:04:48 - Feat.: - Title: Veľvyslankyňa USA pri OSN vyzýva Rusko a Čínu, aby neodmeňovali správanie KĽDR 02 - Modified: 2024-04-13 07:21:33 - Feat.: - Title: Predstavitelia Číny a KĽDR upozornili na novú kapitolu vo vzájomných vzťahoch 03 - Modified: 2024-04-03 04:36:07 - Feat.: - Title: Severná Kórea tvrdí, že úspešne otestovala nadzvukovú strelu so stredným až dlhým doletom 04 - Modified: 2024-04-02 05:08:33 - Feat.: - Title: KĽDR odpálila balistickú raketu. Chcú miasť pred voľbami, kritizuje Južná Kórea 05 - Modified: 2024-03-28 19:30:11 - Feat.: - Title: Moskva sa postavila za KĽDR. USA kritizujú Rusko za veto rezolúcie o dohľade nad sankciami OSN
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 16:16