StoryEditor

Berlusconi vyvolal v parlamente únie škandál

03.07.2003, 00:00
Taliansky premiér Silvio Berlusconi, nový predseda Rady EÚ, sa včera v Európskom parlamente (EP) postaral o poriadny škandál, keď jedného z europoslancov urazil prirovnaním k nacistovi.
Taliansky premiér Silvio Berlusconi, nový predseda Rady EÚ, sa včera v Európskom parlamente (EP) postaral o poriadny škandál, keď jedného z europoslancov urazil prirovnaním k nacistovi. Po tom, čo poslanec za Sociálnodemokratickú stranu Nemecka (SPD) Martin Schulz poukázal na Berlusconiho podivné praktiky týkajúce sa súdnictva, ho taliansky ministerský predseda pozval na nakrúcanie filmu Kapo (dozorca) odohrávajúceho sa v koncentračnom tábore, ktoré prebieha v Taliansku. "Pre rolu dozorcu v koncentračnom tábore by ste boli perfektný," vyhlásil rozvášnený Berlusconi. To vyvolalo v sále rozruch a búrlivé protesty. Schulz celú situáciu pred aplaudujúcimi kolegami okomentoval slovami: "Z rešpektu k obetiam fašizmu nebudem na toto vyhlásenie reagovať. Je však zrejmé, že Berlusconi pri konfrontácii s kritikou stráca rozvahu." Schulz predtým tiež naznačil, že v Taliansku za jeho vlády začínajú byť bežné politické metódy, ktoré Európa "zažívala v 30. rokoch". Šéf socialistickej frakcie v EP Enrique Baron Crespo požadoval od predsedu talianskej vlády okamžité ospravedlnenie a stiahnutie urážlivých výrokov. "Na zlomyseľné urážky poslanca Schulza som reagoval s iróniou. Keď nerozumiete irónii, nemôžem vám pomôcť," prilial olej do ohňa Berlusconi, ktorého citoval nemecký spravodajský server netzeitung.de. Predseda EP Pat Cox vyjadril nad celým incidentom hlboké poľutovanie.
Aj poslanci frakcie zelených v EP protestovali pri príležitosti prevzatia predsedníctva v únie S. Berlusconim. Keď premiér začal so svojím prejavom, poslanci rozprestreli transparenty a začali ho hlasno prerušovať. Asi 15 poslancov ekologickej platformy na plagátoch v talianskom jazyku vyzývalo: "Pred zákonom sú si všetci rovní," či "Nechceme krstných otcov" (narážka na taliansku mafiu). Berlusconi sa pred súdom zodpovedá z obvinení podplácania sudcov, no nedávno z jeho iniciatívy parlament prijal zákon, ktorý mu dáva počas vykonávania úradu predsedu vlády imunitu. Centristickí poslanci Berlusconiho strany Forza Italia na svojich kolegov kričali: "Zastavte to, buďte vážni!" Protestujúcich nakoniec musel upokojovať samotný predseda Cox, informovala britská tlačová agentúra Reuters. Politický analytik a publicista Ian Black pre CNN vyhlásil, že pre Berlusconiho ide o mimoriadne zlý začiatok predsedníctva. "V Štrasburgu je teraz veľa rozhnevaných ľudí," dodal.
Berlusconi vo vystúpení pred EP, kde predostrel priority svojho predsedníctva, zdôraznil potrebu investícií do technológií, rozvoj európskej dopravnej infraštruktúry, dôchodkových, pracovných a sociálnych reforiem či zvyšovanie životnej úrovne občanov únie. Chce tiež dosiahnuť užšiu kooperáciu súčasných 15 členov (únia sa v máji 2004 rozšíri o ďalších 10 krajín). Rím zároveň plánuje na október zvolať medzivládnu konferenciu, ktorá rozhodne o definitívnom znení budúcej európskej ústavy. K dohode by malo podľa Berlusconiho dôjsť koncom roka. Taliansko chce tiež počas svojho predsedníctva pokročiť v boji proti nelegálnej migrácii, organizovanému zločinu a terorizmu.
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 03:17