nemecko turciReuters
StoryEditor

Nemeckí Turci sú proti demokracii. Integrácia zlyhala, znie v Nemecku

19.04.2017, 14:25
Zatiaľ čo v Turecku pre kontroverznú reformu ústavy hlasovalo 51,3 percenta voličov, v Nemecku ju podporilo 63,1 percenta Turkov.

V centrách nemeckých miest viali z nedele na pondelok turecké vlajky. To už sa vedelo, že hlasovanie o ústavných zmenách v Turecku dopadlo v prospech prezidenta Recepa Erdogana.

Nemeckí Turci, ktorí mu na nemeckých konzulátoch hodili svoje "áno", výsledok oslavovali. Kto ale po nedeľnom hlasovaní neoslavuje, je nemecká verejnosť a politici.

Obmedzenie dvojitého občianstva

"Nemôžete žiť v Nemecku demokraciu a v Turecku hlasovať pre diktatúru," odkázal nemeckým Turkom predseda opozičných Zelených Cem Özdemir, sám syn tureckých gastarbeiterov. "Kto chce v Nemecku dlhodobo šťastne žiť, musí plne prijať pravidlá našej ústavy."

Nie je podľa neho možné, aby si Turci v Nemecku užívali výsady a výhody demokracie a zároveň proti nej hlasovali v prípade iného štátu a podporili tak trest smrti, sobáše s deťmi a utláčanie menšín.

Podľa odborníka CSU na vnútornú bezpečnosť Stephana Mayera sa tak prejavila nedostatočná integrácia Turkov, ktorí v Nemecku už niekoľko desiatok rokov žijú. "Považujem za dôležité, aby sme po ďalších parlamentných voľbách znovu sprísnili pravidlá pre získavanie dvojakého občianstva," povedal denníku Die Welt.

Práve obmedzenie dvojitého občianstva je ale zatiaľ jediným konkrétnym opatrením, o ktorom vládni politici v súvislosti s neloajalitou v Nemecku žijúcich Turkov začínajú hovoriť.

"Nech sa vrátia domov"

Najväčšiu podporu získal Erdogan v priemyselnom meste Essen v Severnom Porýní-Vestfálsku (76 percent), ďalej potom v Düsseldorfe (70 percent) a Stuttgarte (66 percent).

Oproti tomu v Berlíne len ľahko cez päťdesiat percent, aj tu ale Turci Erdogana podporili. Pre prijatie ústavných zmien v Nemecku hlasovalo 412 149 Turkov, proti ich bolo 241 353. Voliť prišla necelá polovica oprávnených voličov.

​Nemecká kancelárka Angela Merkelová a nový minister zahraničia Sigmar Gabriel síce vydali všeobecné vyhlásenie, aby sa turecká vláda "usilovala o dialóg so všetkými politickými silami v spoločnosti," bližšieho komentára ohľadom zlyhávajúcej integrácie Turkov v Nemecku a možných ďalších politických krokov sa však zatiaľ zdržali.

Na rozdiel od prodemokratických Turkov v Turecku. "Musím sa smiať tým Turkom v Nemecku, ktorí volili "áno". Sú to veľkí patrioti, ale na diaľku," povedal Can Tunbil z rozhlasovej stanice Akcin, ktorá pôsobí v európskej časti Istanbulu a ktorej všetci zamestnanci hlasovali proti ústavnej reforme. "Ak si myslia, že Turecko potrebuje zmenu, mali by sa vrátiť."

01 - Modified: 2024-04-26 18:58:47 - Feat.: - Title: Francúzsko a Nemecko podpísali dohodu o spoločnom vývoji tanku novej generácie 02 - Modified: 2024-04-26 15:12:01 - Feat.: - Title: Dostával som balíčky, nie peniaze, povedal nemecký poslanec Bystroň ku kauze úplatkov od Rusov 03 - Modified: 2024-04-26 13:58:46 - Feat.: - Title: Nemecký minister hospodárstva čelí kritike, že vedel o dopadoch odchodu od jadra. Opozícia chce vyšetrovanie 04 - Modified: 2024-04-26 13:21:43 - Feat.: - Title: Nemecký inštitút očakáva rast nezamestnanosti na najvyššiu úroveň za takmer desaťročie 05 - Modified: 2024-04-26 09:59:26 - Feat.: - Title: Český miliardár Křetínský vstupuje do oceliarskej divízie Thyssenkrupp
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 03:27