StoryEditor

V Kanade sa pri moci sa udržali liberáli

30.06.2004, 00:00
Autor:
TASRTASR
Liberálna strana predsedu vlády Paula Martina získala relatívnu väčšinu v parlamentných voľbách, ktoré sa v Kanade konali v pondelok. Podľa neoficiálnych výsledkov Liberálna strana získala v 308-člennom parlamente 135 kresiel. Konzervatívna strana by mala mať 99 poslancov. Québecký blok (BQ) obsadí 54 kresiel, Nová demokratická strana (NPD) 19 kresiel a mandát do parlamentu dostal aj jeden nezávislý kandidát.

V predchádzajúcich voľbách v novembra roku 2000 Liberálna strana získala 173 kresiel, Konzervatívna strana 88, Québecký blok 37 kresiel a Nová demokratická strana 12 mandátov. Vyplýva z toho, že voliči v pondelkových voľbách poslali vážne varovanie Liberálnej strane, ktorá 11 rokov vládla bez toho, aby sa musela deliť o moc.
V Ottawe už 25 rokov nebola menšinová vláda a pri pohľade na krátku životnosť deviatich predchádzajúcich menšinových kabinetov v dejinách Kanady sa môže stať, že voliči sa čoskoro vrátia do volebných miestností.
Potvrdzujú to aj slová predsedu Konzervatívnej strany Stephena Harpera, ktorý sa ako vodca opozície v parlamente bude usilovať sťažiť úlohu liberálovi Martinovi. Kým človek nemá väčšinu, boj ešte nie je vyhratý, ani prehratý, varoval Harper.
Na to, aby sa Martin stal premiérom, bude sa musieť obrátiť na NPD, svojho prirodzenejšieho spojenca, alebo na Québecký blok. Predseda NPD Jack Layton už naznačil podmienky účasti jeho strany v koalícii: ochrániť zdravotnícky systém, odmietnuť americký návrh na protiraketovú obranu, zaviesť do praxe Kjótsky protokol o objeme emisií plynov vytvárajúcich skleníkový efekt, zachovať systém predškolských zariadení a zaviesť proporčné hlasovanie. Je však otázne, či Martin bude ochotný uspokojiť finančne náročné požiadavky NPD. Predseda BQ Gilles Duceppe ubezpečil, že je za zodpovedný prístup a bude sa rozhodovať pre to, čo je dobré pre provinciu Québec. Pochopili sme vašu správu, Québecu dáme jeho miesto pri celoštátnom stole, konštatoval Martin.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
06. máj 2024 16:59