le penová protestReuters
StoryEditor

Francúzi proti Le Penovej. Tisíce ľudí po celej krajine demonštrujú proti krajnej pravici

01.05.2017, 14:40
Autor:
ČTKČTK

Po celom Francúzsku sa dnes konajú pri príležitosti prvého mája demonštrácie proti krajne pravicovej Národnej fronte, ktorej kandidátka Marine Le Penová sa dostala do druhého kola prezidentských volieb.

Denník Le Monde píše, že tisíce ľudí sa zišli v Paríži, Marseille, Nantes aj Lille. Le Penová napoludnie začala svoj míting vo Villepinte na severnom predmestí Paríža. Svojho centristického rivala Emmanuela Macrona kritizovala za to, že nepovedal, kto bude v prípade víťazstva jeho premiér.

"Môj sok sa neodvažuje povedať, koho menuje, bezpochyby preto, aby Francúzov nevystrašil," povedala Le Penová podľa francúzskeho tlače svojim sympatizantom.

Le Penovú vo Villepinte sprevádzal neúspešný prezidentský kandidát a jej kandidát na predsedu vlady Nicolas Dupont-Aignan. Macrona označil za "mladú a nevyzretú" verziu končiaceho prezidenta Françoisa Hollanda. Zvolenie Macrona by podľa neho znamenalo "definitívne zatvorenie Francúzska do väzenia, akým je Európska únia".

Pri druhom kole prezidentských volieb 7. mája je podľa neho v stávke budúcnosť Francúzska. Budovanie jednotnej Európy je podľa neho možné len spoluprácou na "konkrétnych projektoch".

Macronov hlavný míting sa uskutoční neskôr popoludní v 19. parížskom obvode. Macron si zatiaľ dopoludnia pri jednom z parížskych mostov uctil pamiatku Maročana Brahimoma Bouarrama, ktorého 1. mája 1995 zvrhli do Seiny krajne pravicoví aktivisti. Otec dvoch detí nevedel plávať a utopil sa. Páchateľmi boli účastníci demonštrácie Národného frontu pri soche Jana z Arku v Paríži.

V rovnakom čase sa konalo pri soche francúzskej hrdinky stretnutie, ktoré na tomto mieste tradične usporadúval bývalý predseda krajne pravicovej Národnej fronty Jean-Marie Le Pen, otec Le Penovej. Z davu zaznievali výkriky ako "Francúzsko Francúzom" alebo "islam von".

Niektoré akcie proti Le Penovej sa podľa francúzskych médií konajú pod záštitou odborov. Tie ale nie sú v otázke podpory niektorému z kandidátov jednotné. Časť z nich dnes demonštruje proti Le Penovej, aby pomohla zastaviť krajnú pravicu, zatiaľ čo iné odbory vystupujú proti obom uchádzačom o úrad hlavy štátu. Časť odborov sa totiž podľa agentúry AP obáva, že Macron by v prípade víťazstva zrušil systém ochrany práv pracovníkov.

Demonštrácia a volebné mítingy v Paríži aj inde sa konajú za prísnych bezpečnostných opatrení. V uliciach francúzskej metropoly je nasadených do 9000 policajtov, žandárov a vojakov, informovali francúzske médiá.

Podľa čerstvého prieskumu verejnej mienky, ktorý dnes zverejnila agentúra OpinionWay, Macron budúcu nedeľu Le Penovú porazí pomerom 61 percent ku 39 percentám hlasov.

01 - Modified: 2024-04-18 15:38:05 - Feat.: - Title: Kremeľ odsúdil rozhodnutie Francúzska zhabať vilu partnera Putinovej exmanželky 02 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-18 10:09:49 - Feat.: - Title: Burkina Faso vyhostila troch francúzskych diplomatov za "podvratnú činnosť" 04 - Modified: 2024-04-18 06:13:22 - Feat.: - Title: Francúzska polícia pred olympiádou v Paríži vysťahúva squaty. Ostáva 100 dní 05 - Modified: 2024-04-18 05:37:29 - Feat.: - Title: Francúzske súdy skonfiškovali vilu, ktorá patrí manželovi Ľudmily Putinovej
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 14:32