navaľnyjReuters
StoryEditor

Navaľnyj sa Putinovi nepostaví. Ruská justícia vyradila opozičníka z prezidentských volieb

03.05.2017, 11:55
Autor:
ČTKČTK

Ruský oblastný súd dnes zamietol odvolanie opozičného politika Alexeja Navaľného proti podmienečnému odsúdeniu na päť rokov za údajné okradnutie lesníckeho podniku Kirovles. Rozsudok je tak právoplatný, čo Navaľnému podľa ruských zákonov bráni kandidovať na prezidenta vo voľbách v marci 2018.

"Súd sa rozhodol ponechať rozsudok bez zmeny a nevyhovieť odvolaniu obhajoby," uviedol sudca podľa agentúry TASS. Pojednávania v meste Kirov, ktoré leží asi 950 kilometrov severovýchodne od Moskvy, sa sám Navaľnyj, ani jeho takisto odsúdený spoločník Pjotr ​​Oficerov, nezúčastnili.

​Avšak obhajca Vadim Kobzev avizoval, že opäť napadne rozhodnutie ruskej justície na Európskom súde pre ľudské práva, ktorý už raz dal Navaľnému za pravdu. Advokát pripomenul, že ruský súd v opakovanom procese znovu nepripustil svedkov a znalcov obhajoby.

Navaľnyj, považovaný za hlavnú postavu ruskej opozície, svoje súdne procesy označuje za politické a vidí za nimi snahu Kremľa zbaviť sa nepohodlného kritika a súpera Vladimira Putina.

V kampani mieni pokračovať

"Rozsudok neuznávame. Právo zúčastniť sa volieb je podľa ústavy na mojej strane a ja hodlám kandidovať," povedal Navalnyj po februárovom odsúdení. Verdikt podľa neho dokazuje, že Kremeľ ho pred voľbami hodnotí ako veľmi nebezpečného.

Šéf Navaľného štábu Leonid Volkov medzitým potvrdil novinárom, že volebná kampaň opozičného kandidáta bude pokračovať bez ohľadu na dnešné rozhodnutie súdu, ktoré dopadlo podľa očakávania.

Navaľnyj podľa obžaloby ako poradca gubernátora Kirovskej oblasti v roku 2009 zorganizoval podvod, pri ktorom bol lesnícky podnik Kirovles okradnutý o 10 000 metrov kubických dreva, a tým poškodený o 16 miliónov rubľov (257-tisíc eur).

Existuje hypotetická šanca

V prakticky identickom procese Navaľného odsúdili už v roku 2013. Ale Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu dospel k záveru, že ruská justícia porušila Navaľného právo na spravodlivý súd, a tak vlani v novembri ruský najvyšší súd odsudzujúci rozsudok zrušil a nariadil nový proces. V jeho rámci padol aj dnešný verdikt.

Agentúra Interfax poznamenala, že Navaľnyj si hypoteticky môže uchovať šancu kandidovať v prezidentských voľbách, ak dosiahne na štrasburskom súde uznanie ruského verdiktu za nezákonné, a tým následne aj jeho zrušenie, alebo ak na ruskom ústavnom súde dokáže protiústavnosť normy, ktorá mu bráni zúčastniť sa volieb ako kandidátovi.

Navaľnyj patril na prelome rokov 2011 a 2012 k hlavným vodcom veľkých demonštrácií proti režimu prezidenta Putina. V roku 2013 - ešte než bol právoplatne odsúdený - sa postaral o prekvapenie vo voľbách moskovského starostu, keď získal viac ako štvrtinu hlasov a vynútil si tak druhé kolo.

01 - Modified: 2024-04-24 20:53:48 - Feat.: - Title: Europoslanca Kraha z AfD vyšetrujú pre možné úplatky z Ruska a Číny 02 - Modified: 2024-04-24 18:45:25 - Feat.: - Title: Rast priemyselnej produkcie v Rusku sa v marci spomalil. Výnimkou je tažobný priemysel 03 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 04 - Modified: 2024-04-24 17:01:54 - Feat.: - Title: Putinovi nedochádzajú peniaze na financovanie vojny na Ukrajine. Dôležité je, čo príde po nej, vraví inštitút 05 - Modified: 2024-04-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Rusi hlásia prielom na fronte. Ukrajinská chyba im prihrala kľúčové mesto
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 07:47