StoryEditor

Kožený -- poctivý chudák mieri do Bruselu

03.12.2003, 23:00

Nejeden poslucháč Českého rozhlasu 1 Radiožurnálu v utorok večer neveril vlastným ušiam, keď Viktor Kožený v exkluzívnom rozhovore tvrdil, že chce na budúci rok kandidovať za poslanca do Európskeho parlamentu.
Vo svoj úspech verí napriek tomu, že v Českej republike je stíhaný za to, že mal desiatky tisíc akcionárov Harvardského priemyselného holdingu pripraviť o 11 miliárd korún. Stíha ho aj justícia v USA, ktorá ho obviňuje, že pri kupónovej privatizácii v Azerbajdžane podviedol amerických investorov o 182 miliónov dolárov. Aj preto sa Kožený už niekoľko rokov skrýva na Bahamských ostrovoch, kde si užíva svoj exkluzívny "azyl".
Tiež v tomto interview, podobne ako v nedávnych rozhovoroch pre iné české médiá, povedal, že nikoho nikdy neokradol a že nie je boháč, veď na Bahamách ani nebýva vo svojom dome, ale u matky. Tvrdí, že väčšina ľudí, ktorá v bývalom Československu vložila svoje kupóny do akcií Harvardských fondov, získala 10- až 18-násobok vložených peňazí. Stratová menšina akcionárov má vraj teraz peniaze vymáhať od súčasného vedenia spoločnosti, pretože on v nej už nefiguruje. Ani v Azerbajdžane vraj nikoho nepripravil o jeho peniaze, hoci ho v USA obviňujú, že okradol amerických investorov. Veci sa vraj majú inak. To azerbajdžanská vláda vybrala od Američanov peniaze, ale nakoniec im za ne nič nedala. Kožený vraj tento obchod "iba" sprostredkúval.
Kožený svoj majetok odhaduje na stovky tisíc českých korún, hoci pred pár rokmi jeho hodnotu deklaroval v rozmedzí 20 až 30 miliónov USD. Na tento nepomer má jednoduché vysvetlenie -- štedro vyplatil pri rozvode svoju manželku, deti, a veľa prerobil na investíciách, najmä v Azerbajdžane.
Peniaze na konte nie sú podľa neho jedinou vecou, ktorá ukazuje úspešnosť podnikateľa. "Je to schopnosť vytvárať nové myšlienky, meniť svet a priniesť obrovské hodnoty," povedal. "Nikdy v živote som nerobil niečo, o čom by som bol presvedčený, že je na hranici legálnosti," povedal s tým, že z tohto rozhovoru by českí poslucháči mali spoznať jediné: "Že Viktor Kožený všetky svoje záväzky a sľuby splnil, ale tiež, že je slušným, čestným a etickým človekom."
Aj to ho podľa neho predurčuje na dráhu politika. Do Európskeho parlamentu vraj môže kandidovať, hoci nie je občanom ČR. Podľa zákonov únie môže ako írsky občan kandidovať v hociktorej členskej krajine EÚ, a teda aj v Česku. Odmietol špekulácie, že by si chcel získaním európskeho poslaneckého kresla zabezpečiť imunitu pred vyšetrovaním. "Viem, že som schopný Českej republike priniesť obrovské hodnoty a super zastúpenie v EP. Reprezentovať ju, ako žiaden iný z kandidátov," povedal dôvody, prečo pomýšľa na politickú kariéru v Bruseli. Nevysvetlil už, či to myslí ako sľub alebo skôr ako výstrahu.
Koženého "odvaha" nie je v Česku ničím výnimočným. Stačí si spomenúť na niekdajšieho riaditeľa súkromnej televízie Nova Vladimíra Železného, ktorý po sebe zanechal arbitráž. Na jej základe musela Česká republika zaplatiť americkej spoločnosti CME, investorovi Novy, pokutu 10 miliárd Kč. Železnému sa podarilo nechať sa zvoliť do Senátu, hornej komory českého parlamentu. Až po nátlaku verejnej mienky i politikov ho senátori zbavili začiatkom tohto roka imunity a Železný tak môže byť vyšetrovaný za túto, ale aj iné kauzy, v ktorých ide o stovky miliónov korún.
Na teplú skrýšu v EP pomýšľa aj niekdajší minister zahraničia a bývalý predseda Valného zhromaždenia OSN Jan Kavan, ktorého meno sa spája s viacerými finančnými aférami a korupciou rezortu zahraničia. Aj jemu by sa imunita určite hodila. Až príliš ostrieľaný diplomat, ktorý mal kontakty aj s komunistickou tajnou službou ŠtB, v septembri ponúkol svoje skúsenosti republike. Vraj, podľa vlastného názoru, má najlepšie predpoklady obhajovať záujmy krajiny v Európskom parlamente. "Teraz bude záležať na ČSSD, či by som bol vybraný na kandidáta do EP. Rád by som využil svoje skúsenosti," povedal. Jeho stranícki kolegovia však mali toľko súdnosti, že Kavana zaradili medzi kandidátov na europoslancov až na jedenáste miesto.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
07. máj 2024 16:45