StoryEditor

Odpoveď na e-mail vás môže stáť život

25.07.2003, 00:00
Podvodné listy sa už nešíria iba z Nigérie ale aj zo Zimbabwe, kde vrcholí politická a hospodárska kríza.

"Vážený pán riaditeľ, môj otec sa volá Stan Mudenge a je ministrom zahraničných vecí štátu Zimbabwe. Do Európy potrebuje previezť 20 miliónov dolárov, ktoré zvýšili z medzinárodnej humanitárnej pomoci našej krajine. Ak mi pomôžete, dostanete pätnásť percent z tejto sumy." Podobné listy - a v poslednom čase najmä e-maily - v deväťdesiatych rokoch dostali stovky slovenských firiem z Nigérie. Ak odosielateľovi pomohli, tak len k jeho vlastným peniazom. Celkom nedávno sa podvodné e-maily začali šíriť aj zo Zimbabwe, kde vrcholí politická a hospodárska kríza. Na konci príbehov podnikateľov, ktorí na ne odpovedali, nemusí byť len strata peňazí, ale aj života.
"Podvodníci zo Zimbabwe sa, na rozdiel od svojich kolegov z Nigérie, neuspokoja len s číslom vášho bankového účtu, na ktorý chcú previesť špinavé peniaze," varuje potenciálne obete juhoafrická polícia. "Skôr alebo neskôr vám navrhnú služobnú cestu do Zimbabwe, kde by si s vami radi o pripravovanej transakcii pohovorili osobne."
Predstavitelia zahraničnej firmy, ktorá na ich e-mail zareagovala, sú pôvodne pozvaní na návštevu do Južnej Afriky. Aj preto sa o ich prípady začala zaujímať juhoafrická polícia. Plán sa však po ich príchode náhle zmení a od podnikateľov sa vyžaduje naliehavá účasť na obchodnom rokovaní priamo v hlavnom meste Zimbabwe, Harare.
"Tamojšia polícia naše výzvy na spoluprácu zásadne ignoruje. To je napokon súčasťou plánu podvodníkov," sťažuje sa nemenovaný juhoafrický vyšetrovateľ. Podvodníci podľa neho zahraničným podnikateľom odporúčajú, aby si v niektorej z juhoafrických bánk otvorili účet, z ktorého budú môcť uhradiť "zanedbateľné" sumy na úplatky a bežné výdavky v Zimbabwe.
Prvý dojem zo stretnutia s podvodníkmi je obyčajne výborný. Juhoafrickí kriminalisti potvrdili, že takéto obchodné rokovania sa v Zimbabwe niekoľkokrát konali dokonca v priestoroch skutočných vládnych inštitúcií.
Počas rozhovorov návštevníkom okrem pôvodnej transakcie ponúknu aj možnosti lukratívnych investícií do poľnohospodárstva na nedávno skonfiškovaných belošských farmách. Mnohé z nich od znárodnenia ležia ladom.
"Prevod špinavých peňazí, pre ktorý tam cudzinci pricestovali, je týmito investíciami často podmienený, alebo z neho úplne zíde," vypovedal pred juhoafrickým vyšetrovateľom podnikateľ z Malajzie, ktorý bol do zimbabwianskeho poľnohospodárstva prinútený "investovať" takmer 800-tisíc dolárov, aby sa mohol živý vrátiť aspoň do Južnej Afriky.
Podvodníci svoje obete nútia "investovať" aj do odvetví ako dovoz pohonných látok, ktoré vzhľadom na politický vývoj v Zimbabwe čoskoro zasiahnu medzinárodné sankcie, čím sa pre skrytých investorov majú stať lukratívnejšie. "Ak odmietnete, vaši hostitelia okamžite siahnu po vyhrážkach a vydieraní," zveril sa Juhoafričanom spomínaný podnikateľ z Malajzie.
Akýkoľvek apel na tamojšiu políciu je zo strany podvedených cudzincov úplne zbytočný. Túto inštitúciu v súčasnosti zamestnáva prenasledovanie občianskej a politickej opozície režimu Roberta Mugabeho, ktorú prezident vlani tesne "porazil" v zmanipulovaných voľbách.
Práve naopak, "zimbabwianska polícia je schopná cudzincov prenasledovať, ak ich niekto - hoci neprávom - obviní z podporovania alebo dokonca zo spolupráce s opozičným Hnutím za demokratickú zmenu (MDC)," varuje zimbabwiansky nezávislý novinár Basildon Peta. Polícia podľa neho obvinených nešetrí.
Podvedeným podnikateľom preto neostáva nič iné, len "investovať" do čiernej diery, na akú sa mení a do akej sa rýchlo prepadá kedysi prosperujúce hospodárstvo Zimbabwe. Výkupné za ich prepustenie zo zámoria zvyčajne smeruje na ich vlastný účet v Južnej Afrike, keďže operácie zimbabwianskych bánk regulujú prísne devízové obmedzenia.
"Služobná cesta do Zimbabwe tak zištného a zároveň veci neznalého zahraničného podnikateľa vyjde na niekoľko stotisíc dolárov," konštatuje juhoafrický finančný poradca Tom Reynolds. Podvodníci sa podľa neho pri výbere potenciálnych obetí orientujú na tie časti sveta, kde médiá dianiu v Zimbabwe venujú len okrajovú pozornosť.
Reynolds za také oblasti okrem juhovýchodnej Ázie považuje najmä krajiny strednej a východnej Európy, a teda aj Slovensko. Do získavania informácií o tunajších firmách vraj môžu byť zapojení aj niektorí pracovníci veľvyslanectiev Zimbabwe v strednej a vo východnej Európe.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 19:32