StoryEditor

Zmeny na Blízkom východe

14.04.2003, 00:00

Zvrhnutie irackého režimu z izraelského hľadiska zásadne mení geopolitickú situáciu na Blízkom východe. Popri Jordánsku a Egypte existuje teraz v tejto oblasti ďalší veľký štát s prozápadnou vládou. Taký je aspoň názor istého izraelského diplomata.
Izraelskí politici dúfajú preto vo vytvorenie novej prozápadnej osi, ktorá by okrem Ammánu a Káhiry zahŕňala aj Bagdad. Šaronova vláda dokonca skúma už aj možnosti opätovného otvorenia ropovodu z Mosulu do Haify, ktorý fungoval do roku 1948. Po zvrhnutí irackého režimu je teraz údajne už aj "v Sýrii zrelý čas na zmenu", citovala izraelská spravodajská agentúra slová armádneho hovorcu Amosa Gilada.
"Dúfajme, že porážka irackého režimu palestínskemu vedeniu ukazuje, že americká vláda proti teroru bojuje dôsledne," hovorí zase Salman Šoval, zahraničnopolitický poradca izraelského premiéra. Zvrhnutím Saddáma Palestínčania stratili verného priateľa, ktorý pozostalých po samovražedných atentátnikoch podporoval finančne i morálne. Aj arabský svet teraz vraj spoznal rozhodnosť a moc USA. Podľa Šovala preto v Jeruzaleme zvrhnutie irackého prezidenta a "oslobodenie irackého ľudu" prijali s veľkou radosťou.
Napriek "hláseniam o víťazstvách" chce izraelský minister obrany Šaul Mofaz zachovať pohotovosť armády až dovtedy, kým sa pomery definitívne nevyjasnia.
Samotní Palestínčania reagovali na zvrhnutie irackej vlády so zmiešanými pocitmi. "Vierohodnosť USA a Veľkej Británie bude závisieť od toho, akú politiku budú presadzovať v blízkovýchodnom konflikte," uviedol palestínsky minister Saeb Erekad v rozhovore pre televíznu stanicu CNN. Palestínsky denník Al Ajjám uverejnil správu o páde Bagdadu v smútočnom rámci a ďalšie noviny publikovali článok s titulkom "Arabský národ smúti za Bagdadom". Autor úvodníka vyzýva iracký ľud, aby si vzal vzor z palestínskeho odporu proti izraelskej okupácii. (hn/gaf)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 07:43