Na snímke zľava belgický premiér Alexander De Croo a nemecký kancelár Olaf Scholz si podávajú ruky počas spoločnej tlačovej konferencie pri ich stretnutí v Berlíne. FOTO TASR/AP  
StoryEditor

Scholz: Európska únia vyvodí ďalšie dôsledky z ruskej invázie

10.05.2022, 15:21
Autor:
ČTKČTK

Európska únia bude tento mesiac na mimoriadnom summite rokovať o ďalších dôsledkoch ruskej invázie na Ukrajinu a tiež o energetickej nezávislosti, témou júnového summitu Severoatlantickej aliancie potom bude posilnenie bezpečnosti krajín NATO.

V Berlíne to dnes po rokovaní s belgickým premiérom Alexandrom De Crooom vyhlásil nemecký kancelár Olaf Scholz. De Croo uviedol, že Belgicko podporuje ďalšie sankcie proti Rusku, je však nevyhnutné zabezpečiť zásobovanie všetkých únijných členov.

"Ruský útok na Ukrajinu je predelom v euroatlantických vzťahoch. NATO preto na summite zváži možnosti, ako za terajšej situácie posilniť bezpečnosť," povedal Scholz. Aliančné štáty sa na konci júna stretnú v Madride. Už na konci tohto mesiaca sa uskutoční mimoriadna vrcholná schôdzka krajín Euróspkej únie.

"Na zasadnutí Európskej rady budeme hovoriť o tom, aké ďalšie dôsledky vyvodiť z ruskej agresie," povedal kancelár. Dodal, že rokovania sa budú týkať aj posilnenia energetickej nezávislosti Európy, ktorá je sčasti závislá od dodávok ropy a plynu z Ruska. Podľa De Crooa bude zohrávať zásadnú úlohu v energetickej bezpečnosti kontinentu vodík.

Európska komisia teraz upravuje návrh podmienok, za ktorých by členské krajiny ukončili dovoz ropy z Ruska. Najhlasnejším odporcom takéhoto kroku je maďarský premiér Viktor Orbán, ktorý odmieta, aby dopady invázie niesli na svojich bedrách maďarskí občania. Dočasnú výnimku z embarga požaduje tiež Praha.

Belgický premiér povedal, že jeho krajina súhlasí s ďalšími odvetnými opatreniami proti Moskve. "Sme pripravení sankcie podporiť. Proces však musí byť transparentný a musí byť zabezpečené energetické zásobovanie všetkých 27 členov," povedal De Croo.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 14:17