Ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba a nemecká ministerka zahraničia  Annalena Baerbocková. FOTO: REUTERS/Valentyn Ogirenko/SNÍMKA: Valentyn Ogirenko
StoryEditor

Nemecko opäť otvorí svoju ambasádu v Kyjeve

10.05.2022, 15:34
Autor:
ČTKČTK

Na zastupiteľskom úrade bude však len minimálny počet zamestnancov a pracovať bude zatiaľ v obmedzenom režime.

Na tlačovej konferencii so svojím ukrajinským náprotivkom Dmytrom Kulebou šéfka nemeckej diplomacie Annalena Baerbocková povedala, že Ukrajina by sa jedného dňa mala stať členom Európskej únie, dodala však, že na ceste Kyjeva do EÚ nebudú skratky.

Baerbocková pripomenula, že o niekoľko dní začne výcvik ukrajinských vojakov pri ovládaní samohybných húfníc PzH 2000, ktoré Nemecko Ukrajine poskytne spoločne s Holandskom, napísala agentúra DPA. Spoločne s nemeckými firmami pracuje Berlín na tom, aby Ukrajina "mohla získať vysoko moderné systémy, a mohla tak chrániť svoje mestá pred budúcimi útokmi," uviedla tiež šéfka nemeckej diplomacie.

Nemecko podľa nej bude ďalej podporovať "európsku, slobodnú Ukrajinu, a to po humanitárnej, finančnej, hospodárskej, technologickej, politickej i energetickej stránke".

DPA pripomína, že Baerbocková sa do Kyjeva vydala ako prvá predstaviteľka nemeckej vlády od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Poslední zástupcovia nemeckej ambasády krajinu opustili 25. februára, teda deň po tom, ako Rusko napadlo svojho suseda.

Nemecko je jednou z posledných západných krajín, ktoré informovali o obnovení prevádzky svojich veľvyslanectiev v Kyjeve. V nedeľu návrat veľvyslancov ohlásili Spojené štáty a Kanada. Česko činnosť ambasády obnovilo už v polovici apríla.

Baerbocková dnes o Rusku hovorila ako o agresorovi, ktorý nedodržiava žiadne pravidlá a dopúšťa sa vojnových zločinov. Navštívila mestá Irpiň a Buča neďaleko Kyjeva, ktorá sa stala symbolom zverstiev, ktorých sa ruskí vojaci dopúšťajú na ukrajinských civilistoch. Ministerka uviedla, že ak by sa Nemecko v budúcnosti o niečom s Ruskom rokovalo, nesmelo by sa to diať bez účasti Ukrajincov.

Berlín sa v uplynulých rokoch najmä z ekonomických dôvodov snažil mať dobré vzťahy s Moskvou. Až do začiatku ruského vpádu na Ukrajinu napríklad presadzoval sprevádzkovanie plynovodu Nord Stream 2, ktorým mal do Nemecka po dne Baltského mora prúdiť ruský plyn. Projekt kritizovala Ukrajina a jej spojenci.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 21:58