Generálny tajomník OSN António Guterres (vľavo) odchádza po tlačovej konferencii s moldavskou premiérkou Nataliou Gavrilitovou po ich stretnutí v Kišiňove 9. mája 2022. FOTO TASR/AP  
StoryEditor

Generálny tajomník OSN António Guterres vyjadril podporu suverenity Moldavska

10.05.2022, 16:12
Autor:
TASRTASR

Guterres v Kišiňove absolvoval stretnutie s premiérkou Nataliou Gavrilitovou. Na spoločnej tlačovej konferencii povedal, že vplyv ruskej vojny v susednej Ukrajine "je hlboký a ďalekosiahly".

Okrem toho sa António Guterres sa v utorok v rámci dvojdňovej oficiálnej návštevy Moldavska stretol aj s prezidentkou Maiou Sanduovou. Návšteva šéfa OSN v Moldavsku sa odohrala niekoľko dní po tom, ako v proruskom odštiepeneckom regióne Podnestersko došlo k sérii incidentov, pripomenula AP.

Koncom apríla traja muži zaútočili na sídlo ministerstva štátnej bezpečnosti v Tiraspole. O deň neskôr boli zničené dve veľké antény. Minulý piatok tamojšia polícia uviedla, že bezpilotné lietadlo zhodilo dve bomby na jednu z miestnych obcí.

Sanduová ešte koncom apríla uviedla, že incidenty v Podnestersku sú pokusom o eskaláciu napätia v regióne. Ukrajina vyjadrila obavy z toho, že za provokáciami môžu stáť ruské tajné služby.

Podnestersko je malý odštiepenecký región v bývalej sovietskej republike Moldavsko, kde Moskva podporuje a vyzbrojuje tamojších proruských separatistov. Rusko má na jeho území svoju vojenskú základňu, ako aj sklady s približne 20.000 tonami munície. Medzinárodne neuznané Podnestersko hraničí so západnou Ukrajinou.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 08:06