Ruský vojak prehľadáva ukrajinského bojovníka z obliehanej oceliarne Azovstaľ v Mariupole na juhovýchode Ukrajiny. FOTO: TASR/AP  
StoryEditor

Zbohom, Puškin, alebo súmrak všetkého ruského na Ukrajine

24.05.2022, 10:39
Autor:
ČTKČTK
  • Pripomienky ruskej a sovietskej nadvlády možno na Ukrajine nájsť takmer všade.
  • Jedna z ulíc v Buči je pomenovaná po Alexandrovi Puškinovi, básnikovi, ktorého Rusi uctievajú ako svojho Shakespeara.
  • Na jeden z hlavných bulvárov v Dnipre pozerá z podstavca spisovateľ Nikolaj Gogoľ, ktorý sa narodil v 19. storočí na Ukrajine, ale Rusko ho považuje za jedného zo svojich najväčších autorov, pretože písal po rusky.
  • Začiatok vojny však urýchlil snahu Ukrajiny odstrániť mená slávnych ruských a sovietskych osobností zo staníc metra, ulíc a pamätihodností.

 

Serhij Sternenko hovorí, že od vypuknutia ozbrojeného konfliktu v roku 2014 medzi ukrajinskými nacionalistami a Moskvou podporovanými separatistami na východe Ukrajiny vykonal niekoľko odvážnych nočných misií proti ruským cieľom, vrátane jednej akcie niekoľko mesiacov pred terajšou ruskou inváziou. Jeho terčom boli sochy, napísal spravodajský portál The Washington Post.

Pred niekoľkými rokmi spolu s niekoľkými priateľmi strhol sochu sovietskeho vojenského veliteľa, maršala Georgija Žukova, a tesne pred vojnou zničil ďalšiu sochu, tentoraz generála Ivana Treťjaka.

"Pomníky sovietskeho režimu a ruského impéria pripomínajú ľuďom všetky zverstvá, ktoré Rusko a Sovietsky zväz spáchali na obyvateľoch Ukrajiny," povedal Sternenko, ktorého kanál na YouTube odoberá 900-tisíc ľudí; niektoré zo svojich činov zverejnil aj na internete. "Keď vidím pomník Kataríny II. v Odese, pripadá mi to ako Hitlerov pomník v Izraeli," hovorí.

Začiatok vojny urýchlil snahu Ukrajiny odstrániť mená slávnych ruských a sovietskych osobností zo staníc metra, ulíc a pamätihodností. Existuje na to dokonca aj aplikácia. Jediným dôvodom, prečo nebolo v poslednej dobe strhnutých viac ruských sôch, je podľa Sternenka to, že Ukrajinci sú príliš zaneprázdnení vojnou.

image

Putinova vojna spôsobila vo svete historické zmeny: Toto je sedem z tých najdôležitejších

"Až vyhráme vojnu, budeme mať čas a všetky sovietske a ruské imperiálne pomníky z Ukrajiny odstránime," povedal Sternenko; bývalý regionálny šéf ultranacionalistickej militantnej skupiny Pravý sektor, ktorý uviedol, že jeho osobným cieľom je práve monumentálna socha Kataríny II. Veľkej v jeho rodnom meste Odese.

Od 24. februára, keď ruský prezident Vladimir Putin začal vojnu proti ich krajine, začali Ukrajinci s väčším dôrazom presadzovať vlastný historický odkaz.

"Je všeobecne zaujímavým rysom našej doby, že sme začali chápať históriu tak citlivo," povedal Anton Drobovyč, šéf ukrajinského Ústavu národnej pamäte. Dodal, že pre Ukrajinu je proces odkrývania histórie z rokov ruskej a sovietskej nadvlády pomerne nový.

Pripomienky ruskej a sovietskej nadvlády

Pripomienky ruskej a sovietskej nadvlády možno na Ukrajine nájsť takmer všade. Jedna z ulíc v Buči je pomenovaná po Alexandrovi Puškinovi, básnikovi, ktorého Rusi uctievajú ako svojho Shakespeara. Na jeden z hlavných bulvárov v Dnipre pozerá z podstavca spisovateľ Nikolaj Gogoľ, ktorý sa narodil v 19. storočí na Ukrajine, ale Rusko ho považuje za jedného zo svojich najväčších autorov, pretože písal po rusky.

Na samotnom bulvári - hoci bol pred rokmi premenovaný po významnom ukrajinskom historikovi - je dodnes aspoň jedna doska, ktorá ukazuje, že sa kedysi volal trieda Karla Marxa.

Jaroslav Hrycak, riaditeľ Ústavu historických štúdií Národnej univerzity Ivana Franka vo Ľvove, povedal, že keď vyrastal, boli sovietske názvy a pamätníky všadeprítomné.

"Pre mňa to bola súčasť šedej sovietskej reality," povedal Hrycak. Ako by Sovietsky zväz ulicu po ulici a námestí po námestí na Ukrajine a v ďalších bývalých republikách vymazával historickú pamäť, dodal Hrycak. "Ukrajincom bola odopretá akákoľvek pamäť, ktorá by ich odlišovala od Rusov. Politikou Sovietskeho zväzu voči Ukrajine bola totálna amnézia," uviedol.

image

Putin sa stal terčom nevydareného atentátu, tvrdí ukrajinská rozviedka

Snaha o obnovu ukrajinského kultúrneho dedičstva nabrala v posledných týždňoch na obrátkach. Starosta Mykolajiva v sobotu na telegrame oznámil, že Puškinov pamätník bol odstránený, pretože podľa neho potrebuje ochranu pred vandalmi. Začiatkom tohto mesiaca kyjevské metro oznámilo, že premenuje päť staníc, vrátane zastávky na námestí Leva Tolstého, zatiaľ čo charkovská mestská rada odhlasovala premenovanie troch ulíc a jednej štvrte.

Nový nástroj na sociálnych sieťach s názvom "Čo vám urobil Puškin?" ponúka minipoučky o tom, prečo by rôzne ruské osobnosti mali zostať alebo zmiznúť. Kliknite na Puškinovo meno a program telegramu vypľuje verdikt, v ktorom ho odpisuje ako "ruského šovinistu", ktorý oslavoval cársky imperializmus. Podobne sa vyjadruje aj o ruskom spisovateľovi Fjodorovi Dostojevskom.

Michail Bulgakov, sovietsky autor "Majstra a Margaréty", je tiež "ni" (ukrajinsky "nie"), pretože - hoci sa narodil v Kyjeve v roku 1891 - hanobil národné ašpirácie Ukrajiny a mal tú drzosť znevažovať jej materinský jazyk.

Ďalší dvaja velikáni ruskej literatúry - Lev Nikolajevič Tolstoj a Anton Pavlovič Čechov - sú vzatí na milosť vďaka svojmu humánnemu a empatickému prístupu prakticky ku všetkému, o čom písali. Napriek tomu si program myslí, že by bolo dobré ich časom nahradiť ukrajinskými historickými a kultúrnymi osobnosťami.

Kto by ich mohol nahradiť?

Kto by to mohol byť? Ukrajinci ako Vasyl Semenovyč Stus, básnik, ktorý zomrel v sovietskom gulagu pri hladovke v roku 1985. Alebo Levko Lukjanenko, ďalší sovietsky disident, ktorý strávil roky vo väzení a napísal novodobú Deklaráciu nezávislosti Ukrajiny. Alebo Myroslav Skoryk, hudobný skladateľ, ktorého lyricky smútiace diela obsahujú prvky ľudovej hudby. Alebo dokonca zosnulá izraelská vodkyňa Golda Meirová, ktorá sa narodila v Kyjeve.

image

Ukrajina vydala zatykač na exprezidenta Janukovyča, je obvinený z vlastizrady

Starosti o názvy ulíc a pamätníky sa môžu zdať v čase vojny zvláštne, ale podľa vedcov sú súčasťou snahy o zjednotenie Ukrajiny. Navyše práve falošná história a mýty podľa nich pomohli Rusko zaviesť do vojny.

"Putin používa dejiny ako zbraň," hovorí Anton Drobovyč z ukrajinského Ústavu národnej pamäte. "Veci, ktoré hovorí, nemajú nič spoločné so skutočnou históriou. My ako inštitúcie v našom procese nefalšujeme minulosť. Snažíme sa ukázať minulosť takú, aká bola, bez vnútených mýtov a podvrhov," dodáva.

Drobovyčov inštitút vedie snahy o obnovu ukrajinskej histórie tým, že pátra v archívoch KGB a vyzdvihuje príbehy Ukrajincov, ktorí boli prenasledovaní alebo umlčovaní. Inštitút tiež hodnotí ruské osobnosti, ako je Puškin, a zostavuje zoznam Ukrajincov a ukrajinských udalostí, ktoré by mohli zaujať miesto na pamätníkoch. Na zozname je napríklad aj zosnulá hollywoodska hviezda Jack Palance, ktorého rodičia pochádzali z Ukrajiny.

Ako dieťa vyrastajúce v 70. rokoch v Ľvove pod sovietskou kontrolou Hrycak dúfal, že raz príde deň, keď začne striedanie na piedestáloch pomníkov. Dokonca mal v hlave jasnú predstavu, ako by to mohlo vyzerať: "Strhneme Lenina a na jeho miesto nastúpi John Lennon."

01 - Modified: 2022-05-24 06:42:55 - Feat.: 1 - Title: Ruské sily sa sústredia na Lysyčansk a Severodoneck, chcú tam obkľúčiť obrancov, varuje ukrajinský štáb 02 - Modified: 2022-05-24 07:07:42 - Feat.: 1 - Title: V okupovanej Chersonskej oblasti môže vzniknúť ruská vojenská základňa 03 - Modified: 2022-05-24 06:08:48 - Feat.: 1 - Title: O všetkom rozhoduje Putin, nemôžem akceptovať stretnutie s nikým iným, vyhlásil Zelenskyj 04 - Modified: 2022-05-23 21:40:01 - Feat.: 1 - Title: Moskva možno neobnoví vzťahy so Západom, zameria sa na Čínu, povedal Lavrov 05 - Modified: 2022-05-23 13:23:51 - Feat.: 1 - Title: Hrozí, že vypukne Putinov globálny hladomor. Už teraz sú bez jedla milióny ľudí, píše The Washington Post
01 - Modified: 2024-04-25 13:32:24 - Feat.: - Title: Rozpory vo vnútri Kongresu USA kvôli pomoci Ukrajine. Čo spôsobilo obrat v názore amerických republikánov? 02 - Modified: 2024-04-25 12:53:21 - Feat.: - Title: Ukrajinská centrálna banka opäť znížila svoju kľúčovú sadzbu 03 - Modified: 2024-04-25 10:06:50 - Feat.: - Title: Na fronte je patová situácia, je čas na mierové rokovania, tvrdí Lukašenko 04 - Modified: 2024-04-25 10:18:58 - Feat.: - Title: Ruka na plyne, v druhej kalašnikov. Rusi začali útočiť na motorkách 05 - Modified: 2024-04-25 07:02:05 - Feat.: - Title: Ruský útok poškodil infraštruktúru v Čerkaskej oblasti, zranil šesť osôb
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 17:06