Vlajka EÚ, koláž. FOTO: Reuters
StoryEditor

Ruská ropa v centre pozornosti. Summit EÚ sa zameria na možnosti embarga na komoditu

30.05.2022, 11:36
Autor:
TASRTASR

Voči stopke pre ropu z Ruska najviac protestuje Maďarsko, ktoré za svoj súhlas žiada multimiliardové finančné kompenzácie.

Lídri členských krajín EÚ sa v pondelok popoludní zídu v Bruseli na dvojdňovom mimoriadnom summite, aby prediskutovali bezpečnostnú situáciu v Európe a dôsledky ruskej agresie voči Ukrajine po tom, ako neuspeli tri týždne trvajúce diplomatické snahy o vyrokovanie kompromisu pre prijatie šiesteho sankčného balíka voči Rusku, ktorý sa týka aj embarga na dovoz ruskej ropy. Informuje o tom spravodajca TASR.

Dvojdňové stretnutie šéfov vlád a hláv štátov EÚ, ktoré sa začne v pondelok okolo 14:00 hodiny, obsahuje komplex rokovaní zameraných na otázky, ako je ruská agresia na Ukrajine, spoločná obrana a energetická a potravinová bezpečnosť. Slovensko na summite zastupuje predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO).

Snahy o kompromis

Výsledok summitu je otázny, pretože do posledných chvíľ pred začatím zasadnutia Európskej rady pokračovali diplomatické pokusy o dosiahnutie kompromisu na embargo ruskej ropy.

image

Maďarsko odmieta vyhrážky Ukrajiny týkajúce sa ropovodu Družba. Je to zarážajúce, tvrdí Budapešť

Voči tomuto návrhu bojuje Maďarsko, ktoré za svoj súhlas pre embargo žiada multimiliardové finančné kompenzácie zo strany Európskej komisie.

Veľvyslanci členských štátov pri EÚ (COREPER) sa aj v nedeľu pokúšali preskúmať možnosti kompromisu, avšak bez príliš optimistických vyhliadok, a preto v rokovaniach pokračujú nečakane aj v pondelok dopoludnia v snahe dospieť k výsledkom, ktoré by následne mohli odobriť premiéri a prezidenti.

Jedným z návrhov, ktoré predložilo francúzske predsedníctvo v Rade EÚ, je dočasne vylúčiť dodávky ropy cez ropovod Družba z ropného embarga a uvaliť sankcie len na ropu dovážanú do Únie tankermi po mori.

Požadujú výnimku

Ropovod Družba zaisťuje tretinu z celkových dodávok ruskej ropy do krajín EÚ. Podľa nemenovaných diplomatických zdrojov z Bruselu Slovensko a Česká republika akceptovali navrhnutú výnimku na obdobie najbližšieho dva a pol roka.

image

Štáty EÚ sa nezhodli na stopke pre ruskú ropu. Proti bolo Maďarsko, spokojné nie je ani Slovensko či Česko

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell v pondelok ráno na svojom účte na Twitteri naznačil, že je presvedčený, že "konečne dôjde k dohode" o budúcom balíku sankcií proti Rusku.

"Musíme sa rozhodnúť jednomyseľne. Diskusie sa uskutočnili v nedeľu popoludní a pokračujú dnes ráno a popoludní. Myslím si, že popoludní budeme schopní dať šéfom štátov a vlád potrebný súhlas," povedal Borrell v rozhovore, ktorý krátko pred summitom poskytol pre Radio France.

01 - Modified: 2022-05-29 18:20:59 - Feat.: 1 - Title: Štáty EÚ sa nezhodli na stopke pre ruskú ropu. Proti bolo Maďarsko, spokojné nie je ani Slovensko či Česko 02 - Modified: 2022-05-29 10:13:29 - Feat.: 1 - Title: EÚ sa chce dostať zo slepej uličky. Na stole je kompromisný návrh embarga na ruskú ropu 03 - Modified: 2022-05-29 09:07:58 - Feat.: 1 - Title: Summit EÚ bude rokovať o náhrade za energie z Ruska. V hre je aj ďalší balík sankcií
01 - Modified: 2024-03-21 06:54:51 - Feat.: - Title: Summit Európskej únie je zameraný na Ukrajinu, obranu, na Blízky východ aj farmárov 02 - Modified: 2024-02-01 07:06:29 - Feat.: - Title: Začína ďalší mimoriadny európsky summit, cieľom je nájsť kompromis pre balík finančnej pomoci Ukrajine 03 - Modified: 2023-12-14 07:00:16 - Feat.: - Title: Summit EÚ je prioritne zameraný na otázky spojené s Ukrajinou, rokovať môžu až do nedele 04 - Modified: 2023-11-14 23:00:00 - Feat.: - Title: Slovensku hrozí, že čoskoro ešte viac privrie ropné kohútiky z východu. Doplatia na to opäť motoristi? 05 - Modified: 2023-10-27 14:00:35 - Feat.: - Title: Fico zdôraznil, že v Európskej únii bude presadzovať slovenskú politiku. Opäť odmietol vojenskú pomoc Ukrajine
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 22:15