Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

USA: Zakázať prelet Lavrovovi bolo suverénne rozhodnutie. Aj balkánske štáty chcú brať Rusko na zodpovednosť

07.06.2022, 13:19
Autor:
TASRTASRnasinasi

Ruský šéf diplomacie sa mal v Belehrade stretnúť s prezidentom Vučičom, ako aj so svojím rezortným kolegom Nikolom Selakovičom. Srbsku susediace štáty mu však uzavreli svoj vzdušný priestor.

Ministerstvo zahraničných vecí USA vyhlásilo, že Čierna Hora, Bulharsko a Severné Macedónsko prijali rozhodnutia, že nepovolia prelet lietadla ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova na ceste do Belehradu, ako suverénne štáty.

Podľa rozhlasovej stanice Hlas Ameriky to uviedol hovorca amerického rezortu diplomacie Ned Price.

Dodal, že tieto rozhodnutia balkánskych štátov odrážajú odhodlanie Európy brať Rusko na zodpovednosť za ničím nevyprovokovaný útok na Ukrajinu.

Lavrov obvinil EÚ a NATO

Price zrejme reagoval na vyjadrenie samotného Lavrova z pondelka, keď rozhodnutie troch krajín zakázať jeho lietadlu vstup do svojho vzdušného priestoru označil za "nepredstaviteľné".

Pridal sa k nemu aj podpredseda hornej komory ruského parlamentu Konstantin Kosačov: "Je jasné, že toto rozhodnutie nebolo o lietadle. Bolo namierené proti Rusku ako štátu a Srbsku ako štátu. Dúfam, že reakcia bude spoločná a tvrdá, a to v podobe nielen diplomatických protestov, ale aj konkrétnych praktických odvetných krokov."

V dôsledku uzavretia vzdušného priestoru bol Lavrov nútený svoju návštevu Srbska zrušiť. Lavrov sa vyjadril, že za odmietnutím preletu ruského lietadla by mohli byť EÚ a NATO.

image

Je to bezprecedentné a hanebné. NATO prekazilo môj let do Srbska, sťažuje sa Lavrov

Srbsko by malo ísť smerom do EÚ

Na tlačovej konferencii vo Washingtone Price uviedol, že Spojené štáty vyzvali "Srbsko, aby sa zameralo na svoj (deklarovaný) cieľ, ktorým je členstvo v Európskej únii".

USA podľa Pricea neustále apelujú na Srbsko, aby napredovalo na svojej "európskej ceste", vrátane diverzifikácie zdrojov energie, znižovania energetickej závislosti od Ruskej federácie a zosúladenia zahraničnej a bezpečnostnej politiky s Európskou úniou.

Vyhlásil tiež, že USA chcú aj naďalej byť partnerom Srbska a pomáhať mu v úsilí o posilnenie dlhodobej energetickej bezpečnosti.

Článok 5

Na otázku Hlasu Ameriky, ako budú Spojené štáty a NATO po incidente s Lavrovom chrániť "pred ruskou hrozbou" Čiernu Horu, Severné Macedónsko a Bulharsko, Price odpovedal, že všetky tri krajiny sú členmi NATO.

V tejto súvislosti pripomenul článok 5 Washingtonskej zmluvy, podľa ktorého sa ozbrojený útok proti jednej alebo viacerým členským krajinám považovať za útok proti všetkým členom aliancie.

Lavrov sa mal v Belehrade stretnúť s prezidentom Vučičom, so svojím rezortným kolegom Nikolom Selakovičom a so srbským pravoslávnym patriarchom Porfirijom.

image

Čierna Hora, Severné Macedónsko a Bulharsko zakázali prelet lietadla s Lavrovom. Ten sa chystá do Srbska

AFP pripomenula, že Srbsko síce odsúdilo vojenskú operáciu Ruska na Ukrajine, ale nepripojilo sa k Európskej únii pri uvaľovaní sankcií na Moskvu, a to ani napriek dlhodobo deklarovaným snahám Belehradu stať sa členom eurobloku.

Rusko a Srbsko majú dlhodobé úzke väzby a Belehrad nedávno podpísal nový trojročný kontrakt na odber zemného plynu z Ruska.

01 - Modified: 2022-06-06 11:29:13 - Feat.: 1 - Title: Je to bezprecedentné a hanebné. NATO prekazilo môj let do Srbska, sťažuje sa Lavrov 02 - Modified: 2022-06-06 05:43:38 - Feat.: 1 - Title: Lavrov bol nútený zrušiť návštevu Srbska. Okolité krajiny uzavreli vzdušný priestor 03 - Modified: 2022-06-07 11:28:29 - Feat.: 1 - Title: Čierna Hora, Severné Macedónsko a Bulharsko zakázali prelet lietadla s Lavrovom. Ten sa chystá do Srbska 04 - Modified: 2022-06-05 10:18:50 - Feat.: 1 - Title: Lavrov očakáva tento rok výrazný rast ziskov z vývozu ruských energií 05 - Modified: 2022-06-04 19:59:17 - Feat.: 1 - Title: Lavrov: Rusko tento rok vykáže prudký nárast ziskov z vývozu energie 06 - Modified: 2022-06-03 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Rusom na Ukrajine rastie chuť. Po úspechu na Donbase údajne zvažujú obnovenie útoku na Kyjev
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
01. máj 2024 23:16