StoryEditor

Ruský súd zakázal zverejňovať zoznamy vojakov zabitých na Ukrajine

08.06.2022, 11:39
Autor:
ČTKČTK

Sudca rozhodol, že stránky s informáciami o vojakoch zabitých v špeciálnych operáciách odporujú zákonom a tiež "rozvracajú základy ústavného zriadenia a mravnosti".

Viaceré regionálne médiá v Rusku museli odstrániť zoznamy ruských vojakov, zabitých v "špeciálnej vojenskej operácii", ako Kremeľ oficiálne označuje vojnu proti Ukrajine.

Ani z verejne dostupných zdrojov

Všetky mená na zoznamoch síce médiá získali z otvorených zdrojov, často z oficiálnych vyhlásení gubernátorov a starostov, ale okresný súd v Kaliningradskej oblasti dospel k záveru, že spojenie rôznych oznámení do jedného zoznamu porušuje prezidentov výnos o utajení strát ruskej armády, uviedol dnes na svojom webe denník Kommersant.

image

Rusko uväznilo takmer 600 novinárov a aktivistov, tvrdí predstaviteľka Ukrajiny

Niektorí právnici sa však podľa denníka domnievajú, že sudca prekročil svoje právomoci.

Súd rozhodoval na základe žaloby, ktorú podala vojenská prokuratúra Baltského loďstva ruského vojenského námorníctva.

Tej sa pôvodne nepáčila "stránka pamäti", ktorú vytvoril pskovský (ruské mesto Pskov, pozn. red.) portál 60.ru ako spomienku na miestnych rodákov zabitých v bojoch na Ukrajine.

Portál síce vychádzal z informácií, zverejnených pskovským gubernátorom, avšak prokuratúra aj tak mala podozrenie na porušenie štátneho tajomstva, špionáž, porušenie ochrany osobných údajov, a dokonca aj na nezákonné šírenie údajov o súkromnom živote a porušenie rodinného tajomstva.

Rozvrat základov mravnosti 

Vojenskú prokuratúru podporil na súde aj cenzúrny úrad Roskomnadzor, a tak nakoniec sudca rozhodol, že stránky s informáciami o vojakoch zabitých v operáciách odporujú zákonom a tiež "rozvracajú základy ústavného zriadenia a mravnosti".

image

Bieloruské úrady zakázali Orwellov román 1984, tvrdí opozičný denník

Portál 60.ru následne súpis odstránil a začiatkom tohto týždňa ho nasledovali aj ďalšie regionálne médiá. Urobili tak po vyhrážke od Roskomnadzoru.

V nedeľu rostovský (ruské mesto Rostov nad Domom, pozn. red.) web DonDay zverejnil koláž so snímkami 39 zabitých ruských vojakov, ale tá hneď v utorok zase zmizla. Redakcia dôvody svojho rozhodnutia nevysvetlila.

A v utorok súd v Petrohrade na základe žaloby vojenskej prokuratúry obmedzil prístup k ôsmim webom "s údajmi o stratách v ozbrojených silách". V tomto prípade išlo však hlavne o ukrajinské stránky.

Cenzurované straty na Donbase

Kommersant pripomenul, že predtým sa prezidentov výnos o utajení armádnych strát týkal len vojnových čias.

V roku 2015 sa však v médiách objavili informácie o stratách v radoch ruských vojakov v bojoch s ukrajinskými jednotkami v Donbase na východe Ukrajiny, kde však ruská armáda ešte oficiálne na strane proruských separatistov vôbec nebojovala.

image

Moskva sa pokúša zastrašiť americké médiá v Rusku

A tak bol výnos rozšírený tiež na "špeciálne operácie". Skupina právnikov sa sťažovala, že prezident prekročil svoje právomoci, ale ich žalobu najvyšší súd zamietol.

Moskva o svojich stratách v terajšej vojne informovala len dvakrát, na začiatku a na konci marca, keď priznala 498 respektíve 1 351 zabitých vojakov.

Ukrajinský generálny štáb dnes odhadol ruské straty za 105 dní vojny na 31 500 osôb.

01 - Modified: 2024-04-25 07:02:05 - Feat.: - Title: Ruský útok poškodil infraštruktúru v Čerkaskej oblasti, zranil šesť osôb 02 - Modified: 2024-04-25 06:47:07 - Feat.: - Title: Advokátom Navaľného opäť predĺžili vyšetrovaciu väzbu, ďalších dvoch stíhajú v neprítomnosti 03 - Modified: 2024-04-25 05:48:29 - Feat.: - Title: Ruský súd nariadil vziať do väzby Garriho Kasparova a Gennadija Gudkova. Obvinil ich z terorizmu 04 - Modified: 2024-04-24 20:53:48 - Feat.: - Title: Europoslanca Kraha z AfD vyšetrujú pre možné úplatky z Ruska a Číny 05 - Modified: 2024-04-24 19:31:30 - Feat.: - Title: Spojené štáty tajne poslali Ukrajine rakety ATACMS s dlhým doletom. Američania to potvrdili
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 09:31