Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. FOTO: TASR/AP  
StoryEditor

Zelenskyj o situácii na bojiskách: Oslobodzujeme našu krajinu. V Záporoží sme dosiahli pokrok

10.06.2022, 07:53
Autor:
ČTKČTK

Ukrajinský generálny štáb informoval, že Rusko obsadilo značnú časť Záporožskej oblasti. Zelenskyj napriek tomu hovorí o "určitých úspechoch" v regióne.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom poslednom večernom videoposolstve informoval o určitom pozitívnom vývoji v Záporožskej oblasti, kde ukrajinská obrana zvádza boje s ruskými inváznymi jednotkami. Vo všeobecnosti sa situácia na fronte podľa neho za posledný deň výrazne nezmenila. Informovali o tom stanice BBC a server The Guardian.

"Situácia na fronte je dnes bez výraznejších zmien. Severodonieck, Lysyčansk a ďalšie mestá na Donbase, ktoré teraz okupanti považujú za kľúčové ciele, sa držia," uviedol Zelenskyj podľa serveru The Guardian.

"Určité pozitívum máme v Záporožskej oblasti, kde sa nám darí mariť plány okupantov. Postupne sa posúvame dopredu v Charkovskej oblasti, oslobodzujeme našu krajinu. V smere na Mykolajiv držíme obranu," nechal sa počuť prezident.

image

Moskva stavila na kolaborantov. Chersonskú oblasť zveril Putin väzňovi z Karibiku a youtuberovi

Pokrok nespresnil

Stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe poznamenala, že Zelenskyj nespresnil, aké úspechy má na mysli. Vo večernej zvodke ukrajinského generálneho štábu sa ohľadom Záporožskej oblasti uvádza, že situácia sa tam nezmenila, napísala BBC.

Ruská invázna armáda podľa nej obsadila značnú časť Záporožskej oblasti, ktorá sa nachádza na juhu krajiny pri Azovskom mori, vrátane miest Melitopol a Berďansk. Samotné regionálne centrum Záporožia však zostáva pod ukrajinskou kontrolou.

Poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Oleksij Arestovyč už skôr uviedol, že Rusko koncentruje svoje vojenské sily v oblasti a plánuje začať ofenzívu na mesto. Súdiac podľa správ z frontu však útok ešte nezačal, podotkla BBC.

S ohľadom na Severodoneck v Luhanskej oblasti miestni predstavitelia pripustili, že toto mesto z veľkej časti kontrolujú ruské sily. Zelenskyj predtým uviedol, že boje o Severodoneck sú veľmi tvrdé a ide možno o jednu z najťažších bitiek od začiatku vojny.

Rozhovor s Macronom

Na twitteri medzitým ukrajinský prezident oznámil, že telefonicky hovoril so svojím francúzskym náprotivkom Emmanuelom Macronom, ktorého podľa svojich slov informoval o situácii na fronte a štátnici spolu prebrali ďalšiu podporu ukrajinskej obrany alebo bezpečnostné záruky.

image

Osud dobytých miest na Ukrajine: Aká cesta viedla k rebelujúcemu Melitopolu a k Mariupolu, ktorý zamorila chorela

"Osobitnú pozornosť sme venovali ukrajinskej ceste do EÚ, koordinujeme (spolu) kroky," napísal na svojom účte. Podľa francúzskej vlády Zelenskyj a Macron preberali počas štvrtkového telefonátu okrem iného humanitárnu a vojenskú podporu, uviedla stanica CNN.

Francúzsky prezident povedal, že jeho krajina "zostane mobilizovaná, aby vyhovela potrebám Ukrajiny, vrátane ťažkých zbraní. "Lídri sa dohodli, že zostanú v kontakte aj s ohľadom na snahu Ukrajiny vstúpiť do Európskej únie.

01 - Modified: 2022-06-10 13:17:15 - Feat.: 1 - Title: Osud dobytých miest na Ukrajine: Aká cesta viedla k rebelujúcemu Melitopolu a k Mariupolu, ktorý zamorila chorela 02 - Modified: 2022-06-09 08:13:06 - Feat.: 1 - Title: Gubernátor: Západné delostrelecké systémy už pomáhajú meniť situáciu na juhu Ukrajiny 03 - Modified: 2022-06-08 11:47:18 - Feat.: 1 - Title: Okupačné správy Chersonu a Záporožskej oblasti chystajú referendum o pripojení k Rusku 04 - Modified: 2022-06-02 20:39:47 - Feat.: 1 - Title: Proruskí predstavitelia chcú znárodniť majetok v Záporoží. Týkať sa to má aj tamojšej jadrovej elektrárne
01 - Modified: 2024-04-16 13:29:13 - Feat.: - Title: Zelenskyj podpísal zákon o mobilizácii, má posilniť ukrajinskú armádu 02 - Modified: 2024-04-16 12:11:59 - Feat.: - Title: Zelenskyj: Ukrajina neubránila elektráreň pri Kyjeve, pretože jej došli rakety 03 - Modified: 2024-04-16 11:38:20 - Feat.: - Title: Rusom sme zničili mocnú radarovú stanicu, tvrdí ukrajinská rozviedka 04 - Modified: 2024-04-16 10:23:51 - Feat.: - Title: Čína sa nezúčastňuje na vojne Ruska proti Ukrajine, vyhlásil Si Ťin-pching 05 - Modified: 2024-04-16 14:00:00 - Feat.: - Title: Prekvapivé výhody z „bratskej“ pomoci Putinovi. Bielorusi podľa expertov žijú vo falošnej ilúzii prosperity
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 17:34