Maroš Tancoš a Joanna Gomulská. FOTO: Profimedia/koláž HN
StoryEditor

Brána do pekla. Pár zotročil v Británii desiatky Slovákov, sľuboval im lepší život

23.06.2022, 16:23
Autor:
khkh

Jedna z obetí prežila v dome hrôzy osem rokov. Slováci pracovali takmer bez prestávky, poľsko-slovenská dvojica ich v izbách zamykala.

Dohromady dvadsaťpäť rokov väzenia dostal milenecký pár, ktorý vo Veľkej Británii dlhodobo týral desiatky mužov a žien zo Slovenska.

Moderní otrokári nútili svoje obete zadarmo drieť v umývačke áut, v noci ich potom posielali aj na ďalšie manuálne práce. Z výplaty Slováci nevideli nič. Keď nepracovali, ich „páni“ ich zamykali v dome. Ten jeden z mužov popísal ako „bránu do pekla“.

„Hľadali ste svoje obete podľa podmienok, v akých sa nachádzali, podľa toho, akí zraniteľní boli finančne aj sociálne. Hľadali ste ľudí, ktorí mali len pramalé možnosti. Vaše obete pre vás mali rovnakú peňažnú hodnotu, ako majú kravy pre poľnohospodárov,“ povedal v stredu bristolský sudca, keď vynášal rozsudok.

Obaja otrokári modernej doby skutočne do Británie vozili prevažne mužov, ktorí na Slovensku nemali práve jednoduchý život – vyrastali v detských domovoch, v chudobných príbytkoch, narodili sa ako Rómovia. Cesta do Spojeného kráľovstva mala pre nich znamenať nový štart a lepší život.

Pracovali celé dni a nemali voľno

Namiesto toho sa ocitli v „bráne do pekla“, ako jedna z obetí popísala dom, v ktorom Slovák Tancoš s Poľkou Gomulskou svojich otrokov držali. Malé izby so špinavými matracmi naraz obývalo aj päť ľudí, v celom dome s jednou kúpeľňou ich naraz žilo až desať, mužov aj žien.

Celkový počet poškodených ide do desiatok, policajtom sa však nepodarilo všetkých dohľadať. Isté je, že 29 Slovákov bolo ochotných poskytnúť dôkazy o svojich útrapách a dokázať sa podarilo týranie pätnástich z nich.

Tancoš a Gomulská nútili Slovákov pracovať zadarmo v umývačke áut v Bristole a okrem toho ich posielali aj na ďalšie manuálne práce v ďalších firmách. Po nociach museli napríklad chytať kurčatá určené na porážku, baliť mlieko alebo triediť balíky. Často tak pracovali prakticky celý deň, sedem dní v týždni. Jeden z otrokov musel ísť na zmenu aj so zlomenou rukou.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 61% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-24 12:48:19 - Feat.: - Title: Nemecko a Veľká Británia plánujú spoločne vyvinúť diaľkovo ovládanú húfnicu 02 - Modified: 2024-04-23 20:08:29 - Feat.: - Title: Britské stíhačky budú v Poľsku. Tusk so Sunakom a Stoltenbergom rokoval o bezpečnosti 03 - Modified: 2024-04-23 16:10:08 - Feat.: - Title: Pri hrozbe sú pripravení na vojenskú protiakciu. Poľský a britský minister obrany rokovali vo Varšave 04 - Modified: 2024-04-23 15:29:36 - Feat.: - Title: Albánec dostal na súde v Londýne za pašovanie ľudí deväť rokov väzenia 05 - Modified: 2024-04-23 11:33:11 - Feat.: - Title: Najmenej päť migrantov zahynulo pri pokuse o preplávanie Lamanšského prielivu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 17:31