Izraelský premiér Jair Lapid. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Jadrová dohoda by Iránu priniesla 100 miliárd dolárov na terorizmus, povedal izraelský premiér

24.08.2022, 16:15
Autor:
ČTKČTK

Izraelský politik sa domnieva, že by Teherán použil tieto dodatočné príjmy na financovanie svojej revolučnej gardy, armády či spriatelených ozbrojených skupín.

Izraelský premiér Jair Lapid dnes odmietol návrh Európskej únie na obnovenie dohody o iránskom jadrovom programe. Podľa neho by Teheránu priniesol takmer 101 miliárd eur ročne na "šírenie teroru po svete". Lapid dodal, že Izrael principiálne neodmieta akúkoľvek dohodu s Iránom. Súčasný návrh však nedokáže podľa neho zabrániť tomu, aby sa z Iránu stal jadrový štát, uviedla agentúra AP.

"Sme proti dohode, pretože je zlá," povedal Lapid. Zdôraznil, že by Izrael nebol nijako viazaný prípadnou dohodou s mocnosťou a s Teheránom. "Budeme konať tak, aby sa z Iránu nestal jadrový štát. Nie sme pripravení na to žiť s jadrovou hrozbou zo strany extrémistického islamistického a násilnického režimu," povedal izraelský premiér.

Západ ustúpil až moc

Pri rokovaní s Teheránom podľa Lapida západné krajiny príliš ustúpili. "Nie je to prvýkrát, čo sa to stalo. Západné krajiny vyhlásili nejakú červenú líniu, Iránci to ignorovali a červená línia sa posunula," povedal Lapid. Podľa neho dohoda nezaručuje dosiahnutie cieľa, ktorý si vytýčila americká administratíva prezidenta Joea Bidena, a to zamedziť tomu, aby sa z Iránu stal jadrový štát.

image

Lavrov kritizoval pred sýrskym ministrom zahraničia Izrael za útoky v Sýrii

Obnovenie dohody podľa únijného návrhu, ktorého znenie nie je verejné, by podľa premiéra prinieslo Teheránu príjmy vo výške sto miliárd dolárov ročne. Izraelský politik, ktorý kandiduje v novembrových parlamentných voľbách, sa domnieva, že by Teherán použil tieto dodatočné príjmy na financovanie svojej revolučnej gardy, armády či spriatelených ozbrojených skupín, ako sú šiitské hnutie Hizballáh či palestínsky Hamas.

V konečnom dôsledku by tieto peniaze poslúžili na "podkopávanie stability na Blízkom východe a šírenie teroru po svete", tvrdí Lapid.

Presviedčajú USA o zmene návrhu

Návrh pripravený únijnou diplomaciou vychádza z výsledkov nepriamych rokovaní vo Viedni medzi Iránom, USA a ďalšími krajinami, ktoré uzavreli dohodu o iránskom jadrovom programe už v roku 2015. Podľa šéfa únijnej diplomacie Josepa Borrella bola reakcia na návrh z Teheránu ústretová, na oficiálnu odpoveď USA sa čaká.

image

Európska únia dúfa v kladnú odpoveď z USA na návrh obnovenia dohody s Iránom, povedal Borrell

"S americkou administratívou vedieme otvorený dialóg nad všetkými bodmi, s ktorýmimi nesúhlasíme," uviedol Lapid. Izrael kvôli tomu do Washingtonu tiež vyslal niektorých svojich vysokých predstaviteľov, napríklad ministra obrany Bennyho Ganca. Borrell na začiatku týždňa uviedol, že dúfa v skorú odpoveď z Washingtonu, ktorá by mohla prísť už tento týždeň.

image

NÁZOR: Nepriateľ Izrael. Greta už našla nové zlo, pridala sa k antisemitskej kampani

Medzinárodná dohoda známa pod skratkou JCPOA vznikla s cieľom zvýšiť medzinárodnú kontrolu nad iránskym jadrovým programom výmenou za zrušenie sankcií proti Iránu. V roku 2018, za administratívy Donalda Trumpa, od nej USA odstúpili, pretože ju považovali za málo dôslednú, a začali obnovovať proti Teheránu sankcie. Následne prestal plniť záväzky obsiahnuté v dohode aj Irán. Nová administratíva prezidenta Bidena však prejavila vôľu zmluvu obnoviť.

01 - Modified: 2022-08-23 12:48:55 - Feat.: 1 - Title: Lavrov kritizoval pred sýrskym ministrom zahraničia Izrael za útoky v Sýrii 02 - Modified: 2022-08-22 13:28:52 - Feat.: 1 - Title: Európska únia dúfa v kladnú odpoveď z USA na návrh obnovenia dohody s Iránom, povedal Borrell 03 - Modified: 2022-08-21 20:30:36 - Feat.: 1 - Title: Západní lídri apelovali na zaistenie bezpečnosti v okolí Záporožskej elektrárne 04 - Modified: 2022-08-20 16:50:55 - Feat.: 1 - Title: NÁZOR: Nepriateľ Izrael. Greta už našla nové zlo, pridala sa k antisemitskej kampani
01 - Modified: 2024-04-24 17:46:34 - Feat.: - Title: Zaútočíme na prápory Hamasu. Izrael oznámil, že naďalej plánuje operáciu v meste Rafah 02 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov 03 - Modified: 2024-04-24 06:36:18 - Feat.: - Title: Izrael sa poďakoval Senátu USA za schválenie balíka vojenskej pomoci 04 - Modified: 2024-04-23 19:17:45 - Feat.: - Title: Izraelská armáda poprela, že pochovala v nemocnici v Pásme Gazy Palestínčanov. Vojaci mali telá len preskúmať 05 - Modified: 2024-04-23 18:47:38 - Feat.: - Title: Pri izraelskom údere na juhu Libanonu zomrela žena a 12-ročné dieťa. Napätie sa zvyšuje
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 03:22