Generálny riaditeľ MAAE Rafael Mariano Grossi hovorí s novinármi po tom, čo sa on a časť misie OSN vrátili z jadrovej elektrárne v Záporoží. FOTO: REUTERS 
StoryEditor

Fyzická integrita Záporožskej jadrovej elektrárne bola niekoľkokrát narušená, povedal šéf misie OSN Grossi

01.09.2022, 20:13
Autor:
ČTKČTK

"Nech už stojíte kdekoľvek, nech si o tejto vojne myslíte čokoľvek. Je to niečo, čo sa nesmie diať, a preto sa snažíme zaviesť určité mechanizmy a (našu) prítomnosť," povedal šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu.

Fyzická integrita ukrajinskej Záporožskej jadrovej elektrárne bola niekoľkokrát narušená, povedal podľa stanice CNN šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu MAAE Rafael Grossi po dnešnej návšteve zariadenia.

Spoločne s niektorými členmi svojej delegácie podvečer z tejto najväčšej atómovej elektrárne v Európe odišiel späť na územie pod kontrolou Kyjeva.

Niekoľko jadrových inšpektorov podľa dostupných informácií zostalo na mieste, ktoré okupujú ruské invázne jednotky.

Stály medzinárodný dozor

Grossi chce zároveň ustaviť v tejto jadrovej elektrárni stálu prítomnosť zástupcov expertov OSN.

"Odborníci MAAE zostanú v Záporožskej elektrárni. Dnes sme toho prezreli pomerne veľa, začali sme prvé hodnotenie, budeme pokračovať v analýze, ale mali by ste vedieť, že experti OSN zostávajú v elektrárni, "citovala ruská agentúra TASS Grossiho.

Stanica BBC predtým s odvolaním sa na Grossiho napísala, že výprava zostane v atómovej elektrárni do soboty, a potom podľa jeho slov bude "pracovať na stálej prítomnosti svojich pozorovateľov v areáli elektrárne".

image

Dozorná agentúra OSN ostáva v Záporožskej jadrovej elektrárni, uviedol jej šéf Grossi. Časť objekt však opustila

Reuters s odvolaním sa na svojho spravodajcu na mieste napísal, že areál najväčšej atómovej elektrárne v Európe opustili štyri z deviatich vozidiel, ktorými inšpektori do zariadenia prišli. Koľko členov výpravy v elektrárni zostalo, nie je úplne jasné.

Počet expertov, ktorí zostali, je neznámy

Podľa ukrajinskej štátnej spoločnosti Enerhoatom na mieste zostáva päť expertov MAAE, ktorí tam budú pokračovať vo svojej práci, a to zrejme do soboty. Podľa šéfa ruskej okupačnej správy Enerhodaru Oleksandra Volhu (v ruskom prepise Alexandra Volgu) na mieste zostalo osem až 12 jadrových inšpektorov, ktorí budú ubytovaní v hoteli v Enerhodare. Podľa agentúry DPA bolo súčasťou misie celkovo 14 inšpektorov.

Grossi podľa stanice CNN vyhlásil, že jeho tím stihol za niekoľko hodín získať "veľa" informácií. "Kľúčové veci, ktoré som potreboval vidieť, som videl," uviedol šéf MAAE na videu, ktoré zverejnila ruská agentúra RIA Novosti.

Okolo 18:30 SELČ agentúra Reuters s odvolaním sa na svojho svedka informovala, že Grossi prišiel opäť na územie, ktoré má pod kontrolou Kyjev. Grossi medzitým na Twitteri zverejnil video, v ktorom oznámil ukončenie svojej návštevy elektrárne, pričom vyhlásil, že "ešte veľa zostáva urobiť" a jeho tím zostáva na mieste. "Najdôležitejšie je, že zabezpečujeme trvalú prítomnosť MAAE," poznamenal.

"Mám a budem mať o elektráreň obavy, dokým nebude situácia stabilnejšia a predvídateľnejšia. Je zrejmé, že elektráreň a jej fyzická integrita boli niekoľkokrát narušené, náhodou (aj) úmyselne," povedal Grossi podľa CNN novinárom po návšteve zariadenia.

"Nech už stojíte kdekoľvek, nech si o tejto vojne myslíte čokoľvek. Je to niečo, čo sa nesmie diať, a preto sa snažíme zaviesť určité mechanizmy a (našu) prítomnosť," dodal.

Jadrová elektráreň pod paľbou

Záporožská jadrová elektráreň, ktorú od marca okupujú ruské invázne vojská, je v posledných týždňoch pod paľbou. Ukrajina a Rusko sa z nej vinia navzájom. Cieľom výpravy medzinárodných odborníkov je podľa ich šéfa zabrániť jadrovej havárii.

Inšpekcia sa podľa skorších vyjadrení chystala posúdiť fyzické poškodenie elektrárne, funkčnosť bezpečnostných systémov a pracovné podmienky zamestnancov a vykonať "naliehavé ochranné opatrenia".

Konvoj s expertmi dorazil do Záporožskej jadrovej elektrárne, ktorá sa nachádza blízko frontovej línie, dnes dopoludnia. Začiatok dlho očakávanej inšpekcie na niekoľko hodín oneskorili vojenské akcie v oblasti a ostreľovanie, z ktorého sa Kyjev a Moskva obviňujú navzájom. Obe strany sa tiež vinia z provokácií, ktoré mali za cieľ misiu OSN znemožniť.

Šéf ukrajinskej štátnej spoločnosti Enerhoatom, ktorá za normálnych okolností elektráreň spravuje, dnes podľa Reuters uviedol, že inšpekcia MAAE bude úspešná, ak povedie k demilitarizácii zariadenia.

Petro Kotin ďalej povedal, že ukrajinské úrady vyvíjajú maximálne úsilie, aby znovu sprevádzkovali piaty reaktor, ktorý bol podľa Enerhoatomu dnes ráno v dôsledku ruského ostreľovania odpojený.

Zo šiestich blokov elektrárne boli dovtedy v prevádzke dva. Záporožskú jadrovú elektráreň stále udržiavajú v chode ukrajinskí zamestnanci, sú ale pod dohľadom ruských inváznych jednotiek a expertov.

01 - Modified: 2022-09-01 06:27:46 - Feat.: 1 - Title: Ukrajinské jednotky uskutočnili výsadok pri Enerhodare, útočí na nich ruské letectvo, tvrdia ruské agentúry 02 - Modified: 2022-08-31 18:38:36 - Feat.: 1 - Title: Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu chce stálu prítomnosť inšpektorov v Záporožskej elektrárni 03 - Modified: 2022-08-31 12:29:53 - Feat.: 1 - Title: Tím inšpektorov z OSN dorazil do Záporožia 04 - Modified: 2022-08-19 11:46:10 - Feat.: 1 - Title: Zabráňte nenapraviteľnému, vyzývajú svet pracovníci Záporožskej elektrárne. Rusi ju chcú dnes odpojiť
01 - Modified: 2024-04-24 19:31:30 - Feat.: - Title: Spojené štáty tajne poslali Ukrajine rakety ATACMS s dlhým doletom. Američania to potvrdili 02 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 03 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 04 - Modified: 2024-04-24 17:01:54 - Feat.: - Title: Putinovi nedochádzajú peniaze na financovanie vojny na Ukrajine. Dôležité je, čo príde po nej, vraví inštitút 05 - Modified: 2024-04-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Rusi hlásia prielom na fronte. Ukrajinská chyba im prihrala kľúčové mesto
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 23:35