Ukrajinský vojak drží protilietadlovú raketu stinger. FOTO: Reuters
StoryEditor

Zajali Ukrajinci vysokopostaveného ruského generála? Preverujeme to, znie z Kyjeva

09.09.2022, 18:47
Autor:
ČTKČTK

„Zdá sa, že to nie je obyčajný podplukovník, ale generálporučík ruskej armády Andrej Syčevoj, ktorý velí zoskupeniu Západ," tvrdí ukrajinský poslanec Oleksij Hončarenko.

Ukrajinskí vojaci pri oslobodzovaní mesta Balaklija v Charkovskej oblasti na severovýchode krajiny podľa doteraz oficiálne nepotvrdených správ údajne zajali ruského generála, veliteľa jedného zo štyroch zoskupení ruských vojsk na Ukrajine. Ak sa tieto správy potvrdia, bol by to "najväčší úlovok" od čias druhej svetovej vojny, tvrdia ukrajinskí komentátori.

"Všetky informácie sa preverujú, pretože sú možné rôzne varianty a musíme sa presne uistiť, že ten človek má niečo spoločné s velením," povedal v ukrajinskej televízii 24-kanal poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoľak. Podľa televízie však najskôr spomenul, že generálporučík Andrej Syčevoj bol zajatý, a to v uniforme podplukovníka.

To tvrdia aj komentáre k záberom kolujúcim po sociálnych sieťach. Je na nich kľačiaci muž v ruskej poľnej uniforme s dvoma hviezdičkami na výložkách, obklopený ozbrojenými ukrajinskými vojakmi.

„Zdá sa, že to nie je obyčajný podplukovník, ale generálporučík ruskej armády Andrej Syčevoj, ktorý velí zoskupeniu Západ. Ak je to pravda, tak už je to zaujímavé. Za generálporučíka by sa dalo vymeniť veľmi veľa našich dôležitých chlapov (v ruskom zajatí). Veľmi veľa!" usúdil ukrajinský poslanec Oleksij Hončarenko.

Meno veliteľa štvrtého zoskupenia ruských vojsk na Ukrajine, nazvaného Západ, zverejnilo ruské ministerstvo obrany až pri inšpekčnej ceste, ktoré po ruských jednotkách v júli podnikol minister obrany Sergej Šojgu. Generál Syčevoj vtedy podľa komuniké podal ministrovi obrany hlásenie o situácii a plnení uložených úloh.

Denník Komsomolskaja pravda vtedy písal, že Syčevoj "dobyl Mariupol a Melitopol", z ktorých chcel Kyjev urobiť "nedobytné pevnosti". Generála po ruskom vpáde na Ukrajinu zaradila Európska únia na svoj sankčný zoznam.

01 - Modified: 2024-04-26 04:34:27 - Feat.: - Title: USA oznámia dlhodobú vojenskú pomoc pre Ukrajinu za šesť miliárd dolárov 02 - Modified: 2024-04-25 20:59:16 - Feat.: - Title: Dvaja ruskí vojaci sa priznali k trojnásobnej vražde na Ukrajine, jeden z nich je recidivista 03 - Modified: 2024-04-25 20:43:38 - Feat.: - Title: Poľsko a Litva by mohli pomôcť Kyjevu vrátiť domov Ukrajincov v brannom veku 04 - Modified: 2024-04-25 20:00:27 - Feat.: - Title: Putin vyzýva na zdržanlivosť pri zabavovaní majetku firiem. Štát preberá kontrolu po odchádzajúcich firmách 05 - Modified: 2024-04-25 19:33:41 - Feat.: - Title: Ukrajinský minister poľnohospodárstva podozrivý z korupcie ponúkol rezignáciu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 06:37