Ilustračná fotografia počas zvýšeného napätia na Taiwane. FOTO: REUTERS 
StoryEditor

Vojenský zásah Číny voči Taiwanu nateraz nehrozí, tvrdí politológ Wen-Ti Sung

14.09.2022, 13:43
Autor:
TASRTASR

Politológ Austrálskej národnej univerzity predpokladá, že obe strany sa budú riešeniu napätej situácie v Taiwanskom prielive vyhýbať a odďaľovať ho.

Čína má v súčasnosti k útoku na Taiwan len veľmi málo podnetov, vojenský zásah Pekingu voči tomuto ostrovu preto nateraz nehrozí. Pre TASR to uviedol politológ Austrálskej národnej univerzity v Canberre Wen-Ti Sung, podľa ktorého sa Čína neustálou hrozbou vojenského konfliktu snaží zmeniť súčasný stav v Taiwanskom prielive vo svoj prospech.

image

Zástupca Taiwanu pre HN: Nie je fér, že sa nemôžeme podieľať na tvorbe globálnych pravidiel

"Nový normál" po návšteve z USA

Zvýšené napätie medzi Pekingom a Tchaj-pejom v uplynulých týždňoch vyvolala nedávna cesta predsedníčky Snemovne reprezentantov amerického Kongresu Nancy Pelosiovej na Taiwan. Čína v reakcii na túto návštevu, ktorá sa uskutočnila 2. augusta, spustila v Taiwanskom prielive rozsiahle vojenské cvičenie. Taiwan následne navštívili aj ďalšie americké delegácie.

Čína považuje Taiwan za súčasť svojho územia, a to aj napriek tomu, že tento ostrov má vlastnú nezávislú vládu. Peking nedávno upozornil, že na Taiwane nebude tolerovať "separatistické aktivity" a v nevyhnutnom prípade nevylúčil ani možnosť vojenského zásahu.

Politológ Sung uviedol, že Taiwanský prieliv vstupuje po nedávnych udalostiach do "nového normálu", v ktorom sa čoraz menej dodržiava predchádzajúci súhlas o rešpektovaní vzájomných štátnych hraníc.

To podľa jeho slov v praxi predstavuje väčší počet preletov čínskych bojových lietadiel cez stredovú líniu Taiwanského prielivu (neoficiálnu, avšak dosiaľ fakticky dodržiavanú hranicu medzi ostrovom a pevninou) a uskutočňovanie čínskych vojenských cvičení v teritoriálnych vodách Taiwanu či v ich tesnej blízkosti.

image

Vďaka čínskym manévrom Taiwan zlepšil svoje bojové schopnosti, vyhlásila prezidentka ostrova

Slabá motivácia k vojne

Aj napriek týmto skutočnostiam však podľa politológa austrálskej univerzity ozbrojený konflikt v Taiwanskom prielive v súčasnosti nehrozí.

"Vojenský zásah dnes pre Peking nie je možnosťou. Hrozenie vojenským konfliktom je nástroj Pekingu na formovanie súčasného stavu v Taiwanskom prielive v jeho prospech," povedal Sung. Dodal, že Čína má len malú motiváciu uchýliť sa v dohľadnom čase k úplnému vojenskému konfliktu.

Jedným z najväčších spojencov Taiwanu sú Spojené štáty, ktoré tento ostrov podporujú aj napriek tomu, že s ním nemajú oficiálne diplomatické styky.

Americké ministerstvo zahraničných vecí nedávno schválilo potencionálny predaj vojenského vybavenia v hodnotne 1,1 miliardy dolárov Taiwanu. Peking však Washington varoval pred "protiopatreniami" v prípade, že by sa takýto predaj uskutočnil.

image

Čínsky veľvyslanec pre HN: Nesľubujeme, že v otázke Taiwanu sa vzdáme použitia sily

Sung sa domnieva, že odpoveď Číny na tento krok bude "rétorická". Peking podľa jeho slov odsúdi potenciálny predaj amerických zbraní Taiwanu ako provokáciu a zasahovanie do záležitostí Taiwanského prielivu. Dodal, že Čína môže oznámiť aj zámer sankcionovať amerických dodávateľov zbraní, avšak v skutočnosti neurobí takmer nič.

Politológ Austrálskej národnej univerzity predpokladá, že obe strany sa budú riešeniu napätej situácie v Taiwanskom prielive vyhýbať a odďaľovať ho.

Taiwanský prieliv pravdepodobne zostane "takticky nestabilný, no strategicky pevný" pod podmienkou, že sa Tchaj-peju a Pekingu podarí pravidelne a priamo komunikovať, aby sa predišlo "nedorozumeniam a prehnaným reakciám", uzavrel Sung.

01 - Modified: 2022-09-12 13:47:21 - Feat.: 0 - Title: Zástupca Taiwanu pre HN: Nie je fér, že sa nemôžeme podieľať na tvorbe globálnych pravidiel 02 - Modified: 2022-09-12 13:21:45 - Feat.: 1 - Title: Taiwan navštívila pred otvorením litovského zastupiteľstva delegácia z Litvy 03 - Modified: 2022-09-05 17:14:33 - Feat.: 1 - Title: Čínsky veľvyslanec pre HN: Nesľubujeme, že v otázke Taiwanu sa vzdáme použitia sily 04 - Modified: 2022-09-05 07:14:43 - Feat.: 1 - Title: Taiwanská armáda spustila pravidelné vojenské cvičenie, zahŕňa aj americké vrtuľníky 05 - Modified: 2022-09-06 07:41:45 - Feat.: 1 - Title: Vďaka čínskym manévrom Taiwan zlepšil svoje bojové schopnosti, vyhlásila prezidentka ostrova
01 - Modified: 2024-04-18 07:37:16 - Feat.: - Title: Čína a Indonézia by podporili plné členstvo Palestíny v OSN 02 - Modified: 2024-04-18 04:56:52 - Feat.: - Title: Šéf NASA varuje pred čínskou vojenskou prítomnosťou vo vesmíre 03 - Modified: 2024-04-17 17:49:44 - Feat.: - Title: Prichádza obchodná vojna? Protekcionizmus Číny a Európskej únie do nej môže prerásť 04 - Modified: 2024-04-17 13:11:05 - Feat.: - Title: Biden vyzýva na trojnásobné zvýšenie ciel na čínsku oceľ a hliník. Čína narúša hospodársku súťaž, znie z USA 05 - Modified: 2024-04-17 09:39:43 - Feat.: - Title: Rokovací stôl je jediným východiskom z ukrajinskej krízy, reaguje čínska diplomacia na Scholza
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 07:52