IIránsky prezident Ebráhím Raísí. FOTO TASR/AP  
StoryEditor

Sú náznaky, že holokaust bol, malo by sa to vyšetriť, povedal iránsky prezident

19.09.2022, 16:33
Autor:
ČTKČTKredred

Prezident Raísí teraz mieri do Spojených štátov na zasadnutie Valného zhromaždenia OSN, kde má prehovoriť tento týždeň. Pred odletom povedal novinárom, že nemá na programe stretnúť sa s americkým prezidentom Joeom Bidenom.

Existujú náznaky, že sa holokaust stal. Ak áno, treba to vyšetriť. V rozhovore s americkou stanicou CBS to povedal iránsky prezident Ebráhim Raísí. Iránski politici holokaust doteraz popierali. Krajina neuznáva ani existenciu Izraela, prezident ho označil za umelý režim s podporou Spojených štátov.

V rozhovore s CBS, ktorý bol natočený minulý týždeň v Teheráne a odvysielaný v pondelok, dostal Raísí okrem iného otázku, či si myslí, že sa holokaust stal. „Existujú určité známky, že sa stal. Ak áno, potom by mali umožniť to vyšetriť a skúmať,“ odpovedal.

Pri odpovedi na otázku, či si myslí, že má Izrael právo existovať, previedol reč k Palestínčanom. „Oni sú realita, na existenciu má právo ľud Palestíny, ktorý bol prinútený opustiť domovy a vlasť. Američania podporujú, aby sa tento umelý režim (Izrael) zakorenil a bol zriadený,“ vyhlásil Raísí.

Dostal aj otázku, či je Irán ochotný uzavrieť dlhoročnú dohodu, ktorá má umožniť návrat k dokumentu z roku 2015 o obmedzení iránskeho jadrového programu výmenou za zrušenie protiiránskych sankcií. Raísí povedal, že Irán bude požadovať záruky.

„Ak dostaneme záruky, potom sa Američania z dohody (znovu) nestiahnu. Porušili svoje sľuby a urobili to jednostranne. Povedali ‚odstupujeme od dohody‘. Sľuby sú teraz bezpredmetné,“ povedal prezident a zopakoval, že Irán nemá v úmysle opatriť si jadrovú zbraň. USA od dohody s Iránom odstúpili v roku 2018 a Irán sa ňou potom prestal riadiť.

Ďalšia otázka smerovala k moslimským štátom – Maroku, Sudánu, Bahrajnu a Spojeným arabským emirátom – ktoré v roku 2020 normalizovali vzťahy s Izraelom a uznali ho.

„Ak štát podá ruku sionistickému režimu, stáva sa spoluvinníkom jeho zločinov. A oni (predstavitelia štátov, ktoré nadviazali vzťahy s Izraelom) vrážajú Palestíne nôž do chrbta,“ dodal iránsky prezident.

Prezident Raísí teraz mieri do Spojených štátov na zasadnutie Valného zhromaždenia OSN, kde má prehovoriť tento týždeň. Pred odletom povedal novinárom, že nemá na programe stretnúť sa s americkým prezidentom Joeom Bidenom.

01 - Modified: 2024-04-16 12:22:52 - Feat.: - Title: ANALÝZA: A teraz im zničiť jadrový program. Ako môže Izrael udrieť na Irán 02 - Modified: 2024-04-16 09:28:09 - Feat.: - Title: Začala sa aj politická ofenzíva proti Iránu, vyhlásil šéf izraelskej diplomacie 03 - Modified: 2024-04-16 05:37:03 - Feat.: - Title: Grossi je znepokojený možným útokom Izraela na jadrové zariadenia v Iráne, vyzval na zdržanlivosť 04 - Modified: 2024-04-15 22:01:22 - Feat.: - Title: Európska únia možno uvalí na Irán nové sankcie 05 - Modified: 2024-04-15 20:29:00 - Feat.: - Title: Izrael odpovie na útok Iránu, tvrdí veliteľ izraelskej armády
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 15:06