Ilustračná fotografia z protestov v Indii z roku 2018. FOTO: REUTERS
StoryEditor

V Iráne vyšli ľudia masovo do ulíc za práva žien. Protesty si vyžiadali už najmenej šesť mŕtvych

21.09.2022, 17:05
Autor:
ČTKČTK

Reportéri svetových médií zdieľali zábery masových protestov, kde si žena strihá vlasy na námestí juhoiránskeho mesta Kermánu, zatiaľ čo dav okolo nej skanduje "smrť diktátorovi".

V 15 iránskych mestách vrátane Teheránu sa v noci na dnes konali protesty - predovšetkým za ženské práva, ale tiež proti policajnému násiliu a konzervatívnemu islamskému režimu. Podľa stanice BBC pri nich od sobotného začiatku zomrelo už najmenej šesť ľudí.

Spúšťačom smrť mladého dievčaťa

Nepokoje rozpútala správa o úmrtí 22-ročnej ženy, ktorú zatkla mravnostná polícia, pretože porušila zákon, ktorý ženám nariaďuje nosiť hidžáb. Mahsá Amínová zomrela po trojdňovej kóme, zrejme po zlyhaní srdca.

Rodina zosnulej však tvrdí, že Amínová bola zdravá. Úradujúca Vysoká komisárka OSN pre ľudské práva uviedla, že existujú správy, podľa ktorých polícia ženinou hlavou udrela o jedno zo svojich vozidiel a uhodila ju do hlavy obuškom.

Reportéri stanice BBC a Rádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda na Twitteri zdieľali zábery masových protestov, kde si žena strihá vlasy na námestí juhoiránskeho mesta Kermánu, zatiaľ čo dav okolo nej skanduje "smrť diktátorovi".

V meste Sárí na severe Iránu ženy tancovali okolo ohňa, v ktorom pálili svoje šatky na zakrytie vlasov.

Agentúry dnes citovali iránskeho ministra pre informácie a komunikačné technológie s vyhlásením, že prístup k internetu v krajine môže byť "z bezpečnostných dôvodov obmedzený". Minister sa neskôr ohradil, že bol citovaný nesprávne.

"V uplynulých dňoch boli v platnosti nejaké miestne dočasné obmedzenia. Všetko už ale bolo vyriešené a komunikačná sieť teraz nemá žiadne problémy ani s kvalitou, ani s rýchlosťou, "povedal minister podľa Reuters iránskej študentskej spravodajskej agentúre.

Vedenie protesty adresovať nechce

Iránsky najvyšší duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí (83) vystúpil dnes v televíznom prejave. Pred verejnosťou sa tak objavil druhýkrát od chvíle, keď sa objavili správy, že mu zlyháva zdravie. Vo svojom päťdesiatminútovom prejave sa ale vyhol téme protestov, ktoré Iránom zmietajú posledné štyri dni.

Ako sa majú ženy obliekať, diktujú iránske zákony od Iránskej islamskej revolúcie v roku 1979. Ženy si na verejnosti musia zakrývať vlasy a na zvyšku tela nosiť splývavý odev, ktorý zakrýva tvar ich postavy.

Na dodržiavanie pravidiel dohliada mravnostná polícia, ktorá má právo ženu na ulici zastaviť a posúdiť, či príliš neodhaľuje vlasy, tvar svojej postavy alebo či na sebe nemá príliš make-upu. Trestom môže byť pokuta, pobyt vo väzení aj bičovanie, uvádza BBC.

Iránky sa proti reštrikciám vzbúrili už v roku 2014, keď začali na sociálnych sieťach zdieľať videá, na ktorých nariadeniami verejne opovrhovali.

01 - Modified: 2024-04-18 14:04:40 - Feat.: - Title: Miliardový projekt mosta medzi Sicíliou a pevninou naráža na protesty miestnych obyvateľov 02 - Modified: 2024-04-17 12:49:11 - Feat.: - Title: Gruzínsky parlament schválil v prvom čítaní sporný zákon o zahraničnom vplyve. Opozícia hlasovanie bojkotovala 03 - Modified: 2024-04-12 08:30:00 - Feat.: - Title: Dovolenkový raj Slovákov už nechce turistov. Plánujú demonštrácie, hladovku aj paralýzu najväčšieho letiska 04 - Modified: 2024-04-11 12:02:38 - Feat.: - Title: VIDEO Pri pobreží Indie objavili veľké podmorské mesto. Podľa niektorých vedcov by mohlo prepísať históriu civilizácie 05 - Modified: 2024-04-09 16:30:00 - Feat.: - Title: Zrada v Budapešti. Člen orbánovskej elity dezertoval a vedie ľudí do ulíc
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 04:04