Čínsky prezident Si Ťin-pching máva na bilborde so sloganom v okrese Jarkent, v regióne Sin-ťiang na severozápade Číny. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Čína odsúdila bývalého vládneho námestníka podmienečne na trest smrti

23.09.2022, 08:15
Autor:
ČTKČTK

Vplyv Suna v komunistickej strane bol podľa Reuters natoľko rozsiahly, že ho úrady označili za "jedovatý" a samotného Suna za "rakovinu", ktorú treba odstrániť.

Čínsky súd dnes odsúdil bývalého námestníka ministra vnútornej bezpečnosti Sun Li-ťüna na podmienečný trest smrti za branie úplatkov, burzovú manipuláciu a nelegálne držanie zbraní. Informovala o tom agentúra Reuters. Niekdajší vplyvný predstaviteľ komunistickej strany tiež čelil obvineniu, že nerešpektoval autoritu prezidenta Si Ťin-pchinga.

Sun Li-ťüna vlani vylúčila zo svojich radov komunistická strana. Ústredná stranícka komisia pre kontrolu disciplíny vtedy uviedla, že Sun prejavoval "extrémne velikášske politické ambície a veľmi zlú morálnu zásadovosť, šíril nepodloženú kritiku straníckej politiky a politickej zvesti".

Podľa komisie sa tiež oddával "poverčivým aktivitám", prejavoval "nesmiernu hamižnosť", prijímal značné sumy peňazí i nehnuteľnosti a viedol "dekadentný životný štýl".

Sun podľa obžaloby vytvoril vlastnú politickú frakciu tým, že pomáhal k vysokým postom spriazneným predstaviteľom bezpečnostného aparátu. V januári sa v televíznom prejave doznal, že sa zúčastnil spolčenia v rámci polície s cieľom dosiahnuť osobné obohatenie.

Vplyv Suna v komunistickej strane bol podľa Reuters natoľko rozsiahly, že ho úrady označili za "jedovatý" a samotného Suna za "rakovinu", ktorú treba odstrániť.

Bývalý námestník ministerstva bezpečnosti je ďalším z vysokopostavených čínskych činiteľov, ktorý sa stal obeťou rozsiahleho boja proti korupcii, v ktorom sa už viac ako desiatku rokov angažuje čínsky prezident a stranícky vodca Si Ťin-pching. Niektorí považujú tieto kroky za politicky motivované.

Čínske trestné právo umožňuje udelenie podmienečného trestu smrti, poprava je v takom prípade odložená o dva roky. Ak sa odsúdený počas tejto doby nedopustí žiadneho ďalšieho trestného činu, je mu trest smrti automaticky znížený na doživotie alebo 25 rokov odňatia slobody.

01 - Modified: 2024-04-24 09:16:15 - Feat.: - Title: „Otec“ moderných škodoviek smeruje k Číňanom. Slovák dohliadne aj na tvary MG 02 - Modified: 2024-04-23 10:13:57 - Feat.: - Title: Známe čínske online trhovisko má problém. Jeho aplikácia sa môže správať ako spyware či malware, tvrdí dTest 03 - Modified: 2024-04-23 09:51:18 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov v Číne klesol najviac od pandémie covidu. Spadol až na tretie miesto 04 - Modified: 2024-04-23 09:40:17 - Feat.: - Title: Čína investuje v Maďarsku: Miliardové projekty vytvoria 25-tisíc pracovných miest, hlási Szijjártó 05 - Modified: 2024-04-23 07:59:43 - Feat.: - Title: Čínska provincia Kuang-tung očakáva storočné záplavy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 13:38