Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a eurokomisárka pre energetiku Kadri Simsonová sa zhovárajú pred zasadnutím kolégia komisárov v centrále únie v Bruseli. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Krajiny Únie chcú obmedziť ceny plynu, Európska komisia chystá možné riešenia, povedala komisárka

30.09.2022, 17:13
Autor:
ČTKČTK

Všeobecný strop si vyžaduje radikálny zásah do trhu a bolo by potrebné ho doplniť viacerými podmienkami. Štáty by sa museli zaviazať k väčším úsporám než doteraz stanovených 15 percent.

Obmedzenie cien plynu požadované viacerými európskymi štátmi je legitímnou možnosťou v boji proti vysokým cenám energií a Európska komisia plánuje pracovať na jeho realizovateľnom variante. Po dnešnom rokovaní s ministrami energetiky krajín Európskej únie to vyhlásila eurokomisárka Kadri Simsonová.

image

Bidenovu zahraničnú politiku vnímajú lepšie Európania než Američania, ukazuje prieskum

Upozornila však zároveň na riziká a finančné náklady spojené so stanovením maximálnej ceny všetkého plynu, kvôli ktorým sa k nemu komisia dlhodobo stavia skepticky. Podľa českého ministra priemyslu Jozefa Síkelu, ktorý zasadnutie v rámci českého predsedníctva viedol, sa za ďalšie energetické opatrenia nad rámec dnes schváleného balíka vyslovila veľká časť zástupcov vlád.

Zhodli sa na potrebe zásahu

Unijní ministri sa zhodli na sade krízových zásahov obsahujúcich zdanenie nadmerných ziskov elektrární a výrobcov fosílnych palív či obmedzenie spotreby elektriny. Mnohí z nich však volali po ďalších krokoch, ktoré by pomohli vyriešiť najmä vysokú cenu plynu a jej vplyv na drahú elektrinu.

image

Výsledok energetického samitu Slovensko nepotešil. V hre je strašiak menom plán B

"Všetci súhlasíme, že trh nefunguje normálne a je potrebný zásah," vyhlásila Simsonová, podľa ktorej sa však štáty líšia v navrhovaných riešeniach. Komisia by mala budúci týždeň prísť s akčným plánom, ako sa vyrovnať s cenami hnanými nahor najmä ruskou agresiou proti Ukrajine a nestabilitou dodávok z Ruska.

Viac ako polovica štátov vrátane Francúzska, Talianska či Slovenska požaduje stanovenie stropu na veľkoobchodné ceny všetkého plynu v Európskej únií. Ďalšie krajiny na čele s Nemeckom ale tento nápad nepodporujú a tvrdí, že by mohol Európu pripraviť o časť dodávok skvapalneného plynu, ktorým chcú únijné krajiny nahradiť výpadky plynu ruského.

Všeobecný strop

Podľa Simsonovej by všeobecný strop vyžadoval radikálny zásah do trhu a bolo by potrebné ho doplniť viacerými podmienkami. Štáty by sa napríklad museli zaviazať k väčším úsporám než doteraz stanovených 15 percent, aby prípadné zníženie cien plynu nepodporilo jeho väčšiu spotrebu. V hre je podľa nej množstvo možností, napríklad stanoviť maximálne ceny len pri plyne využívanom na výrobu elektriny.

image

Firmy chcú ďalej znižovať emisie aj v doprave. Je elektromobilita v súčasnosti populárna?

Simsonová vyhlásila, že skôr ako pevný strop by mohol byť zavedený "cenový koridor" umožňujúci pružnejšie reagovať na vývoj na trhu.

Viacerí ministri tiež hovorili o spoločných nákupoch plynu, ktoré by mohli posilniť vyjednávaciu pozíciu európskeho bloku a znížiť ceny pri nákupoch od predajcov ako je napríklad Nórsko. Simsonová podotkla, že Európska únia musí pristupovať inak k týmto dôveryhodným partnerom a k Rusku, ktorého zisky chce limitovať v záujme pomoci Ukrajine. Cenový strop na ruský plyn, ktorý komisia dlhodobo presadzuje, však podľa nej ani dnes potrebnú podporu členských krajín nezískal.

01 - Modified: 2022-09-30 13:52:55 - Feat.: 1 - Title: Hirman: Návrh Bruselu o zmiernení energetickej krízy nie je riešením pre všetkých 02 - Modified: 2022-09-28 19:43:24 - Feat.: 1 - Title: Nové sankcie Európska únia voči Rusku budú zamerané na vyše 1300 ľudí a firiem
01 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia 02 - Modified: 2024-04-24 13:28:14 - Feat.: - Title: Europoslanci schválili maximálne ceny pre volania a SMS-ky. Poznáme presné sumy, ktoré budeš platiť až do roku 2032 03 - Modified: 2024-04-23 19:46:08 - Feat.: - Title: Sieť TikTok predložila Bruselu správu o rizikách spojených s novou aplikáciou. Užívatelia dostávajú úlohy 04 - Modified: 2024-04-23 17:36:05 - Feat.: - Title: Mnohé krajiny Európskej únie sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu. Zbrane si chcú nechať 05 - Modified: 2024-04-23 15:16:10 - Feat.: - Title: Slovenskí europoslanci chcú rovnováhu pri obchode s agrokomoditami z Ukrajiny. Majú platiť prísne pravidlá
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 09:40