Americký prezident Joe Biden a viceprezidentka Kamala Harrisová. FOTO: Reuters
StoryEditor

Biden pobúril Pakistan, označil ho za jednu z najnebezpečnejších krajín sveta. Znepokojili ho jadrové zbrane

15.10.2022, 19:06
Autor:
ČTKČTK

Šéf pakistanskej diplomacie Bilaval Bhutto Zardárí povedal, že bol Bidenovými výrokmi prekvapený a že nedorozumenie vzniklo nedostatočnou angažovanosťou.

Pakistanský minister zahraničia si dnes predvolal amerického veľvyslanca v Islamabade. Urobil tak kvôli poznámke prezidenta Spojených štátov Joea Bidena, ktorý povedal, že Pakistan je možno jednou z "najnebezpečnejších" krajín na svete kvôli spôsobu, akým nakladá s jadrovými zbraňami. Informovala o tom agentúra Reuters.

Pakistan je "možno jednou z najnebezpečnejších krajín na svete", pretože drží "jadrové zbrane bez akejkoľvek súdržnosti", uviedol Biden vo štvrtok na podujatí Demokratickej strany v Los Angeles. Počas prejavu hovoril aj o bezpečnostných rizikách, ktoré podľa neho predstavujú Rusko a Čína.

Diplomatické vzťahy to neovplyvní

Šéf pakistanskej diplomacie Bilaval Bhutto Zardárí povedal, že bol Bidenovými výrokmi prekvapený a že nedorozumenie vzniklo nedostatočnou angažovanosťou. Rozhodnutie predvolať amerického veľvyslanca podľa neho však negatívne neovplyvní vzťahy so Spojenými štátmi.

image

Valné zhromaždenie OSN odsúdilo ruskú nelegálnu anexiu štyroch ukrajinských regiónov

"Keď má Pakistan jadrové prostriedky, vieme, ako ich udržať v bezpečí a ako ich tiež chrániť," povedal Zardári.

Premiér Šahbáz Šaríf vo vyhlásení Bidenove výroky odmietol a označil ich za vecne nesprávne a zavádzajúce. Pakistan podľa neho v priebehu rokov preukázal, že je zodpovedným jadrovým štátom a jeho jadrový program je riadený prostredníctvom technicky spoľahlivého systému velenia a riadenia. Poukázal na záväzok Pakistanu dodržiavať globálne normy, vrátane tých od Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu.

image

OSN varuje: Obrovské utrpenie a straty na životoch. Tieto oblasti na Zemi budú pre horúčavy neobývateľné

Šaríf uviedol, že Pakistan a USA majú dlhú históriu priateľských a vzájomne prospešných vzťahov. "Naším úprimným želaním je spolupracovať s USA na podpore mieru a bezpečnosti v regióne," povedal.

Bývalý premiér Imran Chán na twitteri napísal, že Biden sa mýli, pokiaľ ide o bezpečnosť pakistanských jadrových zbraní. Sú podľa neho určite bezpečné. "Na rozdiel od USA, ktoré sa zapojili do vojen po celom svete, keď Pakistan prejavil agresiu, najmä po jadrovej vojne?" povedal.

Pakistan je spojencom USA

Chán bol v apríli zosadený pri hlasovaní o nedôvere v parlamente a bez uvedenia dôkazov predložil tvrdenie, že sa tak stalo v dôsledku sprisahania vedeného USA, do ktorého bol zapojený Šaríf. USA a Šaríf toto obvinenie popierajú.

image

Prevádzači objavili slabinu, cez Slovensko vedie nová hlavná migračná trasa, upozorňuje expert

Bidenov úrad  zverejnil novú bezpečnostnú stratégiu Spojených štátov, o Pakistane v nej zmienka nie je. USA sa podľa dokumentu musia sústrediť na svoj vzťah s Čínou, ktorá aj po ruskej invázii na Ukrajinu predstavuje najzávažnejšiu výzvu pre svetový poriadok, a vysporiadať sa s ďalšími medzinárodnými výzvami vrátane zmeny, terorizmu, inflácie a energetickej krízy.

Pakistan je spojencom USA v ich boji proti terorizmu, vzťahy oboch krajín sú ale zložité. Po útokoch z 11. septembra 2001 bol Pakistan jedným z popredných štátov vo vojne proti terorizmu vedenej Spojenými štátmi. Vzťahy sa však zhoršili po tom, čo v máji 2011 zabili členovia elitných jednotiek amerického námorníctva vodcu Al-Káidy a strýka 11. septembra Usámu bin Ládina v areáli v meste Abbottábád blízko pakistanskej metropoly Islamabád.

01 - Modified: 2022-10-15 06:40:33 - Feat.: 1 - Title: Biden je ohromený iránskymi protestmi v súvislosti s Amíníovej smrťou, vyzval aby vláda násilne nezasahovala 02 - Modified: 2022-10-15 04:38:46 - Feat.: 1 - Title: USA posielajú Ukrajine ďalšiu pomoc za milióny. Moderné zbrane výrazne ovplyvnili vojnu 03 - Modified: 2022-10-14 13:49:55 - Feat.: 1 - Title: Putin „necíti potrebu“ rokovať s Bidenom. Tvrdí, že mobilizáciu v Rusku ukončia do dvoch týždňov
01 - Modified: 2024-04-19 11:56:43 - Feat.: - Title: Päť japonských inžinierov prežilo pokus o atentát v Pakistane 02 - Modified: 2024-04-18 12:24:36 - Feat.: - Title: Silné búrky v Afganistane a Pakistane si vyžiadali najmenej 137 obetí 03 - Modified: 2024-04-18 08:21:02 - Feat.: - Title: Platforma X bude spolupracovať s pakistanskou vládou ohľadom zablokovania jej siete 04 - Modified: 2024-04-15 13:40:57 - Feat.: - Title: Kvôli búrkam zahynulo v Pakistane najmenej 41 ľudí. Viac než polovicu zabili blesky 05 - Modified: 2024-04-14 11:54:07 - Feat.: - Title: Silné dažde v Pakistane majú na svedomí najmenej 29 životov, čaká sa ďalší dážď
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 13:40