Ruský prezident Vladimir Putin počas. FOTO: TASR/AP  
StoryEditor

Putin vyhlásil stanné právo na anektovaných územiach Ukrajiny, platí od zajtra

19.10.2022, 14:06
19.10.2022, 16:14
Autor:
ČTKČTKredred

Šéf Kremľa nespresnil, aké kroky budú v rámci stanného práva podniknuté. Návrhy zákonov naznačujú, že môže zahŕňať obmedzenie cestovania a verejných zhromaždení, prísnejšiu cenzúru alebo širšie právomoci pre orgány presadzovania práva.

Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil stanné právo v štyroch ukrajinských oblastiach, ktoré sa Moskva pokúša anektovať. Podľa ruskej agentúry TASS šéf Kremľa na dnešnom zasadnutí Bezpečnostnej rady oznámil, že podpísal dekrét o vyhlásení stanného práva v "štyroch nových oblastiach Ruska", ako Moskva nazýva okupované ukrajinské územia, na ktoré si robí nároky.

Ide o Doneckú, Luhanskú, Záporožskú a Chersonskú oblasť. Poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoľak odmietol Putinov krok ako pokus o legalizáciu "drancovania majetku" Ukrajincov a uviedol, že pre Kyjev sa nič nemení.

image

„Zasa ste klamali?“ Prokremeľská novinárka kritizuje, že mobilizovaní Rusi sa už vracajú v rakvách

Mimoriadne právomoci šéfom regiónov

Putinov dokument má potvrdiť Rada federácie, horná komora ruského parlamentu, čo možno považovať za formalitu.

Šéf Kremľa nespresnil, aké kroky budú v rámci stanného práva podniknuté, ale uviedol, že jeho príkaz platí od štvrtka, píše agentúra AP. Návrhy zákonov podľa nej naznačujú, že môže zahŕňať obmedzenie cestovania a verejných zhromaždení, prísnejšiu cenzúru alebo širšie právomoci pre orgány presadzovania práva.

Prezidentský výnos nariaďuje vytvorenie síl územnej obrany v štyroch ukrajinských regiónoch, ktorých sa týka. Podľa AP z Putinovho dekrétu tiež vyplýva, že opatrenia, ktoré predpokladá stanné právo, môže zaviesť aj v Rusku.

Putin dnes podľa agentúry Reuters tiež podpísal dekrét, ktorý obmedzuje pohyb do ruských regiónov susediacich s Ukrajinou - týka sa Krasnodarského kraja, ďalej Belgorodskej, Brjanskej, Voronežskej, Kurskej a Rostovskej oblasti.

Okrem nich sa týka ukrajinského polostrova Krym, ktorý Moskva anektovala v roku 2014, a Sevastopola. Podľa AP Putin tiež udelil mimoriadne právomoci šéfom všetkých ruských regiónov.

Podľa Reuters im majú umožniť chrániť kriticky dôležité zariadenia, udržiavať verejný poriadok a zvýšiť výrobu na podporu "špeciálnej vojenskej operácie", ako Moskva nazýva svoju inváziu do susednej krajiny.

image

Na severnom fronte je pokoj, Bielorusko nemá silu na útok. Ako veľmi je bojaschopné?

Osobitná koordinačná rada

V televíznom vystúpení pred členmi bezpečnostnej rady Putin ďalej poveril vládu, aby zriadila osobitnú koordinačnú radu pod vedením premiéra Michaila Mišustina, ktorá bude spolupracovať s ruskými regiónmi na posilnení vojnového úsilia Moskvy na Ukrajine, píše agentúra Reuters.

Ruský prezident na konci minulého mesiaca pri slávnostnom prejave v Kremli označil štyri čiastočne okupované ukrajinské oblasti za ruské územie

Stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe poznamenala, že jednou z obáv v súvislosti s eventuálnym zavedením stanného práva v Rusku je možnosť uzavretia hraníc. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov po Putinovom vystúpení na bezpečnostnej rade uviedol, že uzatváranie hraníc sa neplánuje.

"Zavedenie ‘stanného práva‘ na územiach okupovaných Ruskou federáciou by malo byť považované len za pseudolegalizáciu drancovania majetku Ukrajincov," reagoval ukrajinský prezidentský poradca Podoľak na Twitteri. Pre Ukrajinu sa podľa neho nič nemení, ukrajinské sily budú pokračovať v oslobodzovaní ukrajinských území, ktoré sú teraz okupované Ruskom.

Ruský prezident na konci septembra pri slávnostnom prejave v Kremli označil štyri čiastočne okupované ukrajinské oblasti za ruské územie. Zábor Chersonskej, Záporožskej, Doneckej a Luhanskej oblasti neskôr schválil ruský parlament a ústavný súd. Prakticky celý svet tento najnovší pokus Ruska o pripojenie ďalšieho ukrajinského územia neuznáva.

Podľa agentúry Reuters dnešný Putinov krok pôsobí ako snaha upevniť ruskú pozíciu v štyroch čiastočne okupovaných ukrajinských regiónoch a ide o najnovšiu eskaláciu konfliktu. Tieto kroky majú Rusku pomôcť čeliť sérii porážok od začiatku septembra.

Dôsledky vojny pocítia na vlastnej koži viacerí obyvatelia Ruska, ktorí sa už teraz stretávajú s čiastočnou mobilizáciou vyhlásenou minulý mesiac, dodal Reuters. Kremeľ vyhlásil stanné právo v ten istý deň, keď proruské okupačné úrady v Chersonskej oblasti informovali, že začali evakuáciu civilistov z Chersonu pred blížiacou sa ukrajinskou protiofenzívou.

image

Proruské úrady začali evakuovať obyvateľov Chersonskej oblasti. Posielajú ich na ľavý breh rieky Dneper

01 - Modified: 2022-10-18 09:51:06 - Feat.: 1 - Title: Zelenskyj: Rusi zničili už 30 percent ukrajinských elektrární. Terorizovať civilistov im ide najlepšie 02 - Modified: 2022-10-18 04:59:34 - Feat.: 1 - Title: Putin zdvojnásobil platy ruským úradníkom v okupovanej časti Ukrajiny, chce zlepšiť "sociálnu ochranu" 03 - Modified: 2022-10-17 13:13:22 - Feat.: 1 - Title: Zmena ruskej taktiky: Vzdušné údery drvia pred zimou ukrajinské mestá. Čo tým chce Putin dosiahnuť? 04 - Modified: 2022-10-17 13:05:19 - Feat.: 1 - Title: Nedostatok munície? Rusi sú v bludnom kruhu, podľa expertov ide o dôležitý míľnik vo vojne 05 - Modified: 2022-10-15 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Blitzkrieg na ruský spôsob: Mobilizovaný muž za tri dni putoval na front, Ukrajincom sa hneď vzdal
01 - Modified: 2024-04-25 07:02:05 - Feat.: - Title: Ruský útok poškodil infraštruktúru v Čerkaskej oblasti, zranil šesť osôb 02 - Modified: 2024-04-25 06:47:07 - Feat.: - Title: Advokátom Navaľného opäť predĺžili vyšetrovaciu väzbu, ďalších dvoch stíhajú v neprítomnosti 03 - Modified: 2024-04-25 05:48:29 - Feat.: - Title: Ruský súd nariadil vziať do väzby Garriho Kasparova a Gennadija Gudkova. Obvinil ich z terorizmu 04 - Modified: 2024-04-24 20:53:48 - Feat.: - Title: Europoslanca Kraha z AfD vyšetrujú pre možné úplatky z Ruska a Číny 05 - Modified: 2024-04-24 19:31:30 - Feat.: - Title: Spojené štáty tajne poslali Ukrajine rakety ATACMS s dlhým doletom. Američania to potvrdili
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 09:39