StoryEditor

Vzdajú sa Rusi Chersonu? Okupanti opustili dôležité pozície, z centra mesta zmizla ich vlajka

03.11.2022, 14:33
03.11.2022, 14:33
Autor:
ČTKČTKchocho

Ukrajinská armáda vedie v regióne už od konca leta protiofenzívu. Rusi nariadili obyvateľom žijúcim v okolí Chersonu, aby opustili svoje domovy.

Ruské vojská sa zrejme budú sťahovať zo západného brehu Dnepra v Chersonskej oblasti, povedal podľa denníka Kommersant zástupca ruských okupačných úradov v regióne Kirill Stremousov.

image

Veľmi neobvyklé vyjadrenie veliteľa naznačuje, že Rusi vážne uvažujú o rozsiahlom ústupe za Dneper

Na západnom brehu Dnepra pritom leží tiež samotné stredisko oblasti Cherson, druhé najväčšie mesto, ktoré sa podarilo ruským vojskám od začiatku invázie na Ukrajinu obsadiť. Pred vojnou mal 300-tisíc obyvateľov. Najväčším je pred vojnou 400-tisícový Mariupol.

Na sociálnych sieťach sa dnes objavili videá a fotografie budovy bývalej oblastnej správy Chersonskej oblasti bez ruskej vlajky, ktorá nad ňou predtým viala.

image

Poníženie pri Chersone môže Rusov dotlačiť k zúfalému kroku

Bez ruskej vlajky

Videá budovy bývalej oblastnej správy bez vlajky zdieľali na sociálnej sieti Telegram aj pracovníci ruských provládnych médií. Objavili sa tiež informácie, že ruskí vojaci opustili kontrolné stanovištia v obciach v bezprostrednej blízkosti Chersonu, ktoré by v prípade útoku na mesto museli Ukrajinci prekonať.

"Miestni z pravobrežnej časti Chersonskej oblasti hlásia, že ruskí vojaci opustili kontrolné stanovištia v osadách Čornobajivka, Stepanivka a Bilozerka. V samotnom meste Cherson sa počet vojenského personálu vizuálne znížil," napísal na sociálnu sieť Telegram Jevhen Ryščuk, starosta mesta Olešky ležiacom pri Chersone z druhej strany Dnepra. Informuje o tom ukrajinská tlačová agentúra Ukrinform.

Hovorkyňa ukrajinskej armády Natalija Humenuková však varovala, že správy o odstránení vlajky môžu byť iba súčasťou ruskej taktiky. "Nemali by sme sa predčasne radovať," citovala ju stanica Slobodná Európa. Humenuková vyhlásila, že podobnými krokmi sa Rusi môžu pokúšať vytvoriť zdanie, že niektoré obce opustili.

Ukrajinská armáda vedie v regióne už od konca leta protiofenzívu a ruské úrady nariadili obyvateľom niektorých oblastí pozdĺž oboch brehov Dnepra v okolí Chersonu, aby opustili domovy. Evakuácia civilistov sa týka aj samotného strediska oblasti.

"Naše jednotky, naše vojská sa pravdepodobne budú presúvať na ľavobrežnú časť Chersonskej oblasti. Ľudia, ktorí ešte nestihli odísť z Chersonu, tak musia urobiť čo najskôr, "povedal podľa Kommersantu Stremousov vo vysielaní ruského propagandistického programu Solovjov Live.

Okupačná správa uvádza, že zo západného brehu Dnepra na východnú prepravila v uplynulých týždňoch už desaťtisíce ľudí. Tento týždeň potom začala nútiť civilistov k odchodu z domovov tiež v mestách a obciach ležiacich na asi 15 kilometrov dlhom páse pozdĺž východného brehu rieky s vysvetlením, že ukrajinské sily sa pripravujú na útok na priehradu Kachovskej vodnej elektrárne.

image

Ukrajina objavila 34 väzníc a mučiarní na územiach predtým okupovaných Ruskom

Plánujú ústup

Veliteľ ruských inváznych síl generál Sergej Surovikin v októbri priznal, že Rusko v Chersone stojí pred ťažkými rozhodnutiami a že situácia je zložitá. Ruské sily sú totiž na západnom brehu Dnepra do značnej miery odrezané od zásobovania, keďže ukrajinské sily pomocou ostreľovania najmä mimoriadne presnými raketometmi HIMARS systematicky poškodzujú pevné mosty a ničia tie pontónové. Situácia Rusov sa tam zhoršuje už niekoľko mesiacov.

Analytici z amerického Inštitútu pre štúdium vojny ISW skôr uviedli, že Rusko sa podobnými výrokmi zrejme pripravuje na plánovaný ústup a stratu územia v okupovanej časti ukrajinskej Chersonskej oblasti.

Minulý mesiac označila Moskva Chersonskú oblasť spoločne s tromi ďalšími ukrajinskými územiami za súčasť Ruska po tom, ako v nich narýchlo zorganizovala hlasovanie o pripojení k Ruskej federácii. Svet tento pokus Moskvy o anexiu ďalšieho ukrajinského územia neuznal.

Rusi obsadili Cherson už na úplnom začiatku vojny, keď len deň po začatí invázie 25. februára prelomili obranu mesta a potom ho začiatkom marca definitívne dobyli.  

01 - Modified: 2022-11-02 18:48:26 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina objavila 34 väzníc a mučiarní na územiach predtým okupovaných Ruskom 02 - Modified: 2022-11-01 16:00:00 - Feat.: 1 - Title: Rusi vo vzduchu zlyhávajú, ich letectvo neplní svoju funkciu. Prečo sa uchýlili k bojazlivej taktike? 03 - Modified: 2022-11-01 12:53:21 - Feat.: 1 - Title: Rusko nevydá dekrét o ukončení mobilizácie. Nie je to potrebné, zdôraznil Kremeľ 04 - Modified: 2022-10-28 15:41:50 - Feat.: 1 - Title: Mobilizácia bola dokončená, hlásil Šojgu Putinovi. Na Ukrajinu nasadili 82-tisíc vojakov, zvyšok sa cvičí
01 - Modified: 2024-04-19 12:21:14 - Feat.: - Title: Zelenskyj prišiel do Doneckej oblasti, navštívil vojakov bojujúcich na fronte 02 - Modified: 2024-04-19 11:38:01 - Feat.: - Title: G7 sa zaviazala pomôcť Ukrajine a vyzvala na deeskaláciu na Blízkom východe 03 - Modified: 2024-04-19 11:15:20 - Feat.: - Title: Na juhozápade Ruska sa zrútil bombardér. Ukrajina sa prihlásila k jeho zostreleniu 04 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 05 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 16:13