Donald Trump. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Predvolebná kampaň v USA vrcholí, Trump naznačuje kandidatúru za prezidenta

04.11.2022, 12:15
Autor:
ČTKČTK

Nie je to prvýkrát, čo Donald Trump naznačil, že sa bude o úrad prezidenta znovu uchádzať, v októbri sa podobne vyjadril v Texase a v septembri v Pensylvánii.

V Spojených štátoch vrcholí kampaň pred nadchádzajúcimi voľbami do amerického Kongresu, v ktorých voliči rozhodnú o novom zložení celej Snemovne reprezentantov a tretiny Senátu.

Americký prezident Joe Biden v rámci záverečnej etapy kampane na podporu zákonodarcov zo svojej Demokratickej strany v Novom Mexiku a v Kalifornii vyzval mladých voličov, aby chránili demokraciu.

Hovoril aj o práve na potrat, systéme sociálneho zabezpečenia a kritizoval ropný priemysel za rekordné zisky, píše agentúra Reuters. Bývalý republikánsky prezident Donald Trump medzitým pred svojimi stúpencami v Iowe naznačil, že sa chystá v roku 2024 opäť uchádzať o Biely dom.

Biden ani Trump budúci utorok, kedy budú americkí voliči rozhodovať o rozložení síl v Kongrese USA a o guvernéroch 36 štátov a troch teritórií, na volebných lístkoch nebudú. Voľby, ktoré sa konajú v polovici funkčného obdobia prezidenta, však zásadne ovplyvnia americkú politickú scénu pred prezidentskými voľbami, ktoré sa uskutočnia za dva roky.

Kritika ropných spoločností

Biden návštevu západu USA odštartoval v Albuquerque v Novom Mexiku, kde hovoril o zrušení miliardových študentských dlhov a kritizoval rekordné zisky ropných spoločností. Demokratickí zákonodarcovia v celej krajine čelia kritike kvôli inflácii a vysokým cenám benzínu.

V prejave na MiraCosta College v kalifornskom Oceanside, kde demokratický zákonodarca Mike Levin obhajuje mandát, Biden zdôraznil význam štátnych a miestnych volieb po celej krajine a povedal, že môžu "rozhodnúť o tom, či sa naša demokracia udrží". "Demokracia je vo voľbách," povedal Biden. "Pravdou je, že... tieto voľby určia smerovanie krajiny najmenej na desať alebo viac rokov," dodal.

Republikáni by podľa prieskumov mienky mohli získať väčšinu v Snemovni reprezentantov a možno aj v Senáte.

Biden sa vo svojom prejave venoval aj právu na potrat, systému sociálneho zabezpečenia a dokonca aj budúcnosti Iránu. Zmienil sa aj o svojom koktaní v detstve a o smrti svojej prvej ženy a dcéry a neskôr aj syna Beaua. V Novom Mexiku prezident povedal, že jeho plán na odpustenie študentských pôžičiek a program guvernérky Michelle Lujanovej Grishamovej na bezplatné vysokoškolské štúdium, ktorý patrí k najväčším v krajine, má pomôcť mladým Američanom získať zručnosti, aby boli konkurencieschopní v modernej ekonomike.

"Vaša generácia nebude ignorovaná, nebudete umlčaní," povedal prezident študentom na Central New Mexico Community College. Tiež uviedol, že ľudia by nemali byť väznení za prosté držanie marihuany, a sľúbil, že sa opäť pokúsi presadiť zákaz útočných pušiek.

Ropný sektor v Novom Mexiku je kľúčovou témou volebného súboja a Biden zopakoval svoju nedávnu kritiku ropných spoločnosti, ktoré dosahujú rekordné zisky a zároveň zvyšujú ceny benzínu. Prezident ani ďalší demokratickí rečníci sa nezmienili o vysokých spotrebiteľských cenách, ktoré podľa analytikov vo voľbách zatieňujú tému práva na potrat a ďalšie sociálne otázky, píše Reuters.

Trump chystá návrat

Republikánsky exprezident Trump medzitým v Iowe na prvom zo série štyroch mítingov, v ktorých podporuje republikánskych kandidátov, naznačil, že chce o dva roky opäť kandidovať na prezidenta.

"Kandidoval som dvakrát," vyhlásil, načo opäť nepravdivo tvrdil, že zvíťazil aj v posledných prezidentských voľbách. "Vyhral som dvakrát a druhýkrát som si viedol oveľa lepšie ako prvýkrát, v roku 2020 som získal o milióny hlasov viac ako v roku 2016... A rovnako som získal viac hlasov ako ktorýkoľvek úradujúci prezident v histórii našej krajiny," povedal Trump. "A teraz, aby naša krajina bola úspešná, bezpečná a veľkolepá, to veľmi, veľmi, veľmi pravdepodobne urobím znova," dodal so slovami "pripravte sa".

Trump síce v roku 2020 získal najviac hlasov v histórii ako úradujúci prezident – ​​72 miliónov, ale napriek tomu ho porazil jeho demokratický vyzývateľ Biden, ktorý dostal 81 miliónov hlasov, poznamenal web BBC.

Nie je to prvýkrát, čo Trump naznačil, že sa bude o úrad prezidenta znovu uchádzať, v októbri sa podobne vyjadril v Texase a v septembri v Pensylvánii.

Biden dnes znovu prehovorí v Kalifornii a potom v Illinoise, v sobotu sa vydá do Pensylvánie na míting s bývalým demokratickým prezidentom Barackom Obamom. V pondelok by mal prehovoriť na zhromaždení v Marylande.

01 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov 02 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou 03 - Modified: 2024-04-23 20:11:07 - Feat.: - Title: Experti krotia Zelenského nadšenie. Kľúčové otázky o americkej pomoci sú dve: Kedy a ako sa prejaví? 04 - Modified: 2024-04-22 18:10:50 - Feat.: - Title: Exprezident čelí ďalšiemu obvineniu. Trump sa snažil nelegálne ovplyniť prezidentské voľby, tvrdí obžaloba 05 - Modified: 2024-04-23 07:11:59 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Výhra Kyjeva, prehra Trumpa. Kandidát na prezidenta má problém
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 15:03