Slovenský premiér Eduard Heger a fínska premiérka Sanna Marinová. FOTO: TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Heger navštívil Fínsko. S premiérkou Marinovou riešili radikalizáciu mladých na internete i dôsledky vojny

10.11.2022, 13:02
Autor:
TASRTASR

"Som rád, že spolupracujeme s Fínskom aj s inými krajinami, aby sme našli alternatívne zdroje a diverzifikovali sa od Ruska," vyhlásil slovenský premiér. Upozornil tiež na potrebu bezpečného skladovania vyhoreného jadrového paliva.

Radikalizácii mladých ľudí na internete sa dá predchádzať zvýšenou medzinárodnou spoluprácou. Zdôraznili to premiér Eduard Heger a fínska premiérka Sanna Marinová vo štvrtok na spoločnej tlačovej konferencii v Helsinkách. Diskutovali tiež o ruskej invázii na Ukrajinu, atómovej energii a vzdelávaní.

Marinová na úvod poďakovala Slovensku za to, že promptne ratifikovalo prístupové protokoly Fínska a Švédska do Severoatlantickej aliancie.

image

Heger vyjadril fínskemu prezidentovi podporu pre vstup jeho krajiny do NATO

Premiéri oboch krajín hovorili o dôsledkoch ruskej invázie na Ukrajinu. Rusko podľa Marinovej eskaluje situáciu a vyzvala tiež na zavedenie ďalších sankcií. Slovenský premiér poukázal na to, že na Ukrajine sú milióny ľudí bez prístupu k elektrickej energii. Obaja sa zhodli, že je potrebné pomôcť Ukrajine prekonať zimu v týchto ťažkých časoch a aj neskôr jej pomôcť v rámci rekonštrukcie krajiny.

Ďalšou témou stretnutia bola i atómová energia. Podľa premiéra Hegera sa Slovensko čoraz viac spolieha na jadrovú energiu a spúšťa nový reaktor v atómovej elektrárni v Mochovciach. Problémom však podľa neho je, že jadrové palivo sa na Slovensko dováža výlučne z Ruska, čo ohrozuje slovenskú bezpečnostnú situáciu.

"Som rád, že spolupracujeme s Fínskom aj s inými krajinami, aby sme našli alternatívne zdroje a diverzifikovali sa od Ruska," vyhlásil slovenský premiér. Upozornil tiež na potrebu bezpečného skladovania vyhoreného jadrového paliva.

Eduard Heger hovoril aj o ambícii zvýšiť výdavky na školstvo, ktoré sú potrebné na zlepšenie kvality vzdelávania. Fínskym školským systémom sa chce nielen inšpirovať, ale s ním aj aktívne spolupracovať pri príprave nového slovenského školského kurikula.

image

"Pre generálov sme len mäso." Moskva hasí vzburu rozhnevaných mariňákov

Predsedovia vlád diskutovali aj o tom, ako predchádzať radikalizácii mladých ľudí na sociálnych sieťach. Je podľa nich kľúčové spolupracovať s medzinárodnými online platformami a prijať opatrenia na to, aby sociálne siete boli pre mladých ľudí "zdravým" prostredím.

V stredu (9. 11.) sa premiér Heger v rámci trojdňovej zahraničnej pracovnej cesty zúčastnil na vojenskom cvičení Puma 22 v Poľsku. Vo štvrtok doobeda ho prijal fínsky prezident Sauli Niinistö. Popoludní navštívi aj Helsinskú univerzitu.

Následne sa presunie do Českej republiky, kde má okrem iného rokovať s českým predsedom vlády Petrom Fialom o kontrolách na hraniciach. Svoju viacdňovú pracovnú cestu ukončí v Estónsku. V piatok (11. 11.) popoludní sa v Tallinne stretne s tamojšou premiérkou Kajou Kallasovou.

01 - Modified: 2024-04-27 16:13:59 - Feat.: - Title: Situácia na fronte je zložitá. Má "tendenciu eskalovať", vysvetľuje generál Syrskyj 02 - Modified: 2024-04-27 14:04:13 - Feat.: - Title: Rusko bude hľadať cesty, ako prekonať možné európske sankcie na LNG, tvrdí Peskov 03 - Modified: 2024-04-27 09:20:25 - Feat.: - Title: Zasiahli sme dve ropné rafinérie na juhu Ruska, hlási Ukrajina 04 - Modified: 2024-04-27 07:08:21 - Feat.: - Title: Rusko hlási zostrelenie 68 ukrajinských dronov, dva z nich nad Krymom 05 - Modified: 2024-04-27 06:32:19 - Feat.: - Title: Rusi v noci zaútočili na energetiku a na mesto Charkov, hlásia ukrajinské úrady
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 19:39