Prázdne regály v lekárni, zatiaľčo zákazníci sa pokúšajú nájsť lieky pred ďalšou vlnou ochorenia COVID-19 v čínskom Pekingu. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Čína oznámila po dvoch týždňoch prvé úmrtia pacientov s koronavírusom. Nízke počty vyvolávajú pochybnosti

19.12.2022, 10:53
Autor:
ČTKČTK

Čínske úrady do 7. decembra uplatňovali stratégiu nulového covidu a nariaďovali uzávery hneď pri výskyte prvých prípadov nákazy. Odôvodňovali to tým, že chránia životy občanov.

Čína dnes oznámila prvé úmrtie pacientov nakazených koronavirom po viac ako dvoch týždňoch. S odvolaním sa na miestne zdravotnícke úrady o tom informovala agentúra Reuters. Nízke oficiálne počty mŕtvych a nakazených vyvolávajú pochybnosti, či štatistiky zachytávajú skutočnú situáciu v krajine, kde sa podľa výpovedí miestnych obyvateľov covid šíri veľkou rýchlosťou.

Čínska Národná zdravotnícka komisia dnes oznámila nové dve úmrtia ľudí infikovaných koronavirom, obe v Pekingu. Naposledy Čína o nových úmrtiach oficiálne informovala 4. decembra, aj keď miestne médiá minulý týždeň napísali, že covidu napríklad podľahli 8. a 15. decembra bývalí novinári štátnych denníkov. Oficiálne Čína zaznamenala od začiatku pandémie 5237 úmrtí spojených s covidom, čo je v porovnaní s inými svetovými krajinami veľmi nízke číslo. Krajina má asi 1,4 miliardy obyvateľov.

image

Nelegálna čínska policajná stanica i súd. Šéf slovenskej diplomacie hovorí, že sú pripravení konať

Čínske úrady do 7. decembra uplatňovali stratégiu nulového covidu a nariaďovali uzávery hneď pri výskyte prvých prípadov nákazy. Odôvodňovali to tým, že chránia životy občanov. Po demonštráciách proti koronavírusovým opatreniam, na ktorých zazneli aj výzvy na rezignáciu prezidenta Si Ťin-pchinga, Peking stratégiu zmenil a oznámil zrušenie kľúčových obmedzení.

Čína tiež prestala zverejňovať počty ľudí nakazených koronavírusom, ktorí nevykazujú príznaky choroby. Za uplynulý deň čínske úrady ohlásili 1995 symptomatických prípadov nákazy koronavírusom.

image

Export nafty a benzínu z Číny vzrástol v novembri na 1,5-ročné maximum

"Oficiálne čísla sú očividne podhodnotené," uviedol zdravotnícky expert Chuang Jen-čung, ktorý pracuje v Rade pre medzinárodné vzťahy, neziskovej organizácii sídliacej v Spojených štátoch. "Môže to odrážať nedostatočnú schopnosť efektívne monitorovať situáciu týkajúcu sa choroby na čínskom území po tom, ako sa skončilo plošné testovanie. Taktiež to však môže svedčiť o snahe predísť masovej panike v súvislosti s nárastom počtu úmrtí na covid, "dodal Chuang.

Správa o nových dvoch úmrtiach na koronavírus dnes patrila k najvyhľadávanejším témam na sociálnej sieti Weibo, ktorá je čínskou obdobou twitteru. "Aký je dôvod viesť neúplné štatistiky? "pýtal sa podľa agentúry Reuters jeden z diskutujúcich. "To nie je klamstvo verejnosti? "napísal ďalší.

image

Na uvoľnenie opatrení neboli pripravení. Covid sa v Číne rýchlo šíri a v krajine dochádzajú lieky

Hlavný čínsky epidemiológ Wu Cun-jou v sobotu vyhlásil, že Čína teraz zažíva prvú z troch vĺn epidémie covidu očakávaných túto zimu. To podľa Reuters tiež zodpovedá tomu, ako situáciu opisujú obyvatelia Číny. "Povedal by som, že 60 až 70 percent mojich kolegov ...je v tejto chvíli nakazených," uviedol 37-ročný zamestnanec jedálne na pekinskej univerzite.

Znepokojenie budí v Číne nízka preočkovanosť staršej populácie. Podľa vládnych dát dostalo posilňovaciu dávku vakcíny 57,9 percenta dospelých, pričom u ľudí starších ako 80 rokov je to 42,3 percenta. Mnohí Číňania sa očkovania boja, uviedol Reuters.

Čína sa spolieha výlučne na vakcíny domácej výroby, západné vakcíny sú v krajine nedostupné. Podľa čínskej lekárskej obce sú čínske vakcíny bezpečné, podľa niektorých názorov majú ale nižšiu účinnosť ako zahraničné očkovania založené na technológii mRNA.

01 - Modified: 2022-12-19 09:04:36 - Feat.: 1 - Title: Nelegálna čínska policajná stanica i súd. Šéf slovenskej diplomacie hovorí, že sú pripravení konať 02 - Modified: 2022-12-19 08:38:45 - Feat.: 1 - Title: Export nafty a benzínu z Číny vzrástol v novembri na 1,5-ročné maximum 03 - Modified: 2022-12-18 23:16:38 - Feat.: 1 - Title: Na uvoľnenie opatrení neboli pripravení. Covid sa v Číne rýchlo šíri a v krajine dochádzajú lieky
01 - Modified: 2024-04-18 07:37:16 - Feat.: - Title: Čína a Indonézia by podporili plné členstvo Palestíny v OSN 02 - Modified: 2024-04-18 04:56:52 - Feat.: - Title: Šéf NASA varuje pred čínskou vojenskou prítomnosťou vo vesmíre 03 - Modified: 2024-04-17 17:49:44 - Feat.: - Title: Prichádza obchodná vojna? Protekcionizmus Číny a Európskej únie do nej môže prerásť 04 - Modified: 2024-04-17 13:11:05 - Feat.: - Title: Biden vyzýva na trojnásobné zvýšenie ciel na čínsku oceľ a hliník. Čína narúša hospodársku súťaž, znie z USA 05 - Modified: 2024-04-17 09:39:43 - Feat.: - Title: Rokovací stôl je jediným východiskom z ukrajinskej krízy, reaguje čínska diplomacia na Scholza
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 00:52