Turecký prezident Tayyip Erdogan. FOTO: Reuters
StoryEditor

Ankara odsúdila rozhodnutie Švédska o nevydaní tureckého novinára, požaduje to za schválenie členstva v NATO

20.12.2022, 14:16
Autor:
TASRTASR

Turecký prezident žiada výmenou za schválenie členstva Švédska v NATO vydanie desiatok ľudí. Vo svojich verejných vystúpeniach však konkrétne spomenul len Bülenta Keneša.

Turecko v utorok odsúdilo rozhodnutie švédskeho najvyššieho súdu, ktorý zamietol žiadosť Ankary o vydanie exilového novinára Bülenta Keneša.

Vydanie tohto novinára bolo jednou z kľúčových požiadaviek tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana pre ratifikáciu členstva Švédska v Severoatlantickej aliancii, informujeme základe správy agentúry AFP.

Nepriaznivá situácia

"Zamietnutie našej žiadosti o extradíciu Bülenta Keneša predstavuje veľmi nepriaznivý vývoj (situácie)," vyhlásil turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu v reakcii na pondelkové rozhodnutie švédskeho najvyššieho súdu.

image

Syn diplomata vo Viedni údajne pôsobil ako agent ruskej vojenskej rozviedky GRU

Súd žiadosť o vydanie Bülenta Keneša – bývalého šéfredaktora medzičasom zakázaného tureckého denníka Zaman – zamietol pre obavy, že bude po návrate do vlasti prenasledovaný pre svoje politické presvedčenie. Poukázal aj na politický charakter obvinení, ktoré voči novinárovi vzniesli turecké úrady, ako aj na skutočnosť, že mu Švédsko priznalo štatút utečenca.

Turecké úrady vinia novinára z toho, že bol zapletený do pokusu o prevrat z roku 2016, čo on sám dôrazne popiera ako vykonštruované a politicky motivované obvinenie. Keneš v súčasnosti pracuje v Štokholmskom centre slobody, ktoré založili tureckí disidenti žijúci v exile.

image

Turecký Baykar uvádza na trh bezpilotné lietadlo poháňané prúdovým motorom, zbraň je žiadaná na celom svete

Turecký prezident žiada výmenou za schválenie členstva Švédska v NATO vydanie desiatok ľudí. Vo svojich verejných vystúpeniach však konkrétne spomenul len Bülenta Keneša. Obdobné požiadavky vzniesol aj v prípade fínskej žiadosti o vstup do Aliancie.      

Turecko chce viac

Švédsko začiatkom decembra vydalo do Turecka jedného člena zakázanej Strany kurdských pracujúcich. Podľa utorkového vyjadrenia šéfa tureckej diplomacie to však ani zďaleka nestačí.

"Ak (Švédi) očakávajú, že vrátia jedného človeka a tým celú záležitosť uzavrú, nie je to realistické. Nechceme počuť od Švédska a Fínska len pekné slová, chceme vidieť konkrétne kroky," zdôraznil Čavušoglu. Zároveň avizoval, že bude o celej problematike ďalej rokovať so švédskym ministrom zahraničných vecí Tobiasom Billströmom, ktorý vo štvrtok navštívi Ankaru.

image

Summit Európskej únie priznal Bosne status kandidáta na členstvo

Štokholm sa snaží Ankaru presvedčiť o tom, že pri vydávaní podozrivých osôb na stíhanie do zahraničia majú konečné slovo švédske súdy, ktoré rozhodujú nezávisle.

Ankara zablokovala proces členstva Švédska v organizácii NATO, pričom hlavnou spornou otázkou je vydanie kurdských a tureckých disidentov na stíhanie do vlasti. Štokholm opakovane zdôraznil, že švédske súdnictvo rozhoduje nezávisle a bude mať v tejto záležitosti posledné slovo.

01 - Modified: 2022-12-19 10:27:16 - Feat.: 1 - Title: Švédsky najvyšší súd zamietol vydanie tureckého novinára kritického k Erdoganovi 02 - Modified: 2022-12-19 08:34:01 - Feat.: 1 - Title: Syn diplomata vo Viedni údajne pôsobil ako agent ruskej vojenskej rozviedky GRU 03 - Modified: 2022-12-16 09:59:26 - Feat.: 1 - Title: Pri bombovom útoku na juhovýchode Turecka utrpelo zranenia deväť ľudí. Výbuch zasiahol policajné auto
01 - Modified: 2024-04-23 18:04:20 - Feat.: - Title: Vojaci NATO v Poľsku ukazujú, že Aliancia bude brániť spojencov, tvrdí Stoltenberg 02 - Modified: 2024-04-23 17:16:54 - Feat.: - Title: NATO podľa Stoltenberga neplánuje rozmiestňovať jadrové zbrane v ďalších krajinách, kontroluje ich USA 03 - Modified: 2024-04-23 16:10:08 - Feat.: - Title: Pri hrozbe sú pripravení na vojenskú protiakciu. Poľský a britský minister obrany rokovali vo Varšave 04 - Modified: 2024-04-23 12:54:25 - Feat.: - Title: Ani vojna, ani mier. Fínsko je pod silným ruským tlakom, východ krváca a krajina platí vysokú cenu 05 - Modified: 2024-04-23 20:11:07 - Feat.: - Title: Experti krotia Zelenského nadšenie. Kľúčové otázky o americkej pomoci sú dve: Kedy a ako sa prejaví?
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 14:52