Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. FOTO: Reuters
StoryEditor

Erdogan nabádal Putina k jednostrannému prímeriu na Ukrajine. Putin sa domáhal uznania anexie

05.01.2023, 11:07
05.01.2023, 12:30
Autor:
ČTKČTK

Vladimir Putin a Recep Tayyip Erdogan hovorili aj o energetike a o obilnej dohode, umožňujúcej vývoz ukrajinského obilia z čiernomorských prístavov.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v telefonickom rozhovore so svojím ruským náprotivkom Vladimirom Putinom povedal, že úsilie o mier na Ukrajine by podporilo jednostranne vyhlásené prímerie a tiež vízie spravodlivého riešenia.

Uviedli to dnes tlačové agentúry s odvolaním sa na kanceláriu tureckého prezidenta. Erdogan by mal hovoriť aj s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

Putin podľa Kremľa v rozhovore s tureckým náprotivkom zdôraznil "deštruktívnu úlohu západných štátov", ktoré zásobujú Ukrajinu zbraňami a tiež jej poskytujú informácie umožňujúce zamerať tieto zbrane na ruské sily.

image

Kde urobili Rusi chybu pri masakri v Makijivke. Zapnuté mobily, alebo neschopné velenie?

Putin trvá na svojich podmienkach

Rusko je podľa prezidenta otvorené "serióznym rokovaniam o Ukrajine", ak však Kyjev splní ruské požiadavky a uzná "novú územnú realitu", teda Putinom ohlásené pripojenie štyroch ukrajinských regiónov k Rusku.

Kyjev už 316 dní odmieta kapitulovať a ukrajinská protiofenzíva od vlaňajšieho leta oslobodila asi 40 percent územia, ktoré ruské vojská uchvátili po vpáde z vlaňajšieho 24. februára.

Ukrajina si kladie za vojnový cieľ vytlačiť ruské vojská nielen do pozícií pred rozpútaním vojny, ale chce aj obnoviť územnú celistvosť Ukrajiny v medzinárodne uznávaných hraniciach, teda vrátane Krymu, ktorý Rusko anektovalo na jar 2014, a tej časti Donbasu, ktorú Rusi posledných osem rokov ovládali prostredníctvom proruských separatistov.

Ako Kyjev, tak Aj Moskva pred pár dňami myšlienku prímeria počas novoročných sviatkov odmietli. Dnes, v predvečer pravoslávnych Vianoc, vyzval na prímerie moskovský patriarcha Kirill, ktorý stojí na čele ruskej pravoslávnej cirkvi.

Zastavenie streľby by podľa jeho návrhu malo platiť od piatkového poludnia do sobotňajšieho poludnia, aby sa veriaci mohli zúčastniť sviatočných bohoslužieb. Pravoslávna cirkev oslavuje Vianoce 7. januára podľa juliánskeho kalendára, bohoslužby sa zvyčajne konajú v noci zo 6. na 7. januára.

Energetika aj obilná dohoda

Obaja prezidenti podľa tureckého komuniké hovorili aj o energetike a o obilnej dohode, umožňujúcej vývoz ukrajinského obilia z čiernomorských prístavov.

image

Rusko po začiatku vojny zachvátila vlna depresií. Bojuje s ňou každý tretí občan, uvádza prieskum

Erdogan však tiež Putinovi povedal, že je potrebné podniknúť konkrétne kroky na vyčistenie sýrskeho pohraničia pri hraniciach s Tureckom od kurdských bojovníkov, napísala agentúra Reuters.

Turecko podobne ako Západ a ďalšie krajiny odsúdilo ruskú inváziu na Ukrajinu, zároveň sa ale snaží udržať si dobré vzťahy s Moskvou a ako jediná členská krajina NATO sa nepripojilo k protiruským sankciám.

V niektorých záležitostiach pôsobí Ankara ako neutrálny sprostredkovateľ, zaštítila napríklad sprostredkované dohody o vývoze obilia z Ruskom blokovaných ukrajinských prístavov a snažila sa tiež o zabezpečenie mierových rozhovorov.

01 - Modified: 2023-01-04 19:03:40 - Feat.: 1 - Title: Šéf ukrajinskej vojenskej rozviedky očakáva ďalšie útoky hlboko za ruskými hranicami 02 - Modified: 2023-01-04 18:51:33 - Feat.: 1 - Title: Podľa Ukrajiny nastal čas na vyslanie mierových jednotiek OSN do Záporožskej atómovej elektrárne 03 - Modified: 2023-01-04 18:36:33 - Feat.: 1 - Title: Nemecký vietor poráža ruské tanky. Plyn a ropa prudko zlacneli, ušetria na tom všetci
01 - Modified: 2024-04-19 21:19:54 - Feat.: - Title: Zelenskyj navštívil mestá na frontovej línii na východe Ukrajiny, odovzdal vyznamenania 02 - Modified: 2024-04-19 21:04:25 - Feat.: - Title: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku, tvrdí Stoltenberg po zostrelení bombardéra 03 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 04 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina 05 - Modified: 2024-04-19 12:21:14 - Feat.: - Title: Zelenskyj prišiel do Doneckej oblasti, navštívil vojakov bojujúcich na fronte
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 06:28