Podporovatelia bývalého brazílskeho prezidenta Jaira Bolsonara sedia pred políciou v prezidentskom paláci. Polícia v brazílskom hlavnom meste Brasília zatkla stovky osôb. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Demonštranti v Brazílii sa organizovali na internete, Meta sprísnila kontrolu

09.01.2023, 16:41
Autor:
ČTKČTK

Na sociálnej sieti Twitter od piatka vyše 10-tisíc účtov zdieľalo slogan Festa da Selma, pomocou ktorého sa Lulovi odporcovia zvolávali na nedeľňajšej demonštrácii do hlavného mesta.

Demonštranti proti novému brazílskemu prezidentovi Luizovi Ináciovi Lulovi da Silva, ktorí v nedeľu vnikli do prezidentského paláca či sídla parlamentu v metropole Brasílii, sa organizovali na sociálnych sieťach. Informoval o tom dnes francúzsky denník Le Monde, podľa ktorého je to viditeľné z mnohých stôp, ktoré po sebe účastníci nepokojov zanechali v kyberpriestore. Niektoré sociálne siete po nedeľňajších demonštráciách oznámili, že zvýšia kontrolu nad zdieľanými obsahmi.

Na sociálnej sieti Twitter od piatka vyše 10-tisíc účtov zdieľalo slogan Festa da Selma, pomocou ktorého sa Lulovi odporcovia zvolávali na nedeľňajšej demonštrácii do hlavného mesta. Podľa brazílskych médií ďalšie účty označovali demonštrácie za Brazílčan Spring, teda anglicky brazílska jar. Pomocou komunikačných sietí WhatsApp a Telegram potom skupiny priaznivcov bývalého prezidenta Jaira Bolsonara, ktorý medzitým nedeľné udalosti nepriamo odsúdil, zdieľali informácie o doprave do hlavného mesta, ktoré leží mimo veľkej brazílskej aglomerácie, či pokyny pre účasť na protestoch.

image

USA, Francúzsko i Európska únia odsúdili vpád Bolsonarových priaznivcov do vládnych budov

WhatsApp a Telegram sú sociálne siete, na ktorých sú priaznivci bývalého prezidenta Bolsonara a krajnej pravice v posledných rokoch veľmi aktívni. Šíria tam svoje obsahy, ktoré podľa kritikov majú často dezinformačný charakter. To viedlo brazílske súdy v posledných rokoch k vnášaniu požiadaviek na väčšiu kontrolu sociálnych sietí zo strany ich prevádzkovateľov. Brazílsky najvyšší súd vlani zakázal prevádzku siete Telegram v krajine pre nedostatok takzvaného moderovania a svoje rozhodnutie odvolal až po tom, ako sa Telegram zaviazal k väčšej kontrole politického obsahu zverejňovaného na platforme.

V prípade sociálnej siete Twitter však kontrola pravdepodobne poľavila. Ako informoval denník The Washington Post, počas nedávnych personálnych škrtov dostali výpoveď prakticky všetci zamestnanci brazílskej pobočky spoločnosti Twitter, a to vrátane tých, ktorí sa zaoberali moderovaním obsahu.

image

Navonok ostrá kritika vojny, biznis s Putinom však kvitne. Ako Ázia rozvíja obchod s Ruskom

Demonštranti hojne zdieľali na sociálnych sieťach tiež zábery z protestov, vrátane snímok a krátkych nahrávok z palácov, ktoré dočasne obsadili. V reakcii na to Najvyšší súd, do ktorého sídla sa demonštranti tiež dostali, nariadil správcom sociálnych sietí, aby blokovali obsahy vyzývajúce na násilie. Sprísnenie kontroly oznámila spoločnosť Meta, ktorá prevádzkuje siete Facebook, WhatsApp či Instagram. Nedeľňajšia demonštrácia označila Meta za násilnú udalosť a dodala, že bude preto zo svojich sietí mazať príspevky, ktoré ju schvaľujú, informovala agentúra DPA.

01 - Modified: 2023-01-08 22:19:32 - Feat.: 1 - Title: USA, Francúzsko i Európska únia odsúdili vpád Bolsonarových priaznivcov do vládnych budov 02 - Modified: 2023-01-05 21:47:43 - Feat.: 1 - Title: Počet úmrtí na covid-19 vo svete prekonal 6,7 milióna, tvrdia údaje Univerzity Johnsa Hopkinsa 03 - Modified: 2023-01-03 15:57:48 - Feat.: 1 - Title: S Pelém sa prišlo rozlúčiť 150-tisíc ľudí aj brazílsky prezident
01 - Modified: 2024-04-14 07:00:00 - Feat.: - Title: V Brazílii našli 20 tiel, údajne patria haitským utečencom 02 - Modified: 2024-04-12 14:00:00 - Feat.: - Title: Messenger opravuje smiešne nedostatky a pridáva nové funkcie 03 - Modified: 2024-04-05 17:38:15 - Feat.: - Title: Meta spúšťa boj proti deepfakes. Od mája začne označovať obsah generovaný umelou inteligenciou 04 - Modified: 2024-04-04 08:53:28 - Feat.: - Title: Dvoch pracovníkov ambasády Maďarska prepustili pre únik informácií o Bolsonarovi 05 - Modified: 2024-03-27 20:55:25 - Feat.: - Title: Macron podporil plán Brazílie vyvíjať ponorky na jadrový pohon
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 21:03