Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Grécky premiér neočakáva rýchlu dohodu o návrate mramorov z Akropola. Teraz ich má Britské múzeum

11.01.2023, 21:16
Autor:
ČTKČTK

Grécke a britské médiá v uplynulých týždňoch informovali o rokovaniach zástupcov Britského múzea a gréckej vlády o návrate takzvaných Elginových mramorov do Grécka.

Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis dnes povedal, že nečaká rýchle uzavretie dohody o návrate mramorových sôch a ďalšie výzdoby z aténskej Akropole, ktoré má v zbierkach Britské múzeum. Poprel tak informácie gréckych aj britských médií, podľa ktorých sa rokovania o dohode blížia k záveru. Mitsotakis dúfa, že sa dohodu podarí uzavrieť po parlamentných voľbách, ktoré sa v Grécku uskutočnia v lete, uviedla agentúra Reuters. Britská ministerka kultúry Michelle Donelanová stanici BBC povedala, že sochy patria Británii a do Grécka by sa trvalo vrátiť nemali.

"Neočakávam okamžité výsledky," uviedol Mitsotakis o rokovaniach, ktoré vedú grécki a britskí predstavitelia. "Ak nám Gréci dajú znovu dôveru, tak si myslím, že budeme môcť dosiahnuť tento cieľ po voľbách," dodal šéf gréckej vlády. Cieľom podľa neho je, aby sa sochy vrátili "do svojho prirodzeného prostredia". Artefakty by zrejme boli vystavené v múzeu aténskej Akropola.

image

Grécko a Malta podľa dokumentu Európskej komisie zaostávajú v sankciách proti Rusku

Grécke a britské médiá v uplynulých týždňoch informovali o rokovaniach zástupcov Britského múzea a gréckej vlády o návrate takzvaných Elginových mramorov do Grécka. Podľa skorších správ v tlači boli obe strany blízko k uzavretiu dohody. Agentúra DPA však uviedla, že teraz sú rokovania na mŕtvom bode pre spory, akým spôsobom by sa umelecké artefakty mali vrátiť do Atén. Britské múzeum ponúklo Grécku dlhodobú pôžičku, čo grécke ministerstvo kultúry odmieta, pretože by tým uznalo, že Britské múzeum artefakty vlastní. Návrat pamiatok by mohol byť významným politickým úspechom pre grécku vládu.

Britská ministerka kultúry Donelanová uviedla, že sochy patria Británii, ktorá sa o ne dlhý čas starala a sprístupnila ich záujemcom z celého sveta. Poslať umelecké diela späť do Grécka by podľa nej mohlo vytvoriť precedens, ktorý by "otvoril bránu nárokom na celé zbierky našich múzeí". Ministerka uviedla, že podľa jej informácií nie je pre trvalý návrat sôch do Atén ani šéf Britského múzea George Osborne, ako písali niektoré médiá. "V podstate nie je pre to poslať ich (sochy) naspäť. Nie je to jeho úmysel a nemá želanie to urobiť, "povedala o Osborneovi, ktorý rokovania o mramoroch nekomentoval, Donelanová.

Britská vláda v minulosti tvrdila, že o sochách z Parthenónu má grécka vláda rokovať predovšetkým s vedením Britského múzea. Britská legislatíva ale bráni trvalému prevodu vlastníctva artefaktov v zbierkach múzea. Donelanová stanici BBC povedala, že nemieni zákon zmeniť. Ministerka tiež odmietla úvahu o storočnej pôžičke sôch do Atén.

Spor o mramorové artefakty z Parthenónu sa tiahne od 19. storočia, keď Grécko získalo nezávislosť od Osmanskej ríše a začalo usilovať o navrátenie archeologických artefaktov vyvezených zo zeme. Podľa Atén vtedajší britský veľvyslanec Thomas Bruce, gróf z Elginu, vyviezol na začiatku 19. storočia mramory nelegálne. Britské múzeum naopak tvrdí, že nadobudlo pamiatky legálnym spôsobom.

Elginove mramory patria k najvýznamnejšiemu súboru pamiatok z Akropola mimo Grécka. Atény sa usilujú o návrat podobných artefaktov aj z ďalších múzejných zbierok v zahraničí.

01 - Modified: 2023-01-11 19:54:16 - Feat.: 1 - Title: Ruskí predstavitelia rečnia o vlastenectve, ich deti si užívajú v cudzine. Napriek sankciám na ich rodičov 02 - Modified: 2023-01-11 19:40:44 - Feat.: 1 - Title: Grécko a Malta podľa dokumentu Európskej komisie zaostávajú v sankciách proti Rusku 03 - Modified: 2023-01-11 15:41:43 - Feat.: 1 - Title: Poľsko odovzdá Ukrajine rotu tankov Leopard, potvrdil prezident Duda
01 - Modified: 2024-04-22 11:32:24 - Feat.: - Title: Spojenci tlačia na Grécko a Španielsko, aby Kyjevu dodali svoje protivzdušné systémy 02 - Modified: 2024-04-20 18:32:04 - Feat.: - Title: Južné krajiny EÚ žiadajú väčšiu spoluprácu s krajinami pôvodu migrantov 03 - Modified: 2024-04-19 14:40:22 - Feat.: - Title: Deficit bežného účtu Grécka vo februári výrazne vzrástol 04 - Modified: 2024-04-17 16:51:42 - Feat.: - Title: "Iba núdzový personál." Rozsiahly štrajk organizovaný odbormi v Grécku ochromil dopravu 05 - Modified: 2024-04-16 06:31:52 - Feat.: - Title: Grécki konzervatívci majú na kandidačnej listine odsúdeného Beleriho
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 07:30