Ukrajinskí vojaci počas bojov medzi ukrajinskou a ruskou armádou o mesto Soledar v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny v stredu 11. januára 2023. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Západ sa obáva blížiacej sa jari na Ukrajine. V dodávkach zbraní preto padá jedna prekážka za druhou

13.01.2023, 13:57
Autor:
ČTKČTK

"USA a ich spojenci sa odvažujú k riskantnejším krokom na obranu Ukrajiny, najmä v čase, keď ukrajinská armáda dosiahla rad nečakaných postupov a prestála vyčerpávajúce útoky," píše denník The New York Times.

Dôvodom pre zvýšenie dodávok kvalitných zbraní na Ukrajinu je presvedčenie západných predstaviteľov, že Kyjev má teraz len obmedzený čas, aby sa pripravil na očakávanú ruskú jarnú ofenzívu a na svoj vlastný protiútok.

Uviedol to denník The New York Times, ktorý poukázal na to, že na Ukrajinu v poslednom čase prúdia zbraňové systémy, ktorých dodanie sa pôvodne Západ kvôli strachu z vyostrenia konfliktu bránil.

"Počas posledných niekoľkých málo týždňov padala jedna prekážka za druhou," napísal denník. Pripomenul, že na konci decembra sa Ukrajina dohodla s USA na dodaní systémov protivzdušnej obrany Patriot.

Signál aj pre ďalších spojencov

Následne aj Nemecko minulý týždeň oznámilo, že Ukrajine dodá batériu tohto systému. S odstupom niekoľkých hodín potom Francúzsko, Nemecko a USA sľúbili, že prvýkrát od plnohodnotnej ruskej invázie na Ukrajinu pošlú obrnené bojové vozidlá. Sofistikované tanky Ukrajina pritom požadovala od začiatku vojny.

image

Na nedatovanej snímke sú obrnené vozidlá typu AMX-10 RC. Francúzsko dúfa, že Ukrajine dodá obrnené vozidlá typu AMX-10 RC do dvoch mesiacov. FOTO: TASR/AP

"USA a ich spojenci sa odvažujú k riskantnejším krokom na obranu Ukrajiny, najmä v čase, keď ukrajinská armáda dosiahla rad nečakaných postupov a prestála vyčerpávajúce útoky," poznamenal americký denník.

Podľa Laury Cooperovej, ktorá na americkom ministerstve obrany riadi odbor Ukrajiny a Ruska, teraz nastala vhodná chvíľa, aby Ukrajina využila svoje schopnosti a zmenila dynamiku na bojisku. Ukrajina je pripravená začať protiofenzívu, buď ešte v zime, alebo až na jar skončí obdobie, keď je pôda rozmočená.

Ruská jarná ofenzíva

Aj Rusko naznačuje, že sa chystá na jarnú ofenzívu, uviedol podľa NYT nemenovaný vysokopostavený predstaviteľ jednej zo západných rozviedok. Ukrajina chce podľa neho zabrániť, aby Rusko malo teraz pred začiatkom týchto intenzívnych bojových akcií priestor "nadýchať sa".

image

Nerozumiem, prečo sa tam Ukrajinci až tak vyčerpávajú, hovorí expert. Aký je skutočný význam pádu Soledaru?

Camille Grand, odborník na obranu pôsobiaci v think-tanku Európska rada pre zahraničné vzťahy, podotkol, že Moskva zrejme mobilizuje pre jarnú ofenzívu stovky tisíc ďalších brancov.

Práve z toho dôvodu sa podľa neho posunula diskusia o dodávkach tankov. Cieľom je podľa neho "umožniť Ukrajine, aby dosiahla významný pokrok už teraz".

Aj napriek zvyšujúcej sa ochote Západu dodávať Ukrajine pokročilejšie zbrane je získanie niektorej západnej armádnej techniky pre Ukrajinu stále orieškom.

Reč je o zbraniach dlhého dostrelu, pomocou ktorých by mohla Ukrajina vykonávať údery aj na Ruskom okupovaný polostrov Krym alebo na ruské územie.

image

Rusom bude na Ukrajine veliť Gerasimov, vo funkcii vystrieda obávaného Surovikina​. Chcú zvýšiť efektivitu

Poľsko dodáva Leopardy, chce inšpirovať ostatných

Americká administratíva tiež odmieta rokovať o dodaní amerických tankov Abrams. Problematické je tiež poskytnutie nemeckých tankov Leopard, ktoré má v Európe vo výzbroji vyše desať armád. Médiá poukazujú na to, že odovzdanie týchto tankov Ukrajine by vyžadovalo súhlas Nemecka.

Poľský prezident Andrzej Duda v stredu v Ľvove oznámil, že Poľsko sa v rámci medzinárodnej koalície rozhodlo odovzdať Ukrajine rotu týchto tankov. Upozornil pritom, že predpokladom dodávky je splnenie viacerých formálnych požiadaviek. V jednej rote zvyčajne býva 14 tankov.

image

Poľsko je pripravené poskytnúť Ukrajine nemecké tanky Leopard, tvrdí Duda. Chce motivovať ostatné krajiny

Aj fínsky prezident Sauli Niinistö vo štvrtok agentúre STT povedal, že jeho krajina je ochotná odovzdať tanky Leopard 2 Ukrajine za splnenia istých podmienok. Fínsky prezident dodal, že Fínsko môže poskytnúť len obmedzené množstvo týchto vozidiel, pretože potrebuje chrániť vlastnú hranicu s Ruskom.

Hovorca nemeckej vlády tento týždeň uviedol, že Berlín v súčasnosti poslať Ukrajine tanky Leopard 2 neplánuje. Nemecký vicekancelár a minister hospodárstva Robert Habeck ale povedal, že Nemecko by nemalo stáť v ceste vojenskej podpore Ukrajiny zo strany ostatných krajín.

Vládny hovorca dnes však uviedol, že Berlín zatiaľ nedostal žiadosť žiadnej krajiny o odovzdanie tankov Leopard Ukrajine.

01 - Modified: 2023-01-15 13:58:06 - Feat.: 1 - Title: Sledujeme posledné kŕče ruského impéria, hovorí uznávaný historik Sergej Medvedev 02 - Modified: 2023-01-09 12:02:41 - Feat.: 1 - Title: Západné dodávky zbraní Ukrajine nič nevyriešia, tvrdí Kremeľ 03 - Modified: 2023-01-05 08:17:13 - Feat.: 1 - Title: USA uvažujú o novom balíku pomoci pre Ukrajinu. Biden spomenul dodávku obrnených vozidiel Bradley 04 - Modified: 2023-01-03 14:18:42 - Feat.: 0 - Title: Vyčíslili, aká je šanca, že sa rozpúta veľký konflikt Západu s Ruskom (tohtoročné scenáre vojny na Ukrajine)
01 - Modified: 2024-04-19 21:19:54 - Feat.: - Title: Zelenskyj navštívil mestá na frontovej línii na východe Ukrajiny, odovzdal vyznamenania 02 - Modified: 2024-04-19 21:04:25 - Feat.: - Title: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku, tvrdí Stoltenberg po zostrelení bombardéra 03 - Modified: 2024-04-19 17:19:09 - Feat.: - Title: Budeme ďalej bojovať, povedala Navalná v Nemecku pri preberaní ceny za slobodu médií 04 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 05 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 03:35