Ceremónia pri príležitosti výročia námornej katastrofy, pri ktorej sa loď MS Estonia s 803 cestujúcimi a 186 členmi posádky potopila v Baltskom mori v estónskom Talline. FOTO: Reuters
StoryEditor

Odhalili príčinu najväčšej námornej katastrofy v mierových časoch. Trajekt Estonia sa potopil v roku 1994

23.01.2023, 21:30
Autor:
TASRTASR

Trajekt Estonia nebol na plavbu medzi Tallinnom a Štokholmom spôsobilý.

Predbežné výsledky vyšetrovania nehody estónskeho trajektu z roku 1994, pri ktorej prišlo o život 852 ľudí, dokazujú, že príčinou potopenia bola konštrukčná chyba, a nie náraz alebo explózia. V pondelok o tom informoval medzinárodný vyšetrovací tím. TASR správu prevzala z denníka The Guardian.

Potopenie Estonie je považované za najväčšiu námornú katastrofu v mierových časoch od konca druhej svetovej vojny. Odborníci z Estónska, Fínska a Švédska uviedli, že nehodu trajektu Estonia na rozbúrenom mori zrejme spôsobilo otvorenie predného príklopu zakrývajúceho autopalubu, do ktorej sa následne vovalila morská voda.

image

Kyjev tvrdí, že potopil ruskú loď s naloženými zbraňami, ukrajinská protiofenzíva vyvoláva v Kremli paniku

Viacero vysvetlení

Výsledky medzinárodného tímu expertov podľa Guardianu potvrdzujú verziu z pôvodného vyšetrovania z roku 1997. Vyvracajú tiež pochybnosti, ktoré sa vo verejnosti začali šíriť v roku 2020, keď bol odvysielaný dokument o štvormetrovej diere v trupe lode. Filmári naznačovali, že potopenie mohol zapríčiniť aj výbuch vo vnútri lode alebo kolízia s iným plavidlom alebo plávajúcim objektom.

Členovia medzinárodného expertného tímu tiež zistili, že trajekt, ktorý sa plavil pod estónskou vlajkou, nebol na plavbu medzi Tallinnom a Štokholmom spôsobilý. Ak by sa totiž vopred riadne preskúmala predná časť Estonie, "prišlo by sa na konštrukčné chyby v odklápacej prove a k nehode by pravdepodobne vôbec nedošlo," píše sa v novej predbežnej vyšetrovacej správe.

Podľa riaditeľa Estónskeho bezpečnostného vyšetrovacieho úradu Reného Arikasa diera v trupe lode objavená filmármi zrejme vznikla v dôsledku nárazu o morské dno, čomu zodpovedal aj jej tvar. Podľa vyšetrovateľov teórii o výbuchu alebo kolízii nič nenasvedčuje.

image

Dvakrát nás zasiahli, prevalili sme sa na stranu, hlásila na zverejnenej nahrávke posádka krížnika Moskva

Preskúmajú vrak

The Guardian uvádza, že pred zverejnením konečných záverov medzinárodného vyšetrovania musia experti ešte preskúmať vrak lode a vykonať rozhovory s ľuďmi, ktorí tragédiu prežili.

Trajekt Estonia sa potopil 27. septembra 1994 približne 40 kilometrov od fínskeho ostrova Utö. Na jeho palube sa nachádzalo 803 pasažierov, najmä Švédov, a 186 členov prevažne estónskej posádky.

Nehodu prežilo len 138 osôb. Záchranárom sa podarilo z mora vytiahnuť 93 tiel. Väčšina obetí zrejme zahynula v dôsledku utopenia či podchladenia.

01 - Modified: 2023-01-18 14:07:27 - Feat.: 1 - Title: Ničiteľ lietadlových lodí. V Dnipre zabíjala raketa, ktorú ukrajinská armáda nezostrelí 02 - Modified: 2022-09-20 09:15:42 - Feat.: 1 - Title: Kyjev tvrdí, že potopil ruskú loď s naloženými zbraňami, ukrajinská protiofenzíva vyvoláva v Kremli paniku 03 - Modified: 2022-09-12 07:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pracovníci ministerstva poslali ohlasované spásne riešenie dostupnosti drahých liekov na dno mora zabudnutia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 08:34