Vlajky OBSE vejú vo Viedni. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Vo Viedni začalo parlamentné zhromaždenie OBSE s kritizovanou ruskou účasťou, Ukrajina a Litva ho bojkotujú

23.02.2023, 12:48
Autor:
ČTKČTK

Dvadsaťjeden poslancov z 20 krajín už začiatkom mesiaca vyzvalo Rakúsko, aby neudelením víz znemožnilo účasť ruskej delegácie na zasadnutí vo Viedni.

Vo Viedni sa dnes začalo dvojdňové zimné zasadnutie Parlamentného zhromaždenia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe. Schôdza sa v predvečer prvého výročia začatia ruskej invázie na Ukrajinu zúčastňuje aj ruskí poslanci, čo už vopred vyvolalo silnú kritiku aj bojkot zasadnutí zo strany Ukrajiny a Litvy. Predseda rakúskej Národnej rady Wolfgang Sobotka však v otváracom príhovore Ukrajinu ubezpečil úplnou solidaritou.

"Stojíme v úplnej solidarite na strane ukrajinskej vlády a ukrajinského ľudu," povedal pri začatí zasadnutia rakúsky politik. Zároveň je však podľa neho povinnosťou členov OBSE a Parlamentného zhromaždenia "nezatvárať dvere pred diplomaciou".

image

Ruská novinárka napísala o útoku na divadlo v Mariupole. Odsúdili ju na šesť rokov väzenia

Dvadsaťjeden poslancov z 20 krajín už začiatkom mesiaca vyzvalo Rakúsko, aby neudelením víz znemožnilo účasť ruskej delegácie na zasadnutí vo Viedni. Rakúske ministerstvo zahraničia však poukazuje na zmluvné záväzky, podľa ktorých je Rakúsko ako sídelná krajina povinné postarať sa o to, aby členom delegácií krajín OBSE nebolo bránené v cestách do sídla organizácie.

Rakúsko napokon umožnilo pricestovať deviatim ruským delegátom, z ktorých šesť je na sankčnom zozname Európskej únie. Na proteste proti ruskej účasti sa zasadnutia nezúčastňujú ukrajinskí zákonodarcovia. Napriek tomu do Viedne prišli kvôli bilaterálnym rozhovorom, v ktorých chcú usilovať o vylúčenie ruských zástupcov z Parlamentného zhromaždenia.

image

Rakúsky minister zahraničných vecí obhajuje postoj Viedne umožniť Rusom účasť na zasadnutí OBSE

Jeden zo slovenských poslancov podľa agentúry DPA prečítal vyjadrenie ukrajinskej delegácie označujúcej ruských delegátov za vojnových zločincov. Ich prítomnosť je podľa ukrajinských poslancov "urážkou obetí ich zverstiev". Šéf ukrajinskej delegácie Mykyta Poturajev podľa agentúry APA vyjadril obavu, že ruskí poslanci sa pokúsia zhromaždenie zneužiť na "propagandistickú šou".

OBSE má so svojimi 57 členskými štátmi za cieľ predchádzať konfliktom a posilňovať demokraciu. Ide o jediné regionálne bezpečnostné fórum, na ktorom sa predstavitelia krajín NATO a USA pravidelne stretávajú so zástupcami Ruska.

Dvaja americkí kongresmani, demokrat Steve Cohen a republikán Joe Wilson, v rozhlasovej stanici Slobodná Európa/Rádio Sloboda tiež kritizovali Rakúsko. Cohen povedal, že síce rozhodnutie Viedne rešpektuje, ale Rusko podľa neho pošliapalo všetky dôvody, prečo sa viedenské zasadnutie vôbec koná. "A domnievam sa, že keď nejaká krajina zájde tak ďaleko, možno by nemala byť pripustená," povedal Cohen.

Predsedníčka Parlamentného zhromaždenia Margareta Cederfeltová na úvod schôdze povedala, že Moskva "porušuje všetky princípy medzinárodného práva". "Niektorí členovia napomáhajú zločinnému napadnutiu," vyhlásila švédska politička na adresu ruských delegátov.

01 - Modified: 2023-02-15 07:09:55 - Feat.: 1 - Title: Ruská novinárka napísala o útoku na divadlo v Mariupole. Odsúdili ju na šesť rokov väzenia 02 - Modified: 2023-02-03 14:20:15 - Feat.: 1 - Title: Rakúsky minister zahraničných vecí obhajuje postoj Viedne umožniť Rusom účasť na zasadnutí OBSE 03 - Modified: 2023-02-23 10:05:58 - Feat.: 1 - Title: Moldavsko poprelo tvrdenia Ruska, že sa Ukrajina chystá vpadnúť do Podnesterska
01 - Modified: 2024-04-17 21:56:20 - Feat.: - Title: Švajčiarsko sa nepripojí k skupine pátrajúcej po peniazoch ruských oligarchov 02 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 03 - Modified: 2024-04-17 19:31:01 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov by mohla o pomoci Ukrajine hlasovať najskôr v sobotu 04 - Modified: 2024-04-17 18:52:42 - Feat.: - Title: Ruská FSB zadržala štyroch ľudí za pomoc Kyjevu. Posielali peniaze ukrajinskej armáde 05 - Modified: 2024-04-17 18:44:43 - Feat.: - Title: Európska únia má povinnosť sprísniť sankcie voči Iránu za útok na Izrael, povedal Macron
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 02:38