Logo FBI. FOTO: Reuters
StoryEditor

Koronavírus zrejme unikol z čínskeho laboratória, potvrdzuje FBI. Mohlo ísť o nehodu vo Wu-chane

01.03.2023, 12:34
Autor:
ČTKČTK

Podľa amerických médií sa k teórii o nehode v laboratóriu prikláňajú dve zložky federálnej vlády USA.

Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie FBI sa už dlhší čas domnieva, že pandémiu covidu-19 pravdepodobne spôsobil únik koronavírusovej nákazy z čínskeho laboratória.

V rozhovore s televíziou Fox News to povedal šéf FBI Chris Wray bez toho, aby naznačil, o aké informácie sa stanovisko agentúry opiera. Podľa amerických médií sa aktuálne k teórii o laboratórnej nehode prikláňajú dve zložky federálnej vlády USA, zatiaľ čo štyri ministerstvá a panel spravodajských služieb uprednostňujú scenár s prirodzeným prenosom nákazy zo zvieraťa na človeka.

Vyjadrenie Wraya predstavuje prvé verejné potvrdenie tajného stanoviska, ku ktorému FBI dospela zrejme už v roku 2021. Americká vláda vtedy oznámila, že jedna zo spravodajských zložiek USA so "strednou mierou istoty" vyhodnotila, že prvá infekcia človeka bola spojená s laboratóriom. Do médií neskôr unikla informácia, že išlo o FBI.

image

Pandémiu koronavírusu zrejme spôsobil únik z vládneho laboratória v Číne, hovorí riaditeľ FBI

Pravdepodobné vysvetlenie

"FBI si už nejaký čas myslí, že za spustením pandémie je s najväčšou pravdepodobnosťou potenciálna laboratórna nehoda vo Wu-chane," povedal v novom rozhovore Wray s odvolaním sa na čínske mesto, kde boli pred viac ako tromi rokmi zaznamenané prvé prípady covidu-19.

"FBI má... agentov, špecialistov, virológov, mikrobiológov a tak ďalej, ktorí sa zameriavajú konkrétne na riziká spojené s biologickými hrozbami, čo zahŕňa veci ako nové vírusy," pokračoval riaditeľ federálnej polície.

Jeho vyhlásenie prišlo po tom, ako americké médiá s odvolaním sa na svoje zdroje informovali, že k FBI sa v tejto veci pridalo americké ministerstvo energetiky. To bolo predtým v otázke začiatku pandémie nerozhodnuté, teraz údajne s "nízkou mierou istoty" berie ako pravdepodobnejšie vysvetlenie s únikom nákazy z laboratória.

Ani v tomto prípade nie je známe, aké informácie k záveru viedli, ministerstvo však v USA prevádzkuje sieť laboratórií vrátane tých biologických.

Teória o nakazenom zvierati

Vírusové a iné infekcie v minulosti mnohokrát "preskočili" do ľudskej populácie zo zvierat a v prípade koronaviru SARS-CoV-2 spočiatku dominovalo vysvetlenie, že jeho šírenie medzi ľuďmi sa začalo kontaktom človeka s nakazeným zvieraťom.

K tomu mohlo dôjsť na istom wuchanskom trhovisku, kde sa vyskytovali aj živé zvieratá, a s ktorým sú spájané niektoré z prvých známych prípadov infekcie. Niektorí vedci sú však otvorení teórii o laboratórnom pôvode infekcie, ktorá nahráva skutočnosti, že vo Wu-chane sídlia dve inštitúcie zaoberajúce sa štúdiom infekčných ochorení, z ktorých jedna sa nachádza blízko spomínaného trhoviska.

image

WHO bude pátrať po pôvode koronavírusu, kým nenájde odpoveď, povedal riaditeľ organizácie

Svetová zdravotnícka organizácia WHO v roku 2021 po vlastnom vyšetrovaní označila únik koronaviru z laboratória za veľmi nepravdepodobný, neskôr však vyzvala na ďalšie pátranie a uviedla, že "všetky hypotézy zostávajú otvorené". Medzinárodnému vyšetrovaniu však nie je otvorená Čína, ktorá špekulácie o laboratórnej nehode odmieta ako protičínske ohováranie.

01 - Modified: 2023-03-01 05:43:04 - Feat.: 1 - Title: Pandémiu koronavírusu zrejme spôsobil únik z vládneho laboratória v Číne, hovorí riaditeľ FBI 02 - Modified: 2023-02-16 05:49:10 - Feat.: 1 - Title: FBI prehľadávala Univerzitu v Delaware, pátrala po citlivých dokumentoch prezidenta Bidena 03 - Modified: 2023-02-10 06:30:34 - Feat.: 1 - Title: FBI tvrdí, že analýza zostatkov čínskeho balóna je v počiatočnej fáze
01 - Modified: 2024-04-16 09:11:46 - Feat.: - Title: Mapa odhalila covidovú „oponu smrti“ naprieč Európou, Slovensko je na chvoste 02 - Modified: 2024-04-05 04:45:28 - Feat.: - Title: Mapa odhalila covidovú „oponu smrti“ naprieč Európou, Slovensko je na chvoste. Epidemiológ vysvetľuje situáciu 03 - Modified: 2024-03-28 17:00:00 - Feat.: - Title: Lockdown ako politická objednávka? Zverejnené dokumenty vyvolali v Nemecku silné emócie 04 - Modified: 2024-03-25 10:30:00 - Feat.: - Title: Ako zistíš, že ťa niekto klame? Odborník na reč tela, ktorý pracoval pre FBI, prezradil niekoľko hlavných znakov 05 - Modified: 2024-03-09 15:46:23 - Feat.: - Title: Covid a chrípka sú nebezpečné. Starším ľuďom sa rozhodia všetky chronické choroby, hovorí pre HN infektológ
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 12:46