Izraelský minister financií Bezalel Smotrič. FOTO: Reuters
StoryEditor

USA skritizovali vyhlásenie izraelského ministra o vyhladení palestínskej dediny. Ten viní zlú interpretáciu

01.03.2023, 23:28
Autor:
ČTKČTK

Hovorca amerického ministerstva zahraničia Ned Price dnes novinárom povedal, že komentáre šéfa krajne pravicovej strany Náboženský sionizmus​ Bezalela Smotriča boli nezodpovedné a odporné.

Výzva izraelského ministra financií "na vyhladenie" palestínskej dediny predstavuje podnecovanie k násiliu a premiér Benjamin Netanjahu by sa od neho mal verejne dištancovať, uviedlo dnes americké ministerstvo zahraničia. Bezalel Smotrič, ktorý je šéfom krajne pravicovej strany Náboženský sionizmus, svoje slová preniesol na dnešnej konferencii. Na otázku ohľadom víkendového útoku radikálnych židovských osadníkov na palestínsku dedinu Huvára, Smotrič odvetil: "Myslím, že Huváru treba vyhladiť. "Dodal, že to musia urobiť "Izrael, ale nie jednotliví ľudia".

Hovorca amerického ministerstva zahraničia Ned Price dnes novinárom povedal, že Smotričove komentáre boli "nezodpovedné a odporné". "Rovnako ako odsudzujeme palestínske podnecovanie k násiliu, odsudzujeme aj tieto provokatívne poznámky, ktoré predstavujú tiež podnecovanie k násiliu," dodal Price.

image

Izraelská polícia proti demonštrantom použila zábleskové granáty. Tí odmietajú zmenu justície

Po zverejnení svojich komentárov k Huvárovi vydal Smotrič vyhlásenie, v ktorom uviedol, že médiá jeho slová nesprávne interpretovali. Výzvu na vyhladovanie dediny ale nijako neodvolal, uviedla agentúra Reuters. "Hovoril som o tom, že je Huvára nepriateľskou dedinou, ktorá sa stala teroristickou základňou, z ktorej sú denne páchané útoky proti Židom," uviedol minister financií. "Podporujem neprimeranú reakciu izraelskej armády a bezpečnostných zložiek na každý teroristický čin, vrátane deportácií rodín teroristov," dodal Smotrič.

Útok radikálnych židovských osadníkov na obci Huvára sa odohral v nedeľu večer. O život prišiel jeden Palestínčan a viac ako sto ďalších ľudí utrpelo zranenia, z toho štyrivážne. Zničené boli desiatky áut a rad domov. Dav reagoval na zabitie dvoch Židov palestínskym radikálom z toho istého dňa.

image

V Izraeli pokračujú protesty proti reformám justície už ôsmy týždeň. Do ulíc sa vybrali desaťtisíce ľudí​​

Generálmajor Jehuda Fuchs, ktorý velí izraelskej armáde v oblasti, uviedol, že jeho jednotky boli na pokusy o odplatu osadníkov pripravené, ale intenzita násilia, ktorého sa podľa neho dopustili desiatky ľudí, ich prekvapila. Incident v Huvári označil za pogrom, ktorý spáchali zločinci. "Kolektívne tresty nepomáhajú v boji proti terorizmu, naopak môžu terorizmus dokonca vyvolať," povedal.

Pogrom je davový útok, často schvaľovaný úradmi, proti náboženskej, rasovej alebo národnostnej menšine. Termín zvyčajne bývam používaný v súvislosti s útokmi na Židov v Rusku na konci 19. a začiatku 20. storočia.

01 - Modified: 2023-03-01 22:15:00 - Feat.: 1 - Title: Izraelská polícia proti demonštrantom použila zábleskové granáty. Tí odmietajú zmenu justície 02 - Modified: 2023-02-27 06:19:00 - Feat.: 1 - Title: Židovskí osadníci po útoku v Predjordánsku podpálili desiatky áut a domov 03 - Modified: 2023-02-26 06:03:49 - Feat.: 1 - Title: V Izraeli pokračujú protesty proti reformám justície už ôsmy týždeň. Do ulíc sa vybrali desaťtisíce ľudí​​
01 - Modified: 2024-05-02 20:54:40 - Feat.: - Title: Izrael zasiahol vzdušným úderom budovu sýrskych bezpečnostných síl v Damasku 02 - Modified: 2024-05-02 17:47:41 - Feat.: - Title: Parížska univerzita odmietla požiadavky študentov o Izraeli, tí chystajú hladovku 03 - Modified: 2024-05-02 15:47:14 - Feat.: - Title: Turecko úplne zastavilo obchodovanie s Izraelom. Erdogan ostro Jeruzalem kritizuje 04 - Modified: 2024-05-01 19:54:00 - Feat.: - Title: Kolumbijský prezident avizuje prerušenie diplomatických vzťahov s Izraelom 05 - Modified: 2024-05-01 19:58:00 - Feat.: - Title: Izraelskí policajti zadržali 30 osadníkov, ktorí bránili nelegálnu osadu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 07:36