LGBTQ vlajka SNÍMKA: Unsplash/daniel JamesSNÍMKA: Unsplash/daniel James
StoryEditor

Uganda sprísňuje svoj konzervatívny postoj voči LGBTQ+ komunite

03.03.2023, 18:00

Polovica z 54 afrických krajín nepovažuje vzťah ľudí rovnakého pohlavia za ilegálny.

Uganda musí ochraňovať svoje „vzácne hodnoty a kultúru“, vyjadrila sa tento týždeň predsedníčka ugandského parlamentu Anita Annet Amongová. Narážala na to, že vláda plánuje predstaviť nový návrh zákona zameraného proti LGBTQ+ komunite. Jeden z navrhovateľov zákona, Asuman Basalirwa, označil homosexualitu za „rakovinu“ a podľa jeho názoru nový návrh umožní vláde prijať prísnejšie zákony.

Návrh nového zákona by mal byť predstavený v čo najbližšie dobe. 

Uganda je známa svojím kritickým postojom voči členom LGBTQ+ komunity dlhodobo. Dodnes je homosexualita v krajine ilegálna a mnoho občanov sa stavia proti nej. V roku 2013 vláda predstavila zákon o doživotných trestoch za vzťahy osôb rovnakého pohlavia. O rok neskôr bol však tento kontroverzný zákon anulovaný. Jeho prijatie totiž vyvolalo medzinárodné odsúdenie a niektoré krajiny, ktoré Ugande posielali darcovskú pomoc, sa ju vtedy rozhodli pozastaviť. 

„Vážime si zástancov homosexuality kvôli sociálno-ekonomickému rozvoju, ktorý do krajiny prinášajú. Nevážime si však morálku, ktorú zabíjajú... Nepotrebujeme ich peniaze, potrebujeme našu kultúru,“ cituje Amongovú agentúra AFP.

Deti vraj treba ochraňovať 

V uplynulých týždňoch sa zintenzívnili online konšpiračné teórie, ktoré spájajú prípady sexuálneho zneužívania maloletých na internátnych školách s dobrovoľným pohlavným stykom ľudí rovnakého pohlavia.

V januári zase ugandská vláda ustanovila komisiu na prešetrenie údajnej „propagácie“ práv gejov, lesieb a transgenderových osôb vo vzdelávacích inštitúciách. Ako píše portál Deutsche Welle, podľa informácií iných médií bol učiteľ preradený z jednej školy na druhú, pretože verejne priznával svoj postoj k téme, čo spôsobilo pobúrenie predovšetkým zo strany rodičov. Niektorí rodičia volajú po prísnejšej ochrane detí na školách zo strany štátu. 

„Keď ste dospelá osoba, je to, samozrejme, vaše rozhodnutie. Je to ich rozhodnutie, ktorou cestou chcú ísť. Ale čo sa týka maloletých detí, mal by existovať etický tím, ktorý ich bude ochraňovať,“ uviedla pre DW obyvateľka mesta Kampala Maureen Akatukunda.

„Právo muža spať s iným mužom má byť považované za ľudské právo? A kde?“ hovorí zase Chris Kiwanuka. Podľa jeho názoru ide o „projekt Západu“ a odkedy sa homosexualita začala prirovnávať k ľudským právam, sa svet stáva čoraz viac nebezpečnejším, 

Portál Deutsche Welle v januári tohto roku informoval o prípade dievčaťa, ktoré bolo fyzicky napadnuté davom práve kvôli jej sexuálnej orientácii. Podľa jej slov je dôležité, aby podobné udalosti neodradili ostatých bojovať za práva LGBTQ+ komunity v krajine. 

Byť členom LGBTQ+ je nezákonné

Iba polovica z 54 afrických krajín nepovažuje vzťah ľudí rovnakého pohlavia za ilegálny. Odvolávajú sa predovšetkým na koloniálne zákony, náboženské presvedčenie či „agendu zo Západu“. Celosvetovo sú práva LGBTQ+ komunity kriminalizované v 67 krajinách. Z toho približne 30 sa nachádza v Afrike. V Severnej Nigérii a v Somálsku môže byť homosexualita dokonca stíhaná trestom smrti. Členovia komunity často čelia fyzickým aj slovným útokom či odmietnutiu zo strany vlastnej rodiny.

Západné vlády a humanitárne organizácie pôsobiace v Ugande sú opakovane obviňované z „propagácie homosexuality“.

Autorka je študentkou Katedry žurnalistiky FiF UK.
Článok vznikol v rámci programu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Program spolufinancuje SlovakAid a Európska únia. 
image

SNÍMKA: Hn Globálne SNÍMKA: Hn Globálne

SNÍMKA: Hn Globálne
01 - Modified: 2024-04-11 12:37:41 - Feat.: - Title: V Indonézií zápasia s rekordne vysokou cenou ryže 02 - Modified: 2024-04-02 14:25:10 - Feat.: - Title: Nigérijskí banditi sa strategicky zameriavajú na únosy študentov 03 - Modified: 2024-03-29 08:59:16 - Feat.: - Title: Francúzsko čelí kolektívnej sťažnosti. Dôvodom je nedostatok vody 04 - Modified: 2024-03-27 12:52:11 - Feat.: - Title: Kanadské banky: Emisie nebudú rásť, keď budú financované udržateľné projekty 05 - Modified: 2024-03-17 22:03:52 - Feat.: - Title: Nigéria obmedzuje slobodu zdravotných sestier, aby zabránila úniku mozgov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 08:35